Tak nejak jsem to zamýšlel, akorát mi někdo říkal, už nevím kdo, že dnešní samet moc LH není. Chápu. No plánoval jsem ten kabáten trochu skromější, možná jen zlaté knoflíky nebo tak, a to bílou slodní tuniky bysrobit. Bude zakončená bubovým listím, takže nejáká jemná výšivka je v plánu, tak aby se ta tunika dala nosit i samostatně. Akorát nevím, jak je samet vhodný na nohavice.... tak jestli někdo máte zkušenosti?......Zdeslav napsal:Pohrobek: Ten oděv sice tak zamýšlen není, ale co třeba udělat kabátec ze sametu a zbytek z pěkného kvalitního vlněného sukna? To by myslím vypadalo dobře a mohlo by to tvé postavě pro běžné nošení odpovídat. Ještě to doplnit nějakou výšivkou, třeba kolem kápě a bude to hezký oděv.
Mikuláš Goldner, pán na Záběhlicích
Moderátor: Sovinec
Re: Michal Záběhlický
HONESTUS RUMOR ALTERUM EST PATRIMONIUM
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Žádný samet dneska volně dostupný není LH
LH znamená oživená historie a je to něo jako styl života (či činnosti), kdy se vše dělá dobovou technologií a s dobových materiálů. Karlovci, pokud vím, se nesnaží o LH
Ani snad Maršálek se nesnaží o LH( nebo ano?)
LH samet, nebo spíše aksamit, by byl ručně dělaný a natolik drahý, že by to nestálo za to
LH samet, nebo spíše aksamit, by byl ručně dělaný a natolik drahý, že by to nestálo za to

- maser
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
- Kontaktovat uživatele:
Stálo by to za to, ale pochybuju, že by tady na to někdo z nás měl
Navíc Kuře se o LH pokouší alespoň podle mých kusých zpráv obstojně a pár dalších k tomu pomalu ale jistě směřuje. Podmínkou to ale není.
Pardon za OT
Pardon za OT
silva-nortica.blog.cz
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Maser: Jistěže stálo ale každý si nemůže vyloupit banku
LH se dá použít na některé části - zbroj, výzbroj, střihy, stehy. Ale už se poněkud tvoří ve smyslu LH z dobových tkanin. Většina brokátů má špatný vzor a když už se najde nějaký dobrý s použitelným vzorem, tak na LH nesedí složení. Navíc se spousta LH brokátů vyrábí strojně. Vzorované látky také. Ty ručně tkané jsou drahé a z dovozu většinou z orientu. Sehnat dneska benátský brokát se vzorem na 14. století je heroický čin
Lze jít cestou, že tkaninu si koupím (jako tehdy) u prodejce a LH praktikuji až poté. (střih, způsob výroby, šití, zdobení). Ale většina lidí si fakt ručně tvořené tkaniny nemůže dovolit. 100% vlna skoro k sehnání není a nějaké ty vznešenější tkaniny skoro také ne. Navíc předražené. Holt LH je drahý koníček
Naštěstí zde stačí mít KM. Já preferuju něco mezi LH a KM. Aby to tak vypadalo, aby se to tak chovalo a viditelně to bylo uděláno poctivě, ale na přesném složení materiálů nelpím
viz třeba barvení štítů. Už vidím, jak si každý kupuje minerální barviva (Mercatores?) a barví s tím štít
Sorry za OT.
Sametu se rozhodně neboj Michale
LH se dá použít na některé části - zbroj, výzbroj, střihy, stehy. Ale už se poněkud tvoří ve smyslu LH z dobových tkanin. Většina brokátů má špatný vzor a když už se najde nějaký dobrý s použitelným vzorem, tak na LH nesedí složení. Navíc se spousta LH brokátů vyrábí strojně. Vzorované látky také. Ty ručně tkané jsou drahé a z dovozu většinou z orientu. Sehnat dneska benátský brokát se vzorem na 14. století je heroický čin
viz třeba barvení štítů. Už vidím, jak si každý kupuje minerální barviva (Mercatores?) a barví s tím štít
Sorry za OT.
Sametu se rozhodně neboj Michale

Abych se vrátil k jádru věci.
Jde o to, že současné hedvábí se dělá výrazně lesklé, to se docílí tím, že hotová látka se zahřívá nad zdrojem tepla, většinou nerezová deska, kde se všechno na povrchu látky opálí. Ta látka pak vypadá úplně jinak než ve středověku.
Našim- vašim potřebám se mnohem lépe blíží buret ( to je hedvábí pozbírané od divoce žijících nešlechtěných bourců ´= kratší a nestejnoměrně zřasené vlákno). Ovšem problém je, že výrobci se mu snaží dát"rustikální" vzhled tím, že na něm schválně dělají uzlíky, to je z hlediska vzhledu také úplně špatně, to by ve středověku nobil nenosil.
No a třetí možnost, překvapivě, pořídit si látku z viskózy, to je umělé vlákno strukturou napodobující hedvábí. Existuje ve tkaninách v tolika různých modifikacích, že něco co by se dost blížilo čistě sametové látce také najdeš.
Blíží se to pojetí, které zastává např. Possadow, kdy raději nepoužije čistě přírodní látku, protože dnešní vzhled je příliš jiný, ale umělou, která má vzhled a nejlépe i vlastnosti, které lze předpokládat u starých tkanin.
Jde o to, že současné hedvábí se dělá výrazně lesklé, to se docílí tím, že hotová látka se zahřívá nad zdrojem tepla, většinou nerezová deska, kde se všechno na povrchu látky opálí. Ta látka pak vypadá úplně jinak než ve středověku.
