Vlk napsal:No, hele Piku, Flatbowy od Hawka rozhodně mají, jak tvarovanou rukojeť, tak koženou omotávku, longbowy si teď nejsem jistý...
Jasně, mají, taky jich od něho pár takových mám. Ale to neznamená, že je měly originály, které nás zajímají - Hawk nedělá jen ELB, běžně vyrábí repliky třeba viktoriánských sportovních luků.
Flatbow tvarovanou rukojeť mít asi musí z podstaty věci, ale jak už jsem psal, flatbow rozhodně není běžný vrcholně středověký design.
Mikey: Jasně, ty luky v Maciejowské jsou hodně profláklé, ale ty mají prostě jen špičky vyhnuté dopředu. Pod pojmem "reflexní luk" si představuju něco dost jiného. Navíc je to o sto let dřív a ve Francii. Přiznám se, že nemám nijak podrobně zmapované luky z iluminací a nálezů (kterých pro VS není až tolik), ale napříč Evropou se dají najít různé designy. Formulace "...na lov i v našich podmínkách je typický reflex" mi přijde dost unáhlená.
Jinak, pokud se chcete opravdu něco dozvědět, tak znovu doporučuji ten Brodec. Já o lucích vlastně nic nevím, jenom tak hloupě pindám.