Zdeslav z Nezabudic - český nižší šlechtic

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Avátar uživatele
Josephus Titus
Kontaktovat uživatele:

Re: Zdeslav z Nezabudic - český nižší šlechtic

Příspěvek od Josephus Titus »

Také si trochu přisadím, když už je o tom řeč.

Namísto vyšívání podšívky (což by bylo s ohledem na výsledek - látka bude pořád "ubohá" - dost pracné: odpárat, vyšít, znovu přišít) bych ti navrhoval dát místo té pitomé bavlny nějaký damašek nebo brokát (třeba takový šedostříbrný; ovšem tohle už na zemana docela pálka, damašek je stavově vhodnější). Na rukávu by šel ale třeba vyšít pás na paži - a to by bylo pěkné. K barevnému ladění kostýmu by dobře sedlo stříbro, ale možná, kdyby ses chtěl držet při zemi, by šlo místo kovu i něco barevného. A výšivku by šlo určitě doplnit perličkami. Na temně vínové by se půvabně zaskvěly.
Nějakou výšivku by šlo umístit i na spodek šatu.

Naopak nedoporučuji pošívat perličkami kápi. Na šedé by tak nevynikly. Navíc ta černá výšivka by je (dle umístění) buď přebila, nebo by jimi mohla být narušena. Dobré by ale mohly být granáty.

Tvůj kostým by určitě taky (ovšem jen maličko) zvedlo, kdyby sis - jak jsem původně navrhoval - přibral mi-parti nohavice. A taková výšivka na nohavici, hmmm...

Ke kožešinám ti jako vegetarián raději nic radit nebudu.

A stranou dodávám - že jakkoliv jsem se šitím sekl, rád ti ještě nějakou tu výšivku přidělám. Nerad nechávám dílo nedokončené a je i v mém zájmu, aby ses zaskvěl nad slunce i hvězdy jasněji. Tedy pokud jsi vůbec s mou prací spokojen :oops:
Naposledy upravil(a) Josephus Titus dne Út 01. Zář 2009 12:18:44, celkem upraveno 1 x.
上人の口真似してやなく蛙

svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
Avátar uživatele
Josephus Titus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josephus Titus »

Pokud se nepletu, reprezentujete asi nejbarevnější a nejbohatší éru vrcholného středověku. To se musí někde projevit
Svatá pravda.
K tomu už nic dodávat nebudu - koneckonců, jak sám Zdeslave dobře víš, válka o tvůj kostým byla dlouhá a krvavá.
上人の口真似してやなく蛙

svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Zdeslav napsal:Mno, napadají mě tři věci:

- vyměnit králíka za nějaké vzácnější zviřátko, ovšem ve stejné barvě (polární liška? sob? poraďte co lze...)
- podšívku pachů ozdobit jemnou florální výšivkou po celé ploše
- mezi výšivku na kápi vsadit říční perličky

Jak by se vám to pozdávalo? Víc už bych si asi nedovolil. Přecejen čtyři vesnice nejsou žádjé dominium, že... ;)
On ten králík zdaleka nebyl ke konci 14. století tak běžným zvířetem, jako je dnes. Do Střední Evropy se dostává z Itálie až někdy ve 13. století. Barvu má v té době podobnou jako zajíc či králík divoký, tedy více či méně šedohnědou.
Z dalších kožešinových zvířat by přicházela v úvahu popelka (sibiřská veverka), obyčejná veverka obecná, zajíc bělák, sysel obecný (ale jen z Ruska, západnější druhy mají řídkou srst), sysel žlutý, svišť (opět ruské a kavkazské druhy), evropské a asijské poletuchy a poletušky, křeček, bobr, liška (ale naše evropská, ne polární), kuna, jehněčí kožešina (spratek), sobol.

Některé z těch kožešin byly a jsou dražší či drahocenné dodnes - sobol, kuna, jehněčina, hermelín, samozřejmě dovážené kožešiny obecně. Ale jsem laik, nech si poradit od kožešníka. Na "Livinghistory" je kožešnice Lenka, která jistě bude vědět co a jak.

Co se těch úprav oděvu týče - co ušít nový, opravdu sváteční kabátec a ten vyzdobit víc? Podobně s kápí - ušij si ještě jednu, zdobnou a tohle, co máš, Ti dobře poslouží jako pěkný cestovní či všední oděv.

