Re: štíty

Moderátor: Heinrichvs

mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Tohle je diskuze :) a žádný flame. Poučujeme se a býváme poučení a tak to je a bude ;)

Já si prostě jen myslím, že ta tarče, ač krásná, je momentálně co by doplněk pro praktické použití zbytečná. Jako statická věc, okrasa, klidně. Holt ty koně by to chtělo alespoň na vyjížďku :D

Aůe když už jsme u toho, tak by mě výroba gotické tarče zajímala. Má k tmu něco bližšího? Druh dřeva, způsob sesazení, zpevnění atd.
Obrázek
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Já bych tý tarči docela věřil. Nemyslím, že by to ten výřez tak extrémě oslabil. Chtělo by to pak někdy vyzkoušet in natura, do té doby jsou to víceméně plky :)

Ale souhlas, že do nějakého pěšího turnaje by to byla asi ptákovina.

A koně stejně budou...jednou... :)
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Mno asi takhle- pokud jsem rytíř jedu na koni a mám u sebe tarče a jsem nucen sesednout a jít bojovat pěšmo, pak patrně budu bojovat s tím co mám u sebe. Takže pokud někdo představuje sesedlého rytíře pak nevidím problém proč u sebe nemít tarče.
Jiné je to ovšem o turnajů- tam má každý rytíř vybavení s sebou a na turnajské disciplíny si bere vybavení které je třeba.Spíš by mne také zajímala konstrukce-nemohlo to být zas až tak hajzlovský páč by se ti to pak vylamovalo už při samotném založení dřevce.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Pavéza městké stráže, 1. polovina 14. století, Německo:
Přílohy
mi07991e11a.jpg
mi07991e11a.jpg (62.87 KiB) Zobrazeno 3906 x
Nezabud hrr!
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Zajímavý je i popisek, uložení v Norimberku a pochází z Erfurtu, to je velice blízko hranic a obchodní styky v Karlově době lze více než předpokládat. A materiál: lipové dřevo a kůže - malováno.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Právě.
Nezabud hrr!
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

K té pavéze jsem našla moc zajímavý článek, ale nemám bohužel čas jej přeložit.
http://www.stadtmuseum-erfurt.de/sonder ... nqual.html

Jen letmo:
Je vysoká jako dospělý muž, má vážit asi 60 kg, používala se při obléhání tak, že byla zaražena do země (opřena o zem) a kryla nosiče před šípy a šipkami z kuší. Zajímavostí je, že na zadní straně byly nalezeny zlomky malé malby, zobrazující sv. Kryštofa jako ochránce proti zranění a smrti.
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valkoun »

Mimochodem, fotka pavézy v německém článku se vztahuje k jinému dochovanému kousku
Přílohy
mi07991e11a.jpg
mi07991e11a.jpg (25.33 KiB) Zobrazeno 3892 x
Nezabudovi Sláva!
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Asi to tak bude, poloha nýtů se skutečně liší. Děkuji za upozornění 8-)
V tom případě to je skutečně unikát, protože pokud se zachovalo v Erfurtu několik funkčních štítů, zatímco jinde se jedná převážně o pohřební výbavy, lze hovořit o malém zázraku.
Ale jinak se nedomnívám, že by se kromě uvedených detailů nějak funkčně lišily - pocházejí ze stejné doby a ze stejného místa, jsou ze stejného materiálu. Jen je škoda, že nevíme, zda i ta černobíle zobrazená byla nějak malovaná ze zadní strany...
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Nezabud hrr!
Odpovědět