Vlk: Zkus cotehardie
Nižší šlechta - Vlk (Wolf) z Greifswaldu 1355 - 70
Moderátor: Sovinec
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nižší šlechta - Vlk (Wolf) z Greiffenwaldu 1360 - 90
Klinštejn:
Základ je to, co sis nakreslil. Jen tomu musíš dát rukávy. Tyhle "vesty" jsou myslím až na 15ku ale tak nejsem znalec
Držel bych se ale standardu...

"krátké vesty" jsou spodím kusem oděvu, ke kterému se někdy od 3/4 14. st. ale spíše až na sklonku 14. st. uvazují nohavice - takže nebrat
jak píše Mikey jdi do cotardie, viz např. http://ww.kostym.cz/Cesky/8_Krejcovstvi ... 01_41A.htm
http://ww.kostym.cz/Cesky/8_Krejcovstvi ... _11_14.htm
jak píše Mikey jdi do cotardie, viz např. http://ww.kostym.cz/Cesky/8_Krejcovstvi ... 01_41A.htm
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Nic proti Posadove, ale ten druhý kočičák tě překočičákoval

Nezabudovi Sláva!
- noxter
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Maršálek napsal:"krátké vesty" jsou spodím kusem oděvu, ke kterému se někdy od 3/4 14. st. ale spíše až na sklonku 14. st. uvazují nohavice - takže nebrat![]()
Jen dotaz, na tom prvním odkazu co tu dal Maršálek, jsou kalhoty s padacím mostem?
K těm inspiracím - stále stejné téma...
Je třeba mít trvale na vědomí, že se jedná opět o oděv z nejvyšších francouzských šlechtických kruhů, konkrétně přímo ze širší panovnické rodiny (Charles de Blois). A protože většina z vás si nezvolila postavy z řad nejvyšší české šlechty, je namístě přizpůsobit tomuto faktu zejména materiál použitý na kostýmy.
Z vrcholného středověku se nám, bohužel, zachovala vyobrazení především panovníků a jejich nejbližších a sporadicky, většinou jako doplňky po okrajích stránek, vyobrazení prostých řemeslníků a rolníků. Jak chodili oblečení lidé mezi těmito dvěma sociálními extrémy, skoro nevíme; zejména ne, jak se oblékala nižší šlechta...
Je třeba mít trvale na vědomí, že se jedná opět o oděv z nejvyšších francouzských šlechtických kruhů, konkrétně přímo ze širší panovnické rodiny (Charles de Blois). A protože většina z vás si nezvolila postavy z řad nejvyšší české šlechty, je namístě přizpůsobit tomuto faktu zejména materiál použitý na kostýmy.
Z vrcholného středověku se nám, bohužel, zachovala vyobrazení především panovníků a jejich nejbližších a sporadicky, většinou jako doplňky po okrajích stránek, vyobrazení prostých řemeslníků a rolníků. Jak chodili oblečení lidé mezi těmito dvěma sociálními extrémy, skoro nevíme; zejména ne, jak se oblékala nižší šlechta...
-
Vlk
- Místo/Bydliště: Nymburk
- Kontaktovat uživatele:
Ok, ono to přece jenom nebude tak krátké jako na obrázku... a co takhle krátké rukávy? To by stačilo? Chtěl jsem něco ne ne zas příliš honosného, na běžné nošení - jen pár perliček, poskrovnu zlatých knoflíků...
Imperare sibi, maximum imperum est.
Noxter: pod fotkou je diskuzní minifórum, kde je možné tuto otázku položit 
Vlk napsal:Ok, ono to přece jenom nebude tak krátké jako na obrázku... a co takhle krátké rukávy? To by stačilo? Chtěl jsem něco ne ne zas příliš honosného, na běžné nošení - jen pár perliček, poskrovnu zlatých knoflíků...
Hledej předlohy a nevymýšlej si - pro střední a nižší vrstvy je dobových vyobrazení nespočet a rozhodně se nejedná o nezmapovanou problematiku, takže víme i jak se oblékala nižší šlechta
Máme nejenom drobné iluminace, ale i fresky, deskové obrazy, sochy. Máme edice písemných pramenů, ve kterých jsou potřebné informace, máme solidní práce historiků o tomto období a z celku těchto "střípků" si pak přeci hledáme odpovědi
Jenom namátkou mně napadá:
ALPATOV, M. V. Dejiny umenia 2. Středověké umenie. 1. vyd., Bratislava: Tatran, 1977, 205 s.
BENEŠOVÁ, K. a kol. Příběh pražského hradu. 1. vyd., Praha: Správa pražského hradu, 2003, 493 s.
BLÁHOVÁ, M. (ed). a kol. Kroniky doby Karla IV. 1. vyd., Praha: Nakladatelství svoboda, 1987, 648 s.
EHM, J. České gotické umění. 1. vyd., Praha: Pressfoto, 1977, 129 s.
EMBLETON, G. Oděv a zbroj vojáka ve středověku znovuzrozené v barevných fotografiích. TOMAN, P. (překl.), 1. vyd., Nakladatelství Miroslav Sobotka, Fighters Publications, 2007, 96 s.
GRAVETT, Ch.; TURNER, G. English medieval knight 1300-1400., 1. vyd., Osprey Publishing Ltd., Edice Warrior 58, 2002, 64 s.
HOUSTON, M., G. Medieval costume in England and France. The 13th, 14th and 15th Centuries. 4. vyd., London: Redwood Burn Limited Trowbridge and Esher, 1979, 226 s.
KALISTA, Z.(ed). Florentské kroniky doby Dantovy. 1. vyd., Praha: Odeon. Živá díla minulosti sv. 60, 1969, 638 s.
KRÁSA, J. Rukopisy Václava IV. 2. vyd., Praha: Odeon, 44. Svazek edice české dějiny, 1974, 307 s.
KRÁSA, J. České iluminované rukopisy 13./16.století. 1. vyd., Praha: Odeon, 68. Svazek edice české dějiny, 1990, 455 s.
KYBALOVÁ, L. Dějiny odívání. Středověk. 1. vyd., Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2001, 279 s.
KYBALOVA, Ljudmila; GERBENOVA, Olga; LAMAROVA, Milena. Illjustrirovannaja enciklopedija mody. 1. vyd., Praga: Artia, 1966, 608 s.
MATĚJČEK, A.(ed). Česká malba gotická. Deskové malířství 1350-1450. 3. vyd., Praha: Melantrich, 1950, 279 s.
MERCALOVA, M. N. Kostjum raznych vremen i narodov - I. 1. vyd., Mockva: Akademija mody, 1993, 542 s.
NEJEDLÝ, M. Fortuny kolo vrtkavé. 1. vyd., Praha: Nakladatelství Aleš Skřivan ml., 2003, 426 s.
NORRIS, H. Costume and fashion, Volume two – Senlac to Bosworth 1066-1485. 1. vyd., New York: E. P. Dutton and co., 1927, 485 s.
PETRÁŇ, J. a kol. Dějiny hmotné kultury I. (1) Kultura každodenního života od pravěku do 15. století. 1. vyd., Praha: SPN, 1956, 478 s.
PETRÁŇ, J a kol. Dějiny hmotné kultury I. (2) Kultura každodenního života od 13. do 15. století. 1. vyd., Praha: SPN, 1956, 519 s.
RUTTKAY, A. Stredoveké umelecké remeslo, 1. vyd., Bratislava: Vydavatelstvo Tatran, n.p., 1979, 133 s.
STEJSKAL, K.; NEUBERT, K. Umění na dvoře Karla IV. 2. vyd., Praha: Euromedia Group, 2003, 239 s.
STEJSKAL, K.; VOIT, P. Iluminované rukopisy doby husitské. 1. vyd., Praha: Vydavatelství a nakladatelství Grafit, 1991, 234 s.
ŠMAHEL, F. Cesta Karla IV. do Francie. 1.vyd., Praha: Argo, 2006, 398 s.
WÁGNER, E.; DROBNÁ, Z.; DURDÍK, J. Kroje, zbroj a zbraně doby předhusitské a husitské. 1. vyd., Praha: Naše vojsko, 1956, 492 s.
WINTER, Z. Zlatá doba měst českých. 2. vyd., Praha: Odeon, 1991, 268 s.
Ty tučně vypsané ti dají okamžité odpovědi a inspiraci a to jsem zcela pominul fresky v kostele sv. Jakuba ve Slavětíně a mnoho dalších rozpracovaných pramenů
-
Vlk
- Místo/Bydliště: Nymburk
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá, nablble se zeptám... kde je možné do těchto knih nahlédnout? Seženu je třeba ústřední Pražské knihovně? Nebo je potřeba jinam? (kromě u některých částečného náhledu na google.books)
Imperare sibi, maximum imperum est.
každá SVK je má, nebo na vyžádání do pár dnů zajistíVlk napsal:Dobrá, nablble se zeptám... kde je možné do těchto knih nahlédnout? Seženu je třeba ústřední Pražské knihovně? Nebo je potřeba jinam?
já je mám všechny doma, protože s nimi průběžně pracuji, ale můžu je vzít na seminář odívání, o kterém se už dlouho obecně bavíme, respektive který už Posadow v minulosti opakovaně nabízel