Jízdní boj

Moderátor: scarvein

Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Re: Jízdní boj

Příspěvek od Kordulka »

mikey.88 napsal:Taky mi to prijde docela jedno. Dulezite jsou vlastnosti a vzhled,castecne. Rozhodne puvod dulezity neni. Valecny kun musi byt silny, vytrvaly, chytry a houzevnaty. Na takove uziti se hodi nejlepe percheron. Rozhodne ta velka krava Shire je mimo misu.
Což také tak úplně neplatí, protože původ koně, tedy plemeno, určuje jeho základní vlastnosti. Úplně jiní jsou teplokrevníci, zcela odlišní studenokrevníci; podle původu se pak určuje účel jejich využití a způsob výcviku.
Avšak... I válečných koní bylo několik druhů - někteří se používali pro rychlou lehkou jízdu jako byli střelci, vyzvědači, sběrači zatoulaných koní a poztrácených zbrojí, pomocné oddíly, někteří se používali pro těžkou jízdu, ještě další pro dobývání a nějaké speciální druhy bitev (i to je velmi dobře popsáno v oněch heslech na Wikině), další byli cvičeni pro tah - a zase se rozlišovalo, co vozili. Takže absolutně nelze paušálně říci, že jeden typ koně se hodí a jiný ne.

Shire je mladé plemeno, které ve 14. století ještě neexistovalo. Ovšem existoval jeho předchůdce, již zmíněný "Great Horse", a to byl právě těžký bitevní kůň, schopný nést zbroj svou i jezdcovu. Ovšem... Ti váleční koně nebyli tak moc velcí, jako jsou těžcí koně dnes. Ony velké obludy se používaly spíše do tahu, pro nejtěžší jízdu se používali lehčí a tím i rychlejší obři a zbytek válečných byl podstatně menší.
Ale to by bylo na dlouho...

Mikey, opravdu si to prostuduj. Jednak to stojí za to, je to velmi zajímavé téma a druhak jeho alespoň hrubá znalost tak nějak patří k mužům "naší" doby 8-)
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Já se nepřu a prostuduju si to. Jen mám k wikině jisté výhrady, Občas se tam vyskytnou chyby takže je nutné jí brát s rezervou.

Pokud jde o great horse, narážel jsem na plemeno Shire, které zde bylo vyobrazeno, neboť tak velcí koně se skutečně nepoužívali. Velikost těch koní byla kolem 150-170 cm v kohoutku. Spíše k té nižší hranici. Vychází to z britského výzkumu koster v hromadných hrobech, z pramenů a mimo jiné také ze zkoumání turnajovích zbrojí 16. století. Kůň nebyl vysoká hrozná obluda... silné měl nohy a krk.. slovo great horse se dnes tedy překládá spíše jako poetický název pro jeho oddanost inteligenci sílu a vytrvalost než pro jeho tělesné rozměry...

Chce to tu odborníka přes koně. Tím já nejsem :oops:
Obrázek
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

No, s tou citací z Wikipedie jsi přišel Ty 8-) Já už jsem Ti jen doporučila, aby sis ta hesla, když už čerpáš z encyklopedie, prostudoval do hloubky a proklikal se až k těm plemenům...

A to píší kde, že název "Great Horse" je nějaké romantická poezie? Já jsem se setkala pouze s tím, že název Great Horse je název pro původní anglické těžké a mohutné plemeno, užívané výhradně rytířskou těžkou jízdou a prakticky výhradně v Anglii, resp. na Bristkých ostrovech, z něhož byl za Cromwella vyšlechtěn shire. O nějaké poetičnosti jsem se nikde nedočetla.
Trpělivostí, inteligencí, rozvážností a dalšími pozitivy, vhodnými pro bojové využití, se vyznačují všechna velká plemena ať už tažná, nebo jezdecká. Ti koně jsou si prostě dobře vědomi své velikosti a síly a jsou patřičně sebejistí. Zato jim chybívá rychlost, hbitost. Ta byla dodávána právě vhodným křížením s berberskými, arabskými a dalšími koňmi z Orientu. Atd.atd.atd...
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Takže jsem si to prostudoval trochu více než jen zběžně a dávám Kordulce za pravdu. destrier je označení koně. Není to název plemena.

Pokud jde o debatu nejvhodnějšího koně pro interpretaci toho do vrcholně středověkých bitev, tak přicházím s novým objevem.

Plemeno s označením Suffolk Punch (Suffolský kůň) je zřejmně nejpřijatelnější. Suffolk vznikl během 16. století. Ve Velké Británii se dodnes chová v nezměněné podobě.

EDIT Bahnak: nefunkční odkaz
http://www.youtube.com/watch?v=ql5C_x_W ... re=related
Obrázek
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

V tom případě by ti ty belgici mohli vyhovovat, rámcově jsou dost podobní.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Toho Suffolka bych si uměla docela dobře představit pod rytířem. Jen, jak má kratší nohy, tak by asi měl běh trošku připomínající šicí stroj; ovšem tihle "žebřiňáci" zase umějí běhat cvalem až tryskem a umějí do něj přejít z kroku (kdo to nečeká, dostane se mu obvykle krátkého leteckého výcviku) 8-)
Moc hezký koník...
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Kordulka napsal: Avšak... I válečných koní bylo několik druhů - někteří se používali pro rychlou lehkou jízdu jako byli střelci, vyzvědači, sběrači zatoulaných koní a poztrácených zbrojí, pomocné oddíly, někteří se používali pro těžkou jízdu, ještě další pro dobývání a nějaké speciální druhy bitev (i to je velmi dobře popsáno v oněch heslech na Wikině), další byli cvičeni pro tah - a zase se rozlišovalo, co vozili. Takže absolutně nelze paušálně říci, že jeden typ koně se hodí a jiný ne.
Bez jízlivosti - nedomnívám se, že by se ve střední a západní Evropě pro honce (to je ta lehká jízda, využívaná pro průzkum, spížování, přepady a doprovázející v družině těžkého jezdce) používaly primárně váleční koně ve smyslu zvláštního druhu. Podle mne to byly ve většině případů „obyčejní“ koně, užívaní pro širokou škálu běžných civilních činností :wink: Ostatně právě tahle jízda se rekrutovala z velké části z rychtářů, jejich pacholků - ti měli takové koně, které potřebovali pro život a v případě potřeby na nich vyjeli do války... Titíž jezdci krom jiného vykonávali jízdní hlídkovou činnost a mimořádně mohli sbírat i zatoulané koně, případně „poztrácené“ zbroje. Nenapadá mně, jaké zvláštní požadavky by měly být kladeny na koně za obléhání, aby to