trener napsal: má být nikoliv zeman, ale hospodář!
Omlouvám se tímto plukovníku Wagnerovi za komolení jeho jména. Pana plukovníka si hluboce vážím pro skvělou práci, kterou vytvořil.
Nicméně jej (již po několikáté) obviňuji z komolení pramenů:
První obrázek je podle Štítného Knížek šesterých (Národní knihovna, sign. XVII.A.6) foliant 58v, knížka třetí o hospodáři, hospodyni a čeledi. Podle popisu obrázku (kterak má čeleď...) to zřejmě vskutku bude hospodář. V originále má rukávy oděvu výrazně volnější a nemá segmentovaný pás. V ruce drží knihu a z vyobrazení (které mám k dispozici) rozhodně není zřejmé, zda má boty zvlášť nebo součástí kamaší. Oděv tedy vyznívá mnohem obyčejněji než ten s těsnými rukávy na obrázku 1.
Druhý obrázek je podle fol. 124r téhož rukopisu části "Kak se očištijem toho, že hřešíme " a zobrazuje podle popisu snoubence uzavírající manželství. Vyobrazení je na první pohled celkem věrné. Opět však několik důležitých rozdílů. Moje vyobrazení má konce rukávů tvarované do kornoutku (což je pro období typické) a nemá na konci rukávu ty tři knoflíčky (které ke kornoutkům nepatří). Na mém obrázku není zřetelná kulatá spona Wagnerem pečlivě vyobrazená a především, kabátec je zapínaný na řadu knoflíků prostředkem. Kápě nemá zdobení řadou teček, ale spíše pruhem na okraji.
Tyto tři rozdíly (knoflíčky na konci úzkého rukávu, chybějící kornoutky a chybějící propínání kabátce) dělá z vyobrazení zcela jiný oděv a naprosto zkresluje informace o jeho konstrukci. Pro rozumnou práci je tedy takový překres nepoužitelný.
Poslední postava (č.3) se v rukopisu vůbec nevyskytuje a podle mě pochází z rukopisů doby Václava IV. Typoval bych to na bibli Konráda z Vechty, nebo Willehalm, nebo podobný. Tyto rukopisy nemám kompletní, tudíž to nejsem schopen najít.
Takovýchto zkreslení se autor dopouští v podstatě u všech vyobrazení. (fakt jsem to před časem procházel).
Kniha je úžasným zdrojem informací a dokonalým podkladem pro filmové a divadelní tvůrce (a zaplať Bůh, kdyby to používali) a díky ní vzniklo několik nezapomenutelných a světově uznávaných českých filmů. Tím více než splnila svůj účel
Kniha však nikdy nebyla odbornou studií a nelze ji používat jako pramen při rekonstrukcích dobových oděvů ani při studiu historie (!)