Látky

Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Re: Látky

Příspěvek od Posadowski »

Kordulka napsal:Pokud se dr. Bravermanová plete...
Dr. Bravermanová se zrovna v tomhle neplete, ale tys ty články pořádně nečetla a pleteš si jednotlivé tkaniny i uváděné skutečnosti. Třeba Tvoje zmínka o "královských dílnách" je pracemi Dr. Bravermanové naprosto nepodložená.
Ještě poznámka k mému příspěvku výše (a omlouvám se na hrubší výčet těch věcí, jsem na školení a ty články tu nemám) ale rozhodně:
Pokud sis za vzor vybrala zrovna tkaninu z hrobky Přemysla Otakara II, (myslím že s ptáky v medailonech) tak zrovna to je vzhledem ke struktuře (silná lněná osnova) tkanina pro oděvy nevhodná. Předpokládá se tedy, že z ní nikdy oděv nebyl zhotoven a jedná se o přikrývku na rakev (respektive paramentum).
Čímž chci říct, že ještě navíc existují už i v této době tkaniny neoděvní.
Ale jak už tu zaznělo stokrát, před vytvářením příspěvků na odborné téma tady i jinde je dobré si o tom něco přečíst a nezobecňovat tam, kde k tomu není dost podkladů
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Souhlas s Posadowem, pokud si Kateřino ty články opravdu nepřečteš, pak budou tvé závěry logicky zcela zavádějící. To není o osobních antipatiích, jsi prostě zbytečně rychlý střelec. Já sám jsem si takhle nabil hubu mockrát, tak neopakuj mé chyby ;)

Zpět k látkám z pražské královské hrobky - nemáme jediný doklad, který by potvrdil, že se jednalo o objednávky ve smyslu zhotovení, nebo o práci údajné královské dílny (čímž nevylučuji že i tohle byla běžná praxe - prostě jedna z více možností). Naopak jde o látky v zahraničí vyrobené a sem dovezené, přičemž část tohoto zboží skoupila i královská garderoba pro odění panovníků. O tom svědčí mimo jiné fakt, že některé oděvy jsou "nelogicky" sešívané z rozdílných látek - nejde o ozdobné lemy, ale o zjevný nedostatek látky na ten který konkrétní oděv. Tedy se látka koupila do zásoby a pak se z ní šilo, nenakoupila se látka na konkrétní oděv v odpovídající „metráži“. Jinde jsou oděvy šité tak, že některé vzory nenavazují, nebo jsou vzhůru nohama, jenom aby to na oděv dalo. Kde se to lze dočíst? Právě ve zmiňovaných článcích a knihách, které cituje i Kateřina ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Posadowski napsal:
Kordulka napsal: K pohřební výbavě Boleslava II. patřily mj. i hnědé hedvábné punčochy z byzantské tkaniny, zdobené zelenými kruhovými medailony s ptáky.
Ta tkanina s ptáky sloužila k jinému účelu, punčochy jsou ušity z hedvábné nevzorované tkaniny
Pak se tedy dr. Bravermanová plete: http://old.hrad.cz/castle/historie/bole ... _hrob.html

Vzor "medailon s ptáky" je ve středověku asi dost užívaným vzorem:
http://old.hrad.cz/castle/historie/bole ... _hrob.html (opět dr. Bravermanová, která ve článku, mimo jiné, zmiňuje onen "mylný" popis tkanin, kryjících rakev Přemysla Otakara II.)
http://www.npu.cz/download.php?FNAME=11 ... 113125.pdf (zde je pokryv pro rakev PO II. zmíněn rovněž)
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Kordulka napsal:Pak se tedy dr. Bravermanová plete...
Ani tady se Dr. Bravermanová neplete. (Dr. Bravermanová se plete v jiných věcech a věř, že jsme si to moc hezky vyříkali osobně) Jak už napovídá i adresa stránky, jedná se o staré stránky výstavy na Hradě někdy snad ještě z první poloviny 90. let. Tehdy se skutečně soudilo to, co se ve článku píše.(podrobněji viz předběžné zprávy o průzkumu) Pozdější výzkumy a restaurování tkanin však ukázaly, že se věci mají trochu jinak. Opět odkazuji na svůj článek ve sborníku, kde jsou k tomu podrobně citovány podklady.
Kordulka napsal: Vzor "medailon s ptáky"... ...zde je pokryv pro rakev PO II. zmíněn rovněž)
Ano. Mě to taky zmátlo, protože z některých textů (a mám pocit že nejzmatenější to bylo v Hroby a hrobky... 2001 (to starší vydání)) to vypadalo, jako by chvílemi psali o jiné textilii s ptáky. A skutečně,ty textilie jsou dvě podobné a vzhledem k jejich fragmentárnosti je s popisem trochu problém. Jedna má ty ptáky trochu archaičtější, takové jako "namalované neumělou rukou" ta je z toho 10. století a týká se ale myslím ne Boleslava, ale Konráda II. Oty (pořád na školení a sborník nemaje odkazuji na článek) a druhá, kde ti ptáci jsou subtilnější je právě ta spojovaná s Přemyslem O. II. Nicméně tady pře není, jak dokládá i ta zpráva památkové péče (mimochodem velmi důležitý zdroj díky celkem slušně zpracovaným citacím hlavně nepublikovaných pramenů) jedná se skutečně o neoděvní tkaninu-příkrov na rakev. Zase k ní je podrobný článek včetně textilně-technologického rozboru dokládajícího proč je to neoděvní tkanina (Archaeologia Historica).
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

P.S.
Je mi jasné, Kateřino, že je pro Tebe zábavou a sportem snažit se vygůglit něco, na čem mě nachytáš. Mě je to také sportem a možností zjistit, co všechno si ještě pamatuji. Až mě to přestane bavit, na Tvoje hloupé plky nesouvisející s tématem prostě neodpovím. Takže zatím pokračuj, je to fajn.
Nicméně těším se, až objevíš něco opravdu zajímavého. Já jsem se v látkách z pražské královské hrobky rýpal, strávil jsem tím rok života. Posháněl jsem všechny články, postupně z nich vypsal všechny citace a podle nich hledal další. Trvalo to rok a po tom roce jsem to měl všechno a nechal si to svázat - jsou to krásné tři knížky.
Když jsem to jel do Prahy na Správu Hradu konzultovat, tak jsem to uměl celé nazpaměť a citoval jsem rozpory v jednotlivých článcích o tomtéž tématu, čímž jsem dokládal, že potřebuji poskytnout restaurátorské zprávy jako primární pramen. A jim nakonec nezbylo, než mi je na základě toho poskytnout, abych si to tedy ujasnil a dal do pořádku. Na základě toho vyšel ten článek ve Sborníku a byla ta tříhodinová přednáška na Semináři Radim 2009. Takže se nemusíš obávat, že bych něco z toho nesehnal a nečetl (včetně starého webu Hradu nebo Zpráv památkové péče). Nicméně jednak nejsem dokonalý a jednak už nějaká doba uplynula, takže se těším, až vygooglíš něco opravdu zajímavého.
Díky, Kateřino, na další "zhádanou" se těší Tvůj Posadowski !
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Posadowski napsal: Jak už napovídá i adresa stránky, jedná se o staré stránky výstavy na Hradě někdy snad ještě z první poloviny 90. let...
Opět špatně.
První odkaz jsou oficiální stránky Pražského Hradu a články jsou z r. 1999 nebo 2000 a druhý odkaz pak památková studie NPÚ z r. 2006.
Ne nadarmo se říká "Dvakrát měř a jednou řež" - v tomto případě stačí si články přečíst a člověk zjistí, že je vyloučeno, aby byly z počátku 90. let.
Takže znovu a lépe....
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

:lol:
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Kordulka napsal: První odkaz jsou oficiální stránky Pražského Hradu a články jsou z r. 1999 nebo 2000
Aaa, jistě, promiň. Poslední úprava těch stránek byla v roce 2002 (výroční zpráva). Ovšem obsah toho textu odpovídá znalostem mnohem starším. Ze kdy je názor o těch textiliích se dá poznat podle toho, kdy byl vydán ten nový průzkum, což mohlo být tak 2002-2005 (?). To už fakt zpaměti nevím. Tak sorry. Až dorazím domů, vyhrabu to. Ale konečně ve Sborníku jsou ty články všechny citovány, tak si případný čtenář snad nahlédne sám...
Avátar uživatele
Josif
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josif »

Zdravím
Bylo by možno použít tento brokát na svrchní kabátec pro nižšího nobila???
EDIT Bahnak: odstraněn nefunkční odkaz
Bohuš Ras
Si vis pace, para bellum
Avátar uživatele
Křišťan
Ronovec
Místo/Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křišťan »

Josif napsal:Zdravím
Bylo by možno použít tento brokát na svrchní kabátec pro nižšího nobila???
EDIT Bahnak: odstraněn nefunkční odkaz
Nejsem povolaným, leč svůj názor napíšu - aspoň mne pak opravíte a sám se něco dozvim ...

Takže:
- dle mého názoru ne, neboť nižší šlechtic nemá a) nejpíše moc prostředky na takto nákladný oděv a b) ho ani nikterak neupotřebí. Pokud se nepotřebuje nějak prezentovat ve společnosti, ne-li u dvora - což předpokládám, že nepotřebuje ...
Leč vyčkejme na odpověď Maršálkovu, Posadowa a Kordulky, bšak oni už s enějak dohodnou a mne patřičně poupraví :|

Jinak sám za sebe bych doporučil kabátec např. vlněný a ozdobit hezkou výšivkou ...
"Karel IV. potvrzuje obyvetelům Bělé pod Bezdězem ... jejich žádost o přenesení městských práv na město Nový Bezděz, řečené Bělá ... Lokátory jsou jmenováni Martin z Lovu, purkrabí lipský, rychtář Ješek a Křišťan, měšťan z Lipého." (1348)
Odpovědět