Heraldika

vztahy, hierarchie, chování...

Moderátor: Zdeslav

Avátar uživatele
Divous
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Re: Heraldika

Příspěvek od Divous »

teda Mahy....ty máš přehled :D
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Pavel na Besednici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel na Besednici »

Milí přátelé, jako svůj první příspěvěk na tomto fóru, bych vám chtěl představit svůj osobní znak. Trochu se stydím, co všechno se tu probírá, a jaké máte znalosti, ale jako inspirace pro podobné jako jsem já, by to snad mohlo být dobré. Moje postava je smyšlená a vychází z historie našeho rodu nebo spíše naší rodiny. Moje celé jméno je Pavel z Otěvěka na Besednici a šermu a historii se věnuji asi rok a půl. Jsem tedy začátečník. Prosím o shovívavost a doufám, že se zde mnoho zajímavého dozvím a že mi s mnohým pomůžete. Proto jsem se zde zaregistroval. Zajímá mně doba cca mezi lety 1350-1400, tedy doba Karlova. Moje rodina pochází z Otěvěka v jižních Čechách. Můj otec se narodil v obci Besednice, která je nedaleko. Proto to jméno. Ovšem jedna věc, která už změnu ani radu nepotřebuje, je myslím můj znak. Vychází ze znaku obce Besednice. Ten vytvořil v roce 2000 heraldik Milan Daněk. Když jsem si svou postavu, chudšího českého zemana vymýšlel, navrhl jsem si i svůj vlastní znak a poslal k posouzení panu Daňkovi. A ten mi na oplátku "jen tak" vytvořil znak, který vidíte a který jsem se rozhodl používat.
Přílohy
Pavel_osobni_znak.jpg
Pavel_osobni_znak.jpg (24.9 KiB) Zobrazeno 4781 x
Co se nerozvíjí, umírá!
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Ahoj Pavle, vítej mezi nás :) Rádi ti poradíme se vším, co bude v našich silách. Od toho je tohle fórum ;)

Já sám jsem spíše přítelem ztvárňování skutečných rodů, nicméně tvůj znak je samozřejmě po heraldické stránce naprosto v pořádku. Co se týká samotného štítu...stříbrná krokev na zeleném poli je znak docela hezký a dobově pravděpodobný. Je to znak tak jednoduchý, že je ale docela možné, že byl (je) nějakým rodem skutěčně užíván (!)
Co se týká ostatních součástí erbu...najsem si jistý, ale tento typ kolčí přilbice bych zasadil spíše o něco málo později. Konci čtrnáctého století by podle mého spíš odpovídala ta podoba, která je tady v diskusi nad erbem Jana Lucemburského, tedy bez toho nákrčníku. Klenot v podobě černého kohouta s červenou zbrojí je pěkný.
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

Pavel: Vítej mezi námi! jsme rádi za každou lapenou duši! :)
Erb je to moc pěkný, já mám rád jednoduché znaky, sám také takový používám (dám sem fotku svého štítu). Navíc zelená barva tak často na bitvách zastoupená není, takže ho směle nos!

S tou kolčí přilbou má kolega pravdu. Důvod, proč ti jí tam pan heraldik umístil je určitě ten, že v pozdějších dobách se kolčí přílba začala používat na erbech nešlechticů, jako byly erbovní měšťané apod. a ty šlechtic asi nejsi, alespoň en prokazatelně :) na dobu Karla IV. bych rozhodně použil kbelcovou pílbu, která tu na pár erbech také je. Jen mě trochu překvapuje ten kohout v klenotu, že nehledí stejným směrem jako přílba, což by bylo obvyklejší. Já byh pro tebe na karlovu dobu ten znak nakreslil tak, že by byl štít šikmo, kbelcová helma na horní hradě a hleděla by doprava stejně jako kkohout (heraldická pravá je z tého pohledu levá)

Zdeslav: co myslíš tím nákrčníkem u erbu Jana Lucemburského?
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Divous napsal:Zdeslav: co myslíš tím nákrčníkem u erbu Jana Lucemburského?
Právě, že nic :) Přilbice na pavlově erbu ho má, narozdíl od kolčí přilbice na tebou nakresleném Janově erbu ;)

Nicméně myslím, že Pavel chce šlechtice představovat (tedy, tento erb se týká jeho postavy) a mimoto měšťanské erby jsou záležitostí pro nás pozdější, jak mi dáš asi za pravdu.
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

ta helma na mém erbu Jana Lucemburského je kbelc
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Tak já sem taky přihodím svůj výtvor. Je to moje verze erbu rodu Nezabuditzů, která je zcela smyšlená, jelikož původní erb se nikde nedochoval. Inspirací mi byl erb Púty z Častolovic.

Jedna věc, kterou si nejdem dobově jistý, je helmovní korunka. Dočetl jsem se, že se takováhle ozdoba, která zakrývala spojení klenotu s přilbou původně používala pouze pro skutečně korunované hlavy, přičemž šlechta používala výrhadně točenice. Potom se ale pravdidlo zmírnilo a ozdobná korunka se začala na šlechtických erbech zhusta používat. Jen nevím, kdy nastal ten okamžik přelomu, ale vzhledem k tomu, že jsem viděl mnoho překreslených erbů z pečetí, náhrobků a podobně, kde je korunka na kbelcové přilbě, domnívám se, že k tomu došlo někdy v průběhu 14. století.
Přílohy
_____________________.jpg
_____________________.jpg (59.4 KiB) Zobrazeno 4760 x
Nezabud hrr!
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Divous: Nevím, řekl bych, že je to raná kolčí přilba. Ale těžko určovat hranici, když se kolčí přilba z kbelce vyvynula. Těžko říct, co je rozhodující, jestli to prohnuté vyprofilovaní...nebo dolní část u průzoru delší než horní...
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Zdeslav napsal:Tak já sem taky přihodím svůj výtvor. Je to moje verze erbu rodu Nezabuditzů, která je zcela smyšlená, jelikož původní erb se nikde nedochoval. Inspirací mi byl erb Púty z Častolovic.

Jedna věc, kterou si nejdem dobově jistý, je helmovní korunka. Dočetl jsem se, že se takováhle ozdoba, která zakrývala spojení klenotu s přilbou původně používala pouze pro skutečně korunované hlavy, přičemž šlechta používala výrhadně točenice. Potom se ale pravdidlo zmírnilo a ozdobná korunka se začala na šlechtických erbech zhusta používat. Jen nevím, kdy nastal ten okamžik přelomu, ale vzhledem k tomu, že jsem viděl mnoho překreslených erbů z pečetí, náhrobků a podobně, kde je korunka na kbelcové přilbě, domnívám se, že k tomu došlo někdy v průběhu 14. století.

S korunkou máš pravdu a já ti jen dodám, že ten zlom nastal na počátku 14.století a jako první nekrálovská osoba užil erbovní korunu Jan z Michalovic. Takže si myslím, že to je v cajku. ;)
Jinak erb máš pěkný jen ta helmice by měla být posazena na rohu.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

je to takový stylizovaný kbelc :)

Jinak k té helmovní korunce - původně je měli opravdu jen králové, ale vyšší šlechta si později jejich používání také vymohla. Pan Buben v encyklopedii heraldiky píše, že "u nás jí poprvé užil z příslušníků panských rodů Jan z Michalovic na počátku 14. století..."
Jenže ty nehraješ vysokou šlechtu, takže v tvém případě bych raději zvolil černo-bílou točenici
Odpovědět