Mno...přátelé, děkuji velice všem za pozornost, kterou mému oděvu věnujete. Sám jsem v tomto oboru v podstatě naprostým laikem a rád si nechám poradit.
Souhlasím s tím, že jako šlechtic bych se měl viditelně odlišovat od prostých lidí a zejména od svých družiníků. Souhasím s tím, že můj oděv potřebuje určitě dozdobit. Avšak v tomhle bych byl rád oním "přizdísráčem" a držel se spíše při zemi. A to z několika důvodů:
Ad primo: Zdeslav je voják, ne manekýn. Jeho prioritou je vojenské vybavení, neboť válka jej živí.
Ad secondo: Zdeslav počítá každý groš aby mohl držet svou početnou družinu, která je jeho nejstřeženějším majetkem, aby uživil své příbuzné a aby mu jeho prastará rodná tvrz nespadla na hlavu. Takže si osobně dokážu představit, že oželí nejmódnější kabátec stejně jako příliš mnoho příliš drahých látek. (Navíc nade vše miluje dobré jídlo a pití

)
Ad tertio: Zdeslav se nepohybuje u vladařského dvora. Maximálně se nechává najmout do císařského vojska jako jeden z velmi mnoha. A není běžně zván na prestižní akce typu turnaj
Ono určit tu míru zdobnosti asi není lehké a vyžaduje mnoho let úsilí a studia si udělat alespoň rámcovou představu, která i tak může být zkreslená. Já bych to rád nepřeháněl i z toho důvodu, aby vedle mně dobře vynikly postavy dvou vyšších šlechitců které zatím máme - pána z Klinštejna a pána z Hradce. Ti by měli mít prostor pro onu bujarou zdobnost. Mimoto, abch to ještě uvedl na pravou míru, Karlovci jsou projekt, který směřuje k jakémusi "kroužku" šlechticů a jejich družin, jež spolu společně vojensky slouží. Nejsme rekonstrukce panovnického dvora
Teď ale konkrétně s vašim (velmi podnětným) návrhům:
- granáty na kápi znějí velmi dobře. Co dát na kápi střídavě granáty a perličky mezi ty lístky?
- Tu podšívku pachů bych tedy asi udělal hedvábnou. Nevíte, kde by se dalo přijít k bílému vyšívanému hedvábí?
- výšivka na paži zní taky hodně zajímavě, nohy asi odbydu spíše zdobeným podvazkem...a nebo tou výšivkou
- je pravda že králík byl poměrně vzácný? Rád bych zůstal u něho. Jinak zkusím sehnat jinou kožešinu ve stejné barvě.
- Střihově se mi oděv líbí tak jak ho mám. Hlavně pachy, kápě a klobouk. Možná bych mohl zkrátit spodní suknici, ale víc by mi bylo dost líto. Pokud je v 60. letech opravdu vyloženě nemódní, snad nebude tak zle budu-li ho považovat za už dávno koupený, nebo zděděný po otci, vzhedem k tomu, co jsem uvedl výše. Nevím, jestli módní vlny cloumaly se středočeským venkovem, tak jako s dvorským prostředím.
- Časem určitě vyrobím ještě cestovní variantu. To je v plánu. I tu ale nezapomenu znatelně ozdobit, nebojte
- k civilu asi vyměním tašvici. Co byste říkali na zdobenou světlou kůži? Nějak mě žádná barva nenapadá.
A ještě k varkoči - střihově bych ho určitě nechal, jak je. Co říkáte na návrh hedvábných heraldických proužků? Nebo zkusit nějakou vzorovanou látku? Pěkná by byla možná třeba podobná, jakou měli na Kadani naši (Maršálkovi) korouhevníci na varkočích.
Jinak díky za pomoc
Titus: S tvou prací jsem samozřejmě nadmíru spokojen. Zručnějšího krejčího neznám
P.S. Teším se, až Posadowski zmapuje i naší dobu...to asi přijde ještě změn