Přilbice

Moderátor: maser

Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Přilbice

Příspěvek od Zdeslav »

Pant klidně nechej, ten je dobře. Určitě ale proraž ty dírky (v soustředných kružnicích, nebo v řadách) a vyměň tu podložku.

Jinak já vám nevím, ale v tom Dalimilovi nikde žádné prohnutí nevidím. Nebral bych to jako nutnost, spíš jako možné vylepšení. Spíš bych možná mírně sestřihl tu zadní část (uchycení k hledí) a trochu zmenšil ten průzor (posunul uchycení dozadu).

Kapucu bych určitě vyměnil za závěs.
Nezabud hrr!
Vlk
Místo/Bydliště: Nymburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

Když jsem to Mojmírovi zadával, tak jsem chtěl právě panty a ne na pevno, aby se hledí dalo sundat a přilba použít pro pěšáka nebo případně hledí vyměnit za jiné, aniž by bylo potřeba měnit celou přilbu. Ty úpravy určitě udělat nechám, jen nevím komu, Mojmír je z ruky a já doma dílnou nedisponuju. Někoho zkusím splašit. V nejhorším si holt udělám výlet za Mojmírem. :)
Imperare sibi, maximum imperum est.
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Úpravy zvládneš i sám-půjč si vrtačku a otvory si vyvrtej, nýt co drží hledí odsekni či odbruš(flexa, pilník)či odvrtej a dej si tam větší bez podložky(nebo si ji opracuj). Souhlas se Zdeslavem, že v Dalimilovi to hledí prohnuté není, ale mě osobně by se to víc líbilo nějak natvarované, takhle je to až moc-? Rovné? Jinak to bude pěkná přilba až ji zkompletuješ se závěsem a dáš polstr. ;)
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Vlk
Místo/Bydliště: Nymburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

OK. No já to v tuhle chvíli dělám tak, že nosím batwat na hlavě pod tím...
Imperare sibi, maximum imperum est.
Avátar uživatele
kure
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Třinec/Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kure »

Osobně mi tohle hledí nepřipadá moc funkční hlavně to chce ohnout vrchni hranu dovnitř aby se zpevnil tvar (takhle by to šlo až moc jednoduše promáčknout a následovalo by seznámení tvojeho nosu a hledí což není dobré ani dneska. K vrtání otvorů určitě je nezapomeň odjehlit.

Potom ještě bavat bych asi všil do helmy a ještě bych k ní po obvodu dodělal vervilles na závěs ať to vypadá líp když ji budeš mít bez hledí (to mi připomělo že jsem chtěl dát na epoptávku výkres a ještě jsem ani nezačal kreslit)

PS: Tohle je moje plkání jak by se mi to líbilo a až na to prohýbání hledí to nemám nijak podložené.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Obrázek

1 - ital.
2 - něm.
3 - fran.
4 - fran. 1310
5 - něm. 1318
6 - fran. 1340 Pan
7 - něm.
8, 9, 10 - fran. 1370
11 - ang.
12 - Flandry
13 - fran.1380
14 - biskupská
15 - fran. 1400

PS: Neznám zdroje, text i kresba je z ruských stránek.
Obrázek
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

To jsou překreslené obrázky z Funckenových
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
Divous
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

koupil jsem si nového "Ospreye" - Řád německých rytířů, v českém vydání od Cpressu. A hodně mě tam zaujala jedna přílba datovaná na 14. století. Je to "basineto-klobouk". Prostě jako šlap bez hledí na kterém je přinýtovaný klobou. Tedy široká krempa a temenní žebra.
Dříve jsem měl výstroj na nižšího šlechtice ze 14. století a nosil jsem klobouk s kroužkovou kuklou, ale tahle helma z Ospreye se mi moc líbí, protože by se k ní dal přiděla kroužkový závěs "klasickým" způsobem přes kožený pás a "trubičky" s protaženým řemínkem.
Myslíte si, že je to "standardní" přílba, a nebo nějaký vývojový hybrid? Když tak sem dám nascenovaný obrázek.
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Avátar uživatele
Divous
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

v pondělí udělám scan. V tom Osprey to vypadá jinak.
Znovu jsem to pečlivě pročítal a jsem z toho ještě více paf. Můj původní předpoklad, že se jedná o přilbu z "jednoho kusu" je možná špatný. text k obrázku totiž říká: " Jednoduchá forma basinetu bez úchytných oček se nosila bez kroužkového límce i pod helmu s krempou, tzv. železný klobouk..."
To jako že by se přes šlap nosil ještě kloubouk??? A proč jako? Tak to mě fakt docela zaujalo. Že se přes basinet nosil "great helmet" je známé a pochopitelné, ale o klobouku jsem ještě neslyšel
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Už se to tu někde probíralo-bohužel nevím kde :? Buď jde o špatnou interpretaci plstěného klobouku položeného na bascinetu(móda? proti rozpalování helmy?) Nebo se jedná o zesílení ochranného faktoru helmy- bascinet a jako sichr ještě železný klobouk který svojí krempou poskytoval větší ochranu-takže jakýsi vývojový pokus který se asi moc neujal. Každopádně bych si to nepořizoval. ;)
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Odpovědět