Zdeslav z Nezabudic - český nižší šlechtic
Moderátor: Sovinec
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zdeslav z Nezabudic - český nižší šlechtic
Děkuji za poučný výklad. Mohl bych se zeptat jaká kožešina by pro mojí postavu tedy mohla být vhodná? Pokud možno barevně přibližně shodná s tou, co nosím?
Používám jí jako lem u klobouku, viz první strana diskuse.
Nezabud hrr!
Napadá mne jedině "popelka" (popeličina, popelicě, kožešina popelicí - veverka sibiřská) Pak jsem ještě četla o sobolí popelině, ale to byla nějaká obrovská vzácnost, která se používala pro papeže a některé biskupy. I ta "obyčejná" popeličina se prý používala hojně pro kněžské oděvy.Zdeslav napsal:Děkuji za poučný výklad. Mohl bych se zeptat jaká kožešina by pro mojí postavu tedy mohla být vhodná? Pokud možno barevně přibližně shodná s tou, co nosím?
Narazila jsem však na tento (http://isap.vlada.cz/Kopie/revize.nsf/8 ... 14(01).pdf) předpis EU a s některými kožešinami by mohl být problém. Asi by stálo za to si zjistit, které z kožešin jsou schváleny k dovozu a které ne. A také, zda ten předpis byl dále revidován a případně jak.
Jinak, kožešníci umějí vyrábět zdařilé imitace, problémem však může být cena, která se odvíjí od pracnosti a nákladů na výrobu imitace.
Naposledy upravil(a) Kordulka dne Čt 03. Zář 2009 9:19:10, celkem upraveno 1 x.
-
Lenka
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Evropské veverky jsou přísně chráněné. Kožešina sibiřské popelky se koupit nedá.
V šedé barvě asi nejlépe polární liška. Má bílou až šedobílou podsadu a černý pesík (podívej se sem http://martes.unas.cz/index.php?cast=2 je to pátý obrázek v pořadí). Musel by se ale trošku upravit ten lem. Kdybys jenom odpáral původní kožešinu a našil lišku, měl bys v tom hlavu jak meloun. Takže lem o něco zmenšit, případně lišku našít v proužcích, aby nepůsobila tak mohutně.
Ještě bych měla připomínku k našití kožešiny na tvém plášti. Je tam vidět řemen kožešiny. Ten by měl být vdycky zašitý dovnitř, aby byl vidět jen chlup. Pokud to není možné řešit jinak, pak řemen alespoň potáhnout látkou.
V šedé barvě asi nejlépe polární liška. Má bílou až šedobílou podsadu a černý pesík (podívej se sem http://martes.unas.cz/index.php?cast=2 je to pátý obrázek v pořadí). Musel by se ale trošku upravit ten lem. Kdybys jenom odpáral původní kožešinu a našil lišku, měl bys v tom hlavu jak meloun. Takže lem o něco zmenšit, případně lišku našít v proužcích, aby nepůsobila tak mohutně.
Ještě bych měla připomínku k našití kožešiny na tvém plášti. Je tam vidět řemen kožešiny. Ten by měl být vdycky zašitý dovnitř, aby byl vidět jen chlup. Pokud to není možné řešit jinak, pak řemen alespoň potáhnout látkou.
Díky Lence za důležité informace!
S tím našitím má také pravdu - pro začišťování okraje kožešiny po našití jsou pěkné a nepříliš nápadné moderní lemovky, nebo je možné šev olemovat třeba různě tkanou či vyšívanou "dobovou" stuhou, případně pruhem vlněné vzorované tkaniny.
A nejlepší je našít kožešinu tak, aby se nemusela lemovat - tedy nejprve lícovou část kožešiny řemenem dovnitř a velmi pečlivě a pak rubovou část kožešiny, kde už může být řemen navrch (no, tak teď nevím, jestli to je srozumitelné)...
S tím našitím má také pravdu - pro začišťování okraje kožešiny po našití jsou pěkné a nepříliš nápadné moderní lemovky, nebo je možné šev olemovat třeba různě tkanou či vyšívanou "dobovou" stuhou, případně pruhem vlněné vzorované tkaniny.
A nejlepší je našít kožešinu tak, aby se nemusela lemovat - tedy nejprve lícovou část kožešiny řemenem dovnitř a velmi pečlivě a pak rubovou část kožešiny, kde už může být řemen navrch (no, tak teď nevím, jestli to je srozumitelné)...
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Díky za postřehy.
Tak to vypadá, že tedy králíka časem vyměním za polární lišku. Do té doby budu říkat, že to byl velice vzácný stříbrnný králík z dalekých krajin, popřípadě, že přehryzal svatému Jiří pouta, nebo že si do něj utřela ruce svatá Barbora, nebo tak něco
Plášť se bude kompletně předělávat a asi bude bez kožešiny, jen z teplé vlny. Časem bych rád ale pořídil nějaký kožešinový svrchník na zimu...
Tak to vypadá, že tedy králíka časem vyměním za polární lišku. Do té doby budu říkat, že to byl velice vzácný stříbrnný králík z dalekých krajin, popřípadě, že přehryzal svatému Jiří pouta, nebo že si do něj utřela ruce svatá Barbora, nebo tak něco
Plášť se bude kompletně předělávat a asi bude bez kožešiny, jen z teplé vlny. Časem bych rád ale pořídil nějaký kožešinový svrchník na zimu...
Nezabud hrr!
-
Lenka
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
http://livinghistory.sk/web.php?cl=kozusnicke_stehy
Našívání lemu: Lem přišít k okraji látky kulatým stehem, přichytit středem podrážecím stehem, aby se okraj během nošení nedeformoval a lem pěkně držel na látce, nakonec přišít okraj lemu k látce zatahovacím stehem. Při správném našití není vidět řemen kožešiny, ani nitě.
Našívání lemu: Lem přišít k okraji látky kulatým stehem, přichytit středem podrážecím stehem, aby se okraj během nošení nedeformoval a lem pěkně držel na látce, nakonec přišít okraj lemu k látce zatahovacím stehem. Při správném našití není vidět řemen kožešiny, ani nitě.
Můžeš tvrdit, že přes smrtí se tak vyděsili Tvého ošklivého sluhy, že zbělěli strachemZdeslav napsal:Díky za postřehy.
Do té doby budu říkat, ...
(tím nemám namysli žádnou konkrétní osobu)
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví
P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Italstké přisloví
P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
No dovol!Smil napsal: Můžeš tvrdit, že přes smrtí se tak vyděsili Tvého ošklivého sluhy, že zbělěli strachem![]()
(tím nemám namysli žádnou konkrétní osobu)
Nezabudovi Sláva!
takže už víme, kdo Zdeslavovi bělí kožešiny 
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Takže konečně se dostávám k tomu, abych sem hodil i nějaké to foto svého bojového odění.
Nějak popisovat to asi moc nemá smysl, vše je v podstatě vidět na fotkách od Tuhomíra.
Změny, které mám v plánu:
- Plátový kabátec místo kroužkové zbroje
- Vyšívaný zdobený varkoč
- pořádné kování na pochvu (už se mi tvoří)
- bezanty na zbrojný pás
- zesílit prošívanici
- vyměnit řemení k ostruhám
Co ještě vylepšit? Uvítám vaší kritiku, návrhy, připomínky.
Nějak popisovat to asi moc nemá smysl, vše je v podstatě vidět na fotkách od Tuhomíra.
Změny, které mám v plánu:
- Plátový kabátec místo kroužkové zbroje
- Vyšívaný zdobený varkoč
- pořádné kování na pochvu (už se mi tvoří)
- bezanty na zbrojný pás
- zesílit prošívanici
- vyměnit řemení k ostruhám
Co ještě vylepšit? Uvítám vaší kritiku, návrhy, připomínky.
- Přílohy
-
- DSC_6031.jpg (33.5 KiB) Zobrazeno 4400 x
-
- DSC_6032.jpg (58.41 KiB) Zobrazeno 4400 x
-
- DSC_6036.jpg (64.05 KiB) Zobrazeno 4400 x
-
- DSC_6038.jpg (71.15 KiB) Zobrazeno 4399 x
-
- DSC_6040.jpg (62.76 KiB) Zobrazeno 4400 x
-