Pavel - lehkooděnec (1370- 1378)

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Re: Pavel - lehkooděnec (1390- 1400)

Příspěvek od Kordulka »

K dobrým radám Richardovým jen pro doplnění přidám naši zkušenost z vysokohorské a jiné turistiky. Protože jsme vždy preferovali kvalitní koženou obuv (byť těžkou), museli jsme jí zajistit řádnou péči. Pro impregnaci a ošetření kůže jsme vždycky používali ELASKON a měli s ním ty nejlepší zkušenosti.
Je to nějaká směs vosku a asi nějakého oleje nebo tuku (lanolin?) - za studena dost ztuhne.
Kůže po něm sice trochu ztmavne a začne zavánět jako stará žíněnka, ale my jsme si na to časem nějak zvykli a nevadí nám to 8-); kromě ztmavnutí ale také zvláční, což mi připadá u starších bot jako výhoda, protože alespoň nepraskají.

Pro uchovávání a přenášení doporučuji přelít z lahvičky do krabičky. Jak jsem již výše uvedla, tuhne a pro napouštění je třeba jej ohřát, aby povolil. V tuhém stavu se zas dobře přenáší a právě z doporučené krabičky jej můžete nanést hadříkem či kartáčkem kdekoli. Jenže, ono to většinou není třeba; je-li obuv řádně napuštěna vč. švů, vydrží i brodění, aniž by nasákla. Třídenní tůru mokrými horskými loukami, kosodřevinou a borůvčím úplně bez problémů.

http://www.dubrava.cz/katalogy-vyrobku/ ... pripravky/

Navíc cca dvoudecová lahvička (vydrží tak na dva roky při třech párech napouštěných bot)stojí od 45.- Kč do 70.- Kč (dle prodejce) a to je cena velice přátelská...

Stejnou dobrou zkušenost máme s vojenským mazadlem na boty v takové té khaki plechové krabici. To ovšem silně barví, tak nevím, bylo-li by to pro vás vhodné.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Nu, a dobrá zpráva...
Právě jsem volala do Dúbravy a tam mi velmi ochotně sdělili složení Elaskonu. Je to směs rostlinných olejů s přídavkem lojů, včelího vosku a parfému. Paní říkala, že bez něj to příšerně páchne 8-)
Nejmenší balení prodávají krabici o 20 lahvičkách po 170 ml a bez problémů pošlou na dobírku nebo po domluvě dodají někam - třeba do Prahy.

Čili pro potřeby dobového ošetření obuvi asi docela dobře použitelné.
Avátar uživatele
Jasan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasan »

Je pravda, že boty jsem zatim ničim nemazal, ale určitě to udělám.
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Elaskon na boty je určitě dobrý, ale dělá cucky, které stále mastí, vzhledem k tomu, že používám jeden přípravek na vše, tak třeba na tašvici bych ho nepoužil, tak ho nějak vynechávám, ale lepší než většina ostatního.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

richardrg napsal:Elaskon na boty je určitě dobrý, ale dělá cucky, které stále mastí, vzhledem k tomu, že používám jeden přípravek na vše, tak třeba na tašvici bych ho nepoužil, tak ho nějak vynechávám, ale lepší než většina ostatního.
To zcela jistě nedělá, resp. nikdy nedělal. Protože se jedná o směs vosků, olejů a lojů a nanaší se ohřátý, nemá tam co cuckovat. A mastná místa nám na obuvi také nikdy žádná nezůstala, protože se Elaskon velmi rychle vsakoval hluboko do materiálu.
Ledaže by se nějak výrazně změnilo složení, ale to mi zase paní, s níž jsem včera mluvila (z chemické provozovny Důbravy), kategoricky popřela. Naopak říkala, že právě pro dobré zkušenosti zachovávají stejnou technologii.

Možná jsi jej měl málo ohřátý nebo úplně studený. Pak ano, pak je po rozetření žmolkovatý a vůbec je problém jej rozetřít... Ale jako nouzové opatření lze. Ovšem uznávám, že něco jiného jsou vyšlápnuté pohory a něco jiného parádní replika středověkých bot nebo ozdobná taška. Ty je třeba napouštět jedině ohřátým.
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Ano, abych to uvedl na pravou míru, chyba je ve mě, dote´d jsem nevěděl, že se to má ohřívat. Tím ale Elaskon pro mě ztrácí kouzlo, protože jedna z jeho mála výhod je ta, že ta malá lahvička se dobře převáží. Asi zůstanu u včelího vosku.
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
Jasan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasan »

U mých věcí je nový přírůstek. Co říkáte na tu kuši? A celkově na postavu střelce?

Ještě mi chybí toulec. S tím si nevím rady, viděl jsem obrázky i iluminace některých toulců, ale nevím jaká by měla být konstrukce.
Přílohy
P1010201.JPG
P1010201.JPG (220.07 KiB) Zobrazeno 5348 x
P1010202.JPG
P1010202.JPG (94.71 KiB) Zobrazeno 5346 x
P1040639.JPG
P1040639.JPG (162.64 KiB) Zobrazeno 5348 x
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Z mého pohledu to vypadá uvěřitelně. Nerozumím kuši ani zbla, ale v tom oblečení mě nic neruší. Jen jsem neviděl dobře pásek. Pokud by do bitev chodili jen takovíto střelci musela by se jít ostatní pěchota brzy schovat.
Doufám, že pod tím kloboukem je batwat a ne jen ta kukla.

Ber toto jako základ a teď si můžeš pohrát s detaily, např. drobné výšivky a pod.
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
Jasan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasan »

Jistě, v klobouku mám vycpávku, bez toho, abych v klobouku něco měl bych nešel do bitvy.

Takhle vypadá ten pásek.
Přílohy
P1040676.JPG
P1040676.JPG (118.19 KiB) Zobrazeno 5328 x
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Kuše vypadá dobře. Není to moc vidět, ale vypadá to, že je tam malá drážka pro vedení šipky (na horní straně sochy), stačí to?. To by se dalo pěkně vyřešit kostěným obložením, které by tu kuši posunulo vizuálně i historicky o kus dál.
Někde jsem viděl přehled toulců, až si vzpomenu, tak ti to sem hodím.
silva-nortica.blog.cz
Odpovědět