Heraldika

vztahy, hierarchie, chování...

Moderátor: Zdeslav

Avátar uživatele
Divous
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Re: Heraldika

Příspěvek od Divous »

Pražské arcibiskupství
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

...a samozřejmě Olomoucké arcibiskupství ;) mimochodem velmi krásné znamení ve štítu
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

a tohle je také fascinující znamení a úžasná záležitost, jediný křižácký řád založený v Čechách - Křížovníci s červenou hvězdou. Mimochodem stále aktivní
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

...a tohle mi odpusťte. Sice to není to není 14. století, ale je to erb mého nejoblíbenějšího rodu v Čechách, Schwarzenbergů a zároveň nejsložitější erb, co jsem zatím kreslil :) . tohle je záležitost konce 17. století, ale původní znak tohoto starobylého válečnického rodu, který se natrvalo a významně (stal se Českým patriotem) usídlil v Čechách najdete ve středovém štítku. Přičemš pravé červené pole s bílou věží na černém návší bude nejstarším prastarým znakem tohoto velkého rodu.
Přílohy
Schwarzenberg obr.1.jpg
Schwarzenberg obr.1.jpg (204.05 KiB) Zobrazeno 5099 x
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

něco pro Maršálka. Asi 1. polovina 13. století. Z jedné německé kroniky ;)
Přílohy
Wachsmut%20von%20K%FCnzich.jpg
Wachsmut%20von%20K%FCnzich.jpg (87.89 KiB) Zobrazeno 5097 x
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

to je myslím Codex Constance, příbutný Codexu Manesse ;) je to vlastěn katalog největších soudobých říšských minesengrů (13. a počátek 14. st.)
Manesse jenom v tabulích je tu http://www.tempora-nostra.de/Manesse.php?id=203
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

K heraldice 14. st. - je zajímavé, jak se zpřísňovaly některé detaily při rozlišování rodů v průběhu 15. a 16. st. Např. dnes přísně rozlišujeme počat suků na ostrvích pánů z Lipé a z Dubé a přitom Jindřich z Lipé (nejvyšší maršálek a podkomoří, pozdější moravský hejtman, životní druh Alžběty Richenzy) používal za svůj život nejméně 3 pečetní typáře a vyobrazený počet suků se na nich rozchází ;) Totéž se vlastně týká i užívání klenotů, protože ty se ještě v průběhu 14. st. u jednoho majitele občas mění, zatímco později už patří k rozlišení jednotlivých větví jednoho rodu (domu). I když to má logickou souvislost právě s rozrůstáním jednotlivých domů a tedy potřebou jejich rozlišení.

Protože Jan Lucemburský je náš společný oblíbený král, neopominu jeho klenoty - "supí křídlo" českých králů a tradiční lucemburský drak v kádi (Meluzína). Eduard III. anglický měnil klenot tuším 3x.
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Marně sháním podobu heroldského tabartu k přelomu 13. a 14. st. (dohledal jsem až ke 2. polovině 14. st.) - jde i o délku a tvar. Na naše období jsem nedohledal žádné vyobrazení a z písemných pramenů jsem opakovaně vyčetl lakonické konstatování, že herold (ještě ve smyslu posla či sudího, nikoli úřadu) nesl odznaky svého pána... V této souvislosti je k Čechám jako herold zmiňován Jan z Michalovic (jeho rytířská jízda do Paříže, viz. Heindrich von Freiberg), nebo Plichta ze Žerotína (nevydařený Janův pražský turnaj, bitva u Mihldorfu).
Neuspěl jsem mezi heraldiky, ani mezi medievalisty na hradecké a brněnské univerzitě. Nejblíže snad byl tabart z Lucemburska, dochovaný exemplář který datují k cca 1335, ale ten se mi zdá na toto období krátký a prakticky by se nelišil od tabartů přelomu 14. a 15. st. - délka je po rozkrok a střih je klasický.

Pokud by se někomu podařilo je dohledat na počátek 14. st. budu mu zavázán. Zatím to na turnaji řešíme kompromisně a s tím nejsem spokojený. S ohledem na charakter tradičního turnaje hradeckého dvora jsou tabart a čepec bílé, hůl má tradiční délku.
http://jarwiks.rajce.idnes.cz/Turnaj_Hr ... C04524.JPG – tabarty (turnaj hradeckého dvora)

http://jarwiks.rajce.idnes.cz/Turnaj_Hr ... C04728.JPG – tabart (buhurt korouhví)
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

jo jo, sfragistika je možná ještě zajímavější než heraldika...... S tím tabartem, to nevím, netuším kde hledat :( Ale viděl bych ho spíše delší než kratší, což odvozuji od obvyklých oděvů té doby. Ale je to jen moje doměnka....

K těm turnajům - vy pořádáte turnaje? To je volný šerm nebo jak to děláte? A jaká jsou pravidla?
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

...a další kozy jako vozy! :) Von Lichtenstein
Jejich původní znak odpovídající doby zaměření zdejšícho fóra vidíme uprostřed - jednoduše zlato-červeně dělený štít. Ale Harpyje nemá chybu, ne? ;)
Přílohy
lichtenstein.jpg
lichtenstein.jpg (92.27 KiB) Zobrazeno 5076 x
Odpovědět