Rytířský pás

Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Zavěšení meče na opasku

Příspěvek od Zdeslav »

jo, zní to zajímavě. Ještě jsi zapomněl na váhu opasku samotného, což, uvážíme-li že ty segmenty byly odlity z bronzu a leckdy byly docela masivní, muselo nutně taky něco dát.

Nu, pánové, nezbývá než bádat a zkoušet...
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Ok zní to logicky-nicméně pokud budu mít těžký pás zavěšený na látce oděvu pak se obávám, že ten oděv bude za pár chvil vytahanej jak když to vytahne kravě z huby.
Další věc je že zavěšení pásu na oděv by možná šlo, ale co tohle-jak to je zavěšeno?
Přílohy
Kopie - Lombardský rytíř, pozdní 14. stol..JPG
Kopie - Lombardský rytíř, pozdní 14. stol..JPG (23.63 KiB) Zobrazeno 4381 x
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

mikey.88 napsal:Zdeslav: Spíš holá logika. Na většině vyobrazení je rytířský pás a na něm meč a dýka. Pokud meč i s pochvou má cca 1,2 kg a dýka s pochvou cca 0,3 kg, tak váha na rytířském pásu by byla 1,5 kg a to není možné praktikovat tak, aby pás lehce obepínal boky šlechtice, aniž by byla narušena jeho rovina. Prostě ty těžký věci by ho tahaly k jedné straně a nedalo by se v tom skoro pohybovat natož bojovat. Pokud by byl pás nějakým šikovným způsobem přichycen k svrchnímu oděvu bez toho, aby na něm lpěla další váha, mohl by vizuální nároky na pás splňovat. Dýky i meč by pak byly zavěšeny na opasku pod svrchním oděvem a provlíknuty v místech pásu. Vizuálně by to dalo to, co známe z iluminací. Odzkoušené to nemám ale jen mě to tak napadlo. Zatím jsem nepřišel na jiné řešení, které by vypadalo jako na iluminacích či plastikách ;)
obávám se, že se mýlíš ;) já sám mám rytířský pás, který mi visí na bocích až na samém konci kabátce (cotardie) a nosí se pohodlně - nehýbá se, a ani nesjíždí, protože sedí na bocích. Je poměrně dost zdobený a tak bych asi těžko mohl mít podobných 6-10 pro další kabátce ;) mám jeho nošení odzkoušené cca 5 roky ;) Mimochodem není na něm zavěšená ani dýka, ani meč - od toho je v této době právě ten úzký pás, který je stažený v pase ;) Pokusím se to nafotit a dát sem ;)

Pro svůj plátový kabátec (co jsem měl na Kadani) mám jiný rytířský pás a ten sedí na posledních obručích suknice, takže se opět ani nehne. meč a dýku mám opět na úzkém pásu, který je v pase. Ten rytířský je jenom symbolem mého postavení - nic nenese (na Kadani jsem ho neměl, protože jsem se zbavil starého meče s celým řemením - úzký pás).
Naposledy upravil(a) Maršálek dne Po 26. Říj 2009 13:46:39, celkem upraveno 1 x.
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Maršálek: Mýlit se je lidské ;) Fotky by to nafotit chtělo. O něco výše jsem dal obrázen náhrobku, kde je meč i dýka a žádný opasek. To je asi ten případ toho provlíknutí skrze svrchní oděv.
Obrázek
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

teď každou volnou minutu nýtuju košili, abych ji stihl na panskou, ale pak udělám hromadné focení karlovských věcí ;)
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Supr ;) Díky. Hele Maršálku, já myslel že panstvo si věci nenýtuje. Nýtují jim ho jiní :lol: Že by chyba v Matrixu? :)
Obrázek
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

mikey.88 napsal:Supr ;) Díky. Hele Maršálku, já myslel že panstvo si věci nenýtuje. Nýtují jim ho jiní :lol: Že by chyba v Matrixu? :)
dcerka je líná nýtovat, jenom se na mně směje a sliní všechno okolo (už doma nemáme suchý batist nebo hedvábí) :lol: a tak služebnictvo kmitá a pere, suší, žehlí, nosí, aby obratem to oslintané zase odnášelo... a já se občas schovám za nýtování :lol: takže žádná chyba v Matrixu, ale poklidné rodinné štěstí :lol:
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Tak tak, jen otec od rodiny může pochopit tvá slova Maršálku :D Také rád relaxuji manuální prací když už je kouzlo rodinného kruhu k nesnesení :lol:
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Rytířský pás

Příspěvek od mikey.88 »

Rytířský pás

Rád bych doplnil materiál ohledně rytířských pásů ;)

Bližší informace nemám. Mělo by se podle popisu jednat o zdobné pásy opět v Musee de Moyen Age v Cluny.

Zadní strana opasku
Obrázek

Ten horní je z počátku 15. stol. ale ten pod ním je z přelomu století (XIV./XV)
Obrázek

Krásný rudým sametem potažený opasek 14. stol.
Obrázek

Pokud jde o rekonstrukce, tak třeba takto:
EDIT Bahnak: odstraněn nefunkční odkaz
Obrázek
Avátar uživatele
Martin z Wrabie
Místo/Bydliště: Vrábská tvrz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Wrabie »

Maršálku, můžu se tě zeptat jakého typu kroužky nýtuješ? To nebude Indie, viď?
"Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království." (Mt 19, 24)
Odpovědět