Klára - měšťanka, 2. polovina 14. století

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Kládinka
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Česká Lípa/Zákupy
Kontaktovat uživatele:

Re: Klára - měšťanka, 2. polovina 14. století

Příspěvek od Kládinka »

Děkuji za odpověď, nebyla jsem si jistá právě, byly to od kamarádky navržené a ušité "gotické" šaty :-) (k tomu šněrování - jsou to rádoby gotické šaty- dírky nejsou obšité, ale jsou tam kovové kroužky)
V knize už listuji :-) jenom mi jí musel Křišťan půjčit noo, velmi pěkně rozkreslené :-)
Děkuji, na šatech už se pracuje.

Chtěla jsem se ještě zeptat, jestli na internetu nebo někde jinde jsou rozkreslené obrázky na prosté zavití hlavy (pouze jeden kus látky přes hlavu :D velmi jednoduché, stejně se v tom může udělat chyba- špatně střihnout ) :-) nechce se mi zkoušet metodu pokus-omyl :-) ...a jestli není (což asi opravdu ne) :-) tak budu zkoušet, dokud to nepůjde:)
nebo by mi pomohly i osobní zkušenosti s šitím pokrývek hlavy - kde všude co mám změřit a tak:-) děkuji
Obrázek
Quidquid latine dictum sit, altum videtur. EXEMPLAR : Quanti Canicula Ille In Fenestra? :-D
Avátar uživatele
kure
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Třinec/Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kure »

Jeidné co si pamatuji tak byl odkaz na brodci na jakésik poláky.

http://www.medieval-market.biz/details. ... war=53&s=2
Kládinka
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kládinka »

aha :) děkuji :) mnoo očividně podle ostatních obrázků mají přes hlavu pouze kus látky a nijak víc to neřeší :D mnoo dobrý, nebudu dělat z komára velblouda a nějak si to vystřihnu z toho plátna.
Děkuji za odkaz :-) (docela mě překvapili ty vysoké ceny některých- tzn. všech- věcí tam...)
Obrázek
Quidquid latine dictum sit, altum videtur. EXEMPLAR : Quanti Canicula Ille In Fenestra? :-D
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

zavití se nosila v mnoha variantách - pěknou studii na 14. st. udělal Posadow a je mimo jiné ve sborníku z Radimy ;)
pár typů je také v mé knize. není to žádná věda ;) dej sem obrázek toho, co se ti líbí ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Posadowski »

Maršálek napsal:...studii na 14. st. udělal Posadow...
Když se zeptáš na konkrétní věc, tak ti poradím, nebo někde doma naskenuji obrázek. Případně, jestli se přijedeš mrknout na Turnaj, tak Ti to já nebo moje paní ukážeme naživo ;)
Kládinka
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kládinka »

Děkuji Vám pánové :-)
Koukala jsem se ještě na internetu a objevila na Věřiných stránkách pěkný návod na jednoduchou pokrývku hlavy http://vera.spi.cz/web/historicke_kostymy/5 asi se tím nechám inspirovat, i když to bude asi velmi náročné na zkoušení :D
nebo pokud máte někde nějaký jiný obrázek nebo návod budu jen vděčná :-) z víc zdrojů se to tvoří líp :-)
od Vás, pane Maršálku, se mi ve Vaší knize nejvíce právě líbila prostá zavití hlavy(obr A,B) a závoj stažený kolem hlavy (obr. D)

další otázka - http://www.kostym.cz/Cesky/8_Krejcovstv ... _16_06.htm zajímalo by mě, co vystužuje tento čepeček? napadlo mě jednoduché řešení - karton nebo čtvrtka a pošít to látkou- př. samet :-) asi by to nebylo zrovna historicky ok řešení :D:D:D

děkuji za odpovědi:)
Přílohy
Kopie č. - saty 4.jpg
Kopie č. - saty 4.jpg (17.29 KiB) Zobrazeno 5321 x
Obrázek
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

promiň, já to teď nějak nestíhám. Napiš mi mail a já Ti to buď popíšu, nebo někde najdu, už jsem to někomu psal. A nebo druhá věc, jestli používáš Skype, můžeme někdy na večer dát o tom řeč. Přece jen, osobní kontakt (aspoň hlasový) je efektivnější než mailování. Mimochodem, ten čepeček co jsi poslal fotku je hezký, ale do doby Karlovy bych ho zase tak moc netahal, po 1350 je to už dost out, hlavní doba, kdy se to nosí, je koncem 13. a začátkem 14. st. Na měšťanku doby Karlovy bych preferoval krusseler. Jednoznačně. Nicméně jeho výroba není jednoduchá, mám to rozdělané, ale dřív než na konci října to nebude. Ale rozhodně doporučuji, byla bys velmi in. V takových 70.-80. letech 14. století by ses bez toho neobešla.
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

K těm odhaleným ramenům pár (pár jsou dva) tipů. Viditelná ramínka jsou sexy, takže doufám, že budou u Karlovců častým oděvním prvkem :D

Pelerinage de la vie humaine (Le), Paris, Bibl. Sainte-Geneviève, ms. 1130, f. 004v
Obrázek

Vyšebrodský cyklus cca 1346
Obrázek
silva-nortica.blog.cz
Kládinka
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kládinka »

Posadowski napsal:promiň, já to teď nějak nestíhám. Napiš mi mail a já Ti to buď popíšu, nebo někde najdu, už jsem to někomu psal. A nebo druhá věc, jestli používáš Skype, můžeme někdy na večer dát o tom řeč. Přece jen, osobní kontakt (aspoň hlasový) je efektivnější než mailování. Mimochodem, ten čepeček co jsi poslal fotku je hezký, ale do doby Karlovy bych ho zase tak moc netahal, po 1350 je to už dost out, hlavní doba, kdy se to nosí, je koncem 13. a začátkem 14. st. Na měšťanku doby Karlovy bych preferoval krusseler. Jednoznačně. Nicméně jeho výroba není jednoduchá, mám to rozdělané, ale dřív než na konci října to nebude. Ale rozhodně doporučuji, byla bys velmi in. V takových 70.-80. letech 14. století by ses bez toho neobešla.
to je dobrý :D taky te´d nestíhám, zrovna dneska odjíždím na dovolenou a ještě nemám dobaleno:D..takže se ozvu,až přijedu a děkuju za pomoc :-) jsem zvědavá na ten krusseler, vůbec netuším, o co se jedná :-)
Obrázek
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

maser napsal:K těm odhaleným ramenům ...
Ve Sborníku v článku o účesech cituji Boccaccia, který popisuje Filamentu vcházející do zahrady. Má dlouhé zlaté vlnité vlasy a odkrytá ramena. Ramena mohou být nahá úplně. Obrázků je na to celkem dost, pokusím se to taky někde najít.

P.S. Krusseler (opět viz sborník) ale zjednodušeně je to několik závojů na sobě s našitým (nebo jinak vyrobeným, možností je víc) hodně řaseným okrajem, takže to vypadá, jako by dáma měla kolem hlavy šlehačku :mrgreen:
Odpovědět