Ostatní už řekl Josephus Titus 8-)
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Posadowski »

[quote="Kordulka"...co ušít nový, opravdu sváteční kabátec a ten vyzdobit víc...[/quote]
Já jsem do toho nechtěl rýpat, podle těch fotek se to těžko hodnotí.
Ale jetu jedna velká vzácnost. Tentokrát s Tebou, Kateřino, souhlasím!
Já bych doporučil nejdřív si rozmyslet, do kterého období vlády Karla budeš pořizovat kostým. Mě totiž přijde, že třeba kápě s těmi listy patří jen do části období Karlovy vlády.
Tenhle typ kabátce bych viděl řekněme na konec 40. a začátek 50. let. Ovšem v letech 60. bych viděl oděv trochu jiný, stejně jako koncem let 70. A jste si jistí, že zrovna k tomuhle kabátci patří mi-parti nohavice? Já to nemám takhle přesně načtené po desetiletích (zatím ;) )
Tedy já doporučuji nic nepřešívat. Pečlivě si rozmyslet desetiletí, kam kostým datovat a pak se pustit do nového, kostýmů není nikdy dost. Já mám na Karla taky zatím jen dva (možná tři)...
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Mno...přátelé, děkuji velice všem za pozornost, kterou mému oděvu věnujete. Sám jsem v tomto oboru v podstatě naprostým laikem a rád si nechám poradit.

Souhlasím s tím, že jako šlechtic bych se měl viditelně odlišovat od prostých lidí a zejména od svých družiníků. Souhasím s tím, že můj oděv potřebuje určitě dozdobit. Avšak v tomhle bych byl rád oním "přizdísráčem" a držel se spíše při zemi. A to z několika důvodů:

Ad primo: Zdeslav je voják, ne manekýn. Jeho prioritou je vojenské vybavení, neboť válka jej živí.
Ad secondo: Zdeslav počítá každý groš aby mohl držet svou početnou družinu, která je jeho nejstřeženějším majetkem, aby uživil své příbuzné a aby mu jeho prastará rodná tvrz nespadla na hlavu. Takže si osobně dokážu představit, že oželí nejmódnější kabátec stejně jako příliš mnoho příliš drahých látek. (Navíc nade vše miluje dobré jídlo a pití :twisted: )
Ad tertio: Zdeslav se nepohybuje u vladařského dvora. Maximálně se nechává najmout do císařského vojska jako jeden z velmi mnoha. A není běžně zván na prestižní akce typu turnaj ;)

Ono určit tu míru zdobnosti asi není lehké a vyžaduje mnoho let úsilí a studia si udělat alespoň rámcovou představu, která i tak může být zkreslená. Já bych to rád nepřeháněl i z toho důvodu, aby vedle mně dobře vynikly postavy dvou vyšších šlechitců které zatím máme - pána z Klinštejna a pána z Hradce. Ti by měli mít prostor pro onu bujarou zdobnost. Mimoto, abch to ještě uvedl na pravou míru, Karlovci jsou projekt, který směřuje k jakémusi "kroužku" šlechticů a jejich družin, jež spolu společně vojensky slouží. Nejsme rekonstrukce panovnického dvora ;)

Teď ale konkrétně s vašim (velmi podnětným) návrhům:

- granáty na kápi znějí velmi dobře. Co dát na kápi střídavě granáty a perličky mezi ty lístky?
- Tu podšívku pachů bych tedy asi udělal hedvábnou. Nevíte, kde by se dalo přijít k bílému vyšívanému hedvábí?
- výšivka na paži zní taky hodně zajímavě, nohy asi odbydu spíše zdobeným podvazkem...a nebo tou výšivkou
- je pravda že králík byl poměrně vzácný? Rád bych zůstal u něho. Jinak zkusím sehnat jinou kožešinu ve stejné barvě.
- Střihově se mi oděv líbí tak jak ho mám. Hlavně pachy, kápě a klobouk. Možná bych mohl zkrátit spodní suknici, ale víc by mi bylo dost líto. Pokud je v 60. letech opravdu vyloženě nemódní, snad nebude tak zle budu-li ho považovat za už dávno koupený, nebo zděděný po otci, vzhedem k tomu, co jsem uvedl výše. Nevím, jestli módní vlny cloumaly se středočeským venkovem, tak jako s dvorským prostředím.
- Časem určitě vyrobím ještě cestovní variantu. To je v plánu. I tu ale nezapomenu znatelně ozdobit, nebojte ;)
- k civilu asi vyměním tašvici. Co byste říkali na zdobenou světlou kůži? Nějak mě žádná barva nenapadá.

A ještě k varkoči - střihově bych ho určitě nechal, jak je. Co říkáte na návrh hedvábných heraldických proužků? Nebo zkusit nějakou vzorovanou látku? Pěkná by byla možná třeba podobná, jakou měli na Kadani naši (Maršálkovi) korouhevníci na varkočích.

Jinak díky za pomoc ;)

Titus: S tvou prací jsem samozřejmě nadmíru spokojen. Zručnějšího krejčího neznám ;)

P.S. Teším se, až Posadowski zmapuje i naší dobu...to asi přijde ještě změn :)
Nezabud hrr!
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Posadowski »

Zdeslav napsal: - granáty na kápi znějí velmi dobře. Co dát na kápi střídavě granáty a perličky mezi ty lístky?
- Tu podšívku pachů bych tedy asi udělal hedvábnou. Nevíte, kde by se dalo přijít k bílému vyšívanému hedvábí?
- výšivka na paži zní taky hodně zajímavě, nohy asi odbydu spíše zdobeným podvazkem...a nebo tou výšivkou
Nevím, jestli módní vlny cloumaly se středočeským venkovem, tak jako s dvorským prostředím.
- Časem určitě vyrobím ještě cestovní variantu. To je v plánu. I tu ale nezapomenu znatelně ozdobit, nebojte ;)
- k civilu asi vyměním tašvici. Co byste říkali na zdobenou světlou kůži? Nějak mě žádná barva nenapadá.
P.S. Teším se, až Posadowski zmapuje i naší dobu...to asi přijde ještě změn :)
Zdravím a prvně díky za důvěru. Ale pár let to ještě potrvá.
Nicméně. Ano, módní vlny cloumaly i venkovem i městským prostředím.(šlechtici na tom venkově nežili izolovaně okopávajíce záhumenek, jak si někdo myslí, ale stýkali se s městy i dvorským prostředím)
Ale jiná věc. Dobře přemýšlej nejen nad technikami zdobení, ale nad vyvážeností. Opravdu chceš zdobit tu barevně nevýraznou hnědou kápi (tmavou a vlněnou tak pro středního řemeslníka s hrubou výšivkou) zdobit drahými kameny nebo perlami? Patří to k sobě? Nákladné zdobení na obyčejnou všední látku?
Opravdu chceš bohatě zdobit světlou kůži - ten nejsprostší materiál, odpad, který se v té době válí všude?
Budeš mít hedvábnou podšívku oděvu a na něm kápi z hnědé vlny s hrubou vlněnou výšivkou?
A k hedvábné podšívce oděvu chceš nosit koženou tašvici z nebarvené - světlé kůže?
Já bych to opravdu nepředělával a neupravoval. Urči si dataci. Mrkneme na to, zjistíme k tomu roku podrobnosti a postavíme ten oděv znovu a pořádně. Něco předělávat je zbytečná práce...
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Kordulka napsal:
Vladan z Řepice napsal: Vým, že toto srovnání nebude přesné, ale můj družník Oblan (nemajetný šlechtic v mých službách) má v současnosti zdobenější oblečení než Ty. Myslím tím množství výšivek, dražší kožešiny a tak.
To je protimluv. Je-li sám nemajetným šlechticem, pak by musel být velmi dobře placeným družiníkem bohatého pána, jsou-li mu poskytovány nebo může-li si dovolit kupovat drahé kožešiny a vyšívané oděvy. Zemané obvykle takovými majetky a prostředky nedisponovali, pokud se jim nepodařilo, jako např. původně bezvýznamnému Oldřichu Pluhovi z Rabštejna, prolichvařit se až ke královskému dvoru a ještě to přežít 8-)

Pokud má být projekt alespoň trošku podobný realitě, je vhodnější diferencovat, mít v něm šlechtu chudší a bohatší, nižší i vyšší a tomu odpovídajícím způsobem vybavenou a oblečenou. Všichni nemohou být stejně honosní a vypadá to dost směšně, když někdo, kdo o sobě hovoří jako o svobodníkovi nebo malém zemanovi, nosí oděv a zbroj hodné vévody.

"...zemané obvykle takovými majetky nedisponovali" - srovnej tedy konkrétní zemany, kteří ano a kteří ne a dolož své tvrzení v širším měřítku. Předpokládám, že máš pro své tvrzení v rukou konkrétní zpracované majetkové poměry v dostatečně širokém měřítku, aby to nebyla jenom tvá nepodložená úvaha. Já mohu dokládat majetky hradeckých zemanů a středních měšťanů ze zlomků knihy pozůstalostí k roku 1339 a dalších zlomků z 2. pol. 14. st. Drahé kožešiny, stříbrné prsteny, ozdobné pásy, podšívané drahocenné kabátce, hedvábné závoje...

Kdo konkrétně ze svobodníků a malých zemanů nosí oděv a zbroj hodné vévody? Zatím mi to přijde, že všechny držíš při zemi částečně pro své neznalosti a částečně proto, aby jsi odůvodnila, proč sami jako Landštejni chodíte naprosto neadekvátně odění svému stavu...
Naposledy upravil(a) Maršálek dne Stř 02. Zář 2009 7:57:17, celkem upraveno 1 x.
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Zdeslave - majetkové poměry se obecně velmi podceňují, máme poměrně dost písemných pramenů, např. knih pozůstalostí, testamentů obecně, oděvních účtů... Je samozřejmé, že nikdy nelze paušalizovat, ale pravdu se držíš moc při zemi a přitom ty doporučované úpravy i výzdoba (perly, bezanty, hedvábí) nevycházejí nijak draho (budeš velmi příjemně překvapený, že se vejdeš do sumy ve stovkách a nikoli tisících grošů ;)

Pokud se živíš válkou, musíš být pro zaměstnavatele věrohodný a to v „odřeném kabátci“ nebudeš. Nemusíš se vůbec pohybovat u dvora a ani se k němu nemusíš přiblížit, ale pokud budeš působit ošuměle, budeš najímán jako levný vojáček za pár grošů kupčíky a budeš za ně tahat pomyslné kaštany z ohně v jejich vzájemných půtkách (nemluvím o patriciátu a to ani o tom drobném). Naopak dobře vyzbrojená a vycvičená menší družina se solidně vystupujícím pánem v pěkném odění se již baví ta správná klientela a dá se tudíž uživit. Dokladů pro takovou postavu, která se uměla oblékat i válčit a kariérní vyrostla máme vícero (a nejde o neznámá jména, že?). ;)

Takže myšlenkou dne není vytvořit nevěrohodnou postavu, ale naopak poměrně úspěšného profesionála, který v souladu se svým věkem vystupuje jako švihák (ani chudý, ani přemrštěně bohatý). Drobný zeman, který nemá groš a chce se živit jako profesionální voják slouží se svou družinou nikoli na volné noze, ale v družině blízkého nějakého pána, nebo přepadá na silnicích… vše je to o souvislostech ;)

P.S. bezanty u mně máš slíbené ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Maršálek napsal: "...zemané obvykle takovými majetky nedisponovali" - srovnej tedy konkrétní zemany, kteří ano a kteří ne a dolož své tvrzení v širším měřítku. Předpokládám, že máš pro své tvrzení v rukou konkrétní zpracované majetkové poměry v dostatečně širokém měřítku, aby to nebyla jenom tvá nepodložená úvaha. Já mohu dokládat majetky hradeckých zemanů a středních měšťanů ze zlomků knihy pozůstalostí k roku 1339 a dalších zlomků z 2. pol. 14. st. Drahé kožešiny, stříbrné prsteny, ozdobné pásy, podšívané drahocenné kabátce, hedvábné závoje...

Kdo konkrétně ze svobodníků a malých zemanů nosí oděv a zbroj hodné vévody? Zatím mi to přijde, že všechny držíš při zemi částečně pro své neznalosti a částečně proto, aby jsi odůvodnila, proč sami jako Landštejni chodíte naprosto neadekvátně odění svému stavu...
Srovnat s čím, s těmi "konkrétními" hradeckými měšťany a zemany, zde zcela neurčitě zmíněnými?

Konkrétně se nehodlám do nikoho navážet, to je styl vlastní některým jiným. Ty víš, o koho jde, já také, dotyční o jisté neadekvátnosti svého vybavení také velmi dobře vědí a není to nic, co by patřilo na tyto stránky. Na rozdíl od Tebe mám ve zvyku to s nimi probírat osobně nebo soukromou poštou.

Pokud máš nějaký osobní problém, rač použít SZ a další komunikační prostředky.
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Tak nevím. Přiznávám, že v tom plavu jak h...o pod splavem :( Na jedné straně je tu snaha o velikou zdobnost nižší šlechty a pak narazím na toto Obrázek a tam ta nižší šlechta zas až tak zdobná není. Stavím si nižšího šlechtice ale zamotávám se do toho čímdál tím víc.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Odpovědět