richardrg napsal:Zásadní neznalost
Ten brokát na rukávech je z oděvu, který je pod tou horní suknicí, o tom jak tomu říkat se můžeme popřít, ale to zelené je v pořádku. A opatrně to co vypadá jako límec bude nejspíš kukla (kápě)
Patdon, samozřejmě to vím, jen mi to v tu chvíli nějak nedošlo. A bylo by hodně blbý udělat to místo těch perel (knoflíků jak to tak asi vypadá) tkaničky na zavazování?
Osobně bych to neudělal, ale přiznávám, že jde spíše o pocit než že bych byl schopen to doložit. Ale nevzpomínám si, že bych viděl šlechtický oděv se šněrováním.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
To je právě to, on to v podstatě šlechtický kostým být ani nemá. Otec mé postavy je nedědičný šlechtic a já jsem panošem nejvyššího komořího...... takže na tak drahý kostým bych neměl, ale zas nemůžu chodit oblékaný jako lůza....
Myslím že už to někdo psal jako panoš MUSÍŠ být šlechtic.
A pak, abych si přihřál polívčičku, je vrstva svobodníků.
A jako sovobodník bych to prostě oblékal přes hlavu a neřešil zapínání, stejně to nosil můj otec a děd a taky jim to vyhovovalo, tyhle nvoty nosí je urození a možná hejsci z města.
To je jednoznačně oděv z dvorského nebo značně bohatého prostředí, všimni si jak je vypasovaný.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Pohrobek napsal: A bylo by hodně blbý udělat to místo těch perel (knoflíků jak to tak asi vypadá) tkaničky na zavazování?
bylo, tohle je těsný cotardie a tkanice by vypadaly blbě, nehledě na fakt, že to nemá opodstatnění.
níže je fotka tohohle kabátce, al eje z ní houby vidět, tak zkusím doma najít lepší
Mikkey: něco mi do něho pustilo a tak jsou tam nažloutlé flíčky. Nicméně Adélka (sokol) je v tom nevině, tady jsem byl prasátkem já a asi mi ani nikdo nepomáhal Plánuji ho na nějaké akci demonstrativně rozstříhat na utírání zadku, jenom z něho odstříhám knoflíky (jednak je mi jich líto a druhak by mně asi tlačily)
Přílohy
sokolničení.jpg (74.34 KiB) Zobrazeno 4646 x
Naposledy upravil(a) Maršálek dne Pá 23. Říj 2009 7:03:08, celkem upraveno 1 x.
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Richard to řekl jasně a výstižně.
Jen to zapínání bych nepovažovala v době Karlově za novotu a i mladý svobodník by klidně propínací kabátec mít mohl. Chce se přece líbit stejně, jako ti městští hejsci A výroba vlněných knoflíků není nic těžkého, chce to jen trošku trpělivosti a pečlivost...
Myslím, že by si mohl dovolit pěkné sukno, nejsíš by volil úpravu "mi parti" - a tady by se mohl docela vyřádit, pokud by nohavice barevně zrcadlově obrátil vůči kabátci. K tomu kápě s tvarovaným spodním lemem, která rovněž může být barevně půlená, lemy od maminky (nebo děvčete) vkusně vyšité; a nepotřebuje žádný brokát ani jiné luxusní tkaniny.
Navíc se i sukna vyráběla vzorovaná, takže ani v tomhle se nemusí nijak zvlášť omezovat. Stačí dohledat dobově odpovídající vzory a pak projít obchody s metráží. V tomhle může být dobrou inspirací jen nepatrně starší Codex Manesse, kde je vzorovaných suken opravdu hodně.
Pohrobek napsal: Patdon, samozřejmě to vím, jen mi to v tu chvíli nějak nedošlo. A bylo by hodně blbý udělat to místo těch perel (knoflíků jak to tak asi vypadá) tkaničky na zavazování?
Perly vůbec nepotřebuješ, můžeš si sám celkem snadno vyrobit krásné látkové nebo dřevěné potahované knoflíky
A co se týče materialu, byl by přípustný samet? Nebo mám raději zvolit brokát....... Protože bych k tomu kabátci chtěl i stejne nohavice, a brokátová se mi zdají škoda.....
Hlavně zvažuj, pro jakou příležitost si oděv šiješ.
Pokud je to pro potřebu reprezentace ve dvorském prostředí, pak vol brokát, samet, damašek,třeba i luxusní hedvábnou pleteninu...
Pokud je to ale pro běžné nošení do města, do úřadu (vykonáváš-li jej), do služby, měl bys myslet hlavně na praktičnost. A také na to, zda by to nepohoršilo Tvého pána nebo nadřízené. Stále je třeba vést v patrnosti sociální postavení Tvé osoby (a to neplatí jen pro Tebe).
Je zcela pochopitelné, že samety, brokáty, damašky a další luxusní materiály, stejně tak jako kameny, zlatem a stříbrem zdobené pásy, zbroje a vše ostatní jsou krásné. Pokud jste si vybrali postavy městských pratricijů, vysokých dvorských úředníků, panovníků nebo bohatých šlechticů, pak jsou jistě namístě. Ale ti ostatní chodili oděni, vystrojeni a vyzbrojeni daleko skromněji.
Uvědomte si, že si berete vzory z vyobrazení a nálezů, vážících se takřka výhradně k panovníkům, jejich blízkým, nejvyšší šlechtě a městskému patriciátu. Jste si však jisti, že zrovna vaše postava si mohla takové vybavení dovolit?
Pohrobek: Ten oděv sice tak zamýšlen není, ale co třeba udělat kabátec ze sametu a zbytek z pěkného kvalitního vlněného sukna? To by myslím vypadalo dobře a mohlo by to tvé postavě pro běžné nošení odpovídat. Ještě to doplnit nějakou výšivkou, třeba kolem kápě a bude to hezký oděv.