Našim- vašim potřebám se mnohem lépe blíží buret ( to je hedvábí pozbírané od divoce žijících nešlechtěných bourců ´= kratší a nestejnoměrně zřasené vlákno). Ovšem problém je, že výrobci se mu snaží dát"rustikální" vzhled tím, že na něm schválně dělají uzlíky, to je z hlediska vzhledu také úplně špatně, to by ve středověku nobil nenosil.
No a třetí možnost, překvapivě, pořídit si látku z viskózy, to je umělé vlákno strukturou napodobující hedvábí. Existuje ve tkaninách v tolika různých modifikacích, že něco co by se dost blížilo čistě sametové látce také najdeš.
Blíží se to pojetí, které zastává např. Possadow, kdy raději nepoužije čistě přírodní látku, protože dnešní vzhled je příliš jiný, ale umělou, která má vzhled a nejlépe i vlastnosti, které lze předpokládat u starých tkanin.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Nic ve zlém, ale zdá se mi, že tu s tím termínem LH trochu nepatřičně čarujete...
Taky sorry za OT, možná by to stálo za přesunutí.
Jinak, já jedny neLH nohavice z neLH bavlněného sametu mám a technicky s tím není problém.
Richard: Buret se vyrábí prakticky z odpadní části kokonů, proto je tak hrubý. Troufám si tvrdit, že dnes běžně dostupné silnější hedvábné látky typu shantung či dupion jsou vzhledově odpovídající dobovým předlohám.
Pak nejsou LH. Výrobek je LH, pokud je od úplného začátku do úplného konce vyroben dobovými postupy z dobových (a dobově získaných!) materiálů podle dobové předlohy dobovými nástroji. Samozřejmě, že takhle se nedá dělat důsledně všechno - proto se říká, že LH je cesta, ne cíl.mikey.88 napsal:Navíc se spousta LH brokátů vyrábí strojně.
To není "něco mezi LH a KM, to je čistá definice KM.Já preferuju něco mezi LH a KM. Aby to tak vypadalo, aby se to tak chovalo a viditelně to bylo uděláno poctivě, ale na přesném složení materiálů nelpím
Jak se pozná správný a špatný vzor? Co jsem viděl vzory na dochovaných brokátech, tak je variabilita tak široká, že bych si opravdu netroufl posoudit, co je špatně. Pamatuju si, jak jsme si dělali srandu z dnešních čínských brokátů se slonama - a ejhle, oni na některých brokátech z londýnských nálezů sloni jsou.Většina brokátů má špatný vzor
Taky sorry za OT, možná by to stálo za přesunutí.
Jinak, já jedny neLH nohavice z neLH bavlněného sametu mám a technicky s tím není problém.
Richard: Buret se vyrábí prakticky z odpadní části kokonů, proto je tak hrubý. Troufám si tvrdit, že dnes běžně dostupné silnější hedvábné látky typu shantung či dupion jsou vzhledově odpovídající dobovým předlohám.
Tu ora, tu protege, tu labora!
http://www.arxbona.cz
http://www.arxbona.cz
Pike - souhlas 
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Mikey, LH nic takového nebylo a není. To jen v ČR a Polsku se z toho stala nová forma náboženství. V Západní Evropě to znamená totéž, co u nás poměrně dost opovrhované "oživování starých tradic" - tedy zejména hledání a oživování starých řemesel, hraní si na středověk, ukazování lidem, jak to tehdy mohlo vypadat, historický a scénický šerm a boj.mikey.88 napsal:Žádný samet dneska volně dostupný není LHLH znamená oživená historie a je to něo jako styl života (či činnosti), kdy se vše dělá dobovou technologií a s dobových materiálů. Karlovci, pokud vím, se nesnaží o LH
Ani snad Maršálek se nesnaží o LH( nebo ano?)
Nic víc, žádná sekta, žádný "způsob života". Pokud nevěříš, pozeptej se na to hlavně ve Velké Británii, která je nedávnou kolébkou "LH" (cca pol. 90 let).
LH tkanina je stejný nesmysl, jako cokoli jiného "LH". Muselo by se jednat o autentické suroviny zpracované autentickým způsobem za autentických podmínek a nic z toho dnes nejspíš nejsme schopni získat. Můžeme hovořit o "rekonstruované" tkanině, případně, u asijských či arabských nebo afrických o tradiční, z nichž některé budou mít k těm původním možná i docela blízko. Máš ale pravdu v tom, že bude rozhodně velmi drahá...
- kure
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Třinec/Brno
- Kontaktovat uživatele:
Já se rozhodně o LH nepokouším, pro ilustraci pochvu na meč bych měl potom dlabat ručně dlátkama a osobně ji předfrézovávám normálně ve vrtačce frézkou na dřevo a potom ji jenom trochu dopižlám protože nemám vybavení na to abych to vyfrézoval komplet a ono to stejně nikdo nepozná kdybych se právě neboznullmaser napsal:... Navíc Kuře se o LH pokouší alespoň podle mých kusých zpráv obstojně a pár dalších k tomu pomalu ale jistě směřuje....
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Predem se chci omluvit za zhovadilosti,co jsem vypustil z ust:P nejak sem to v noci popletl. Puvodne jsem chtel napsat, ze dobovy aksamit neni k sehnani a ze lpet na slozeni je trochu nestastne rozhodnuti. Dulezity je vzhled,material je druhotny s ohledem na vzhled:) Tyka se to predne textilii. Pokud jde o ty vzory, tak u modernich brokatu fakt vhodne nejsou
je stesti najit vhodny. Souhlasim s Pikem v tom co napsal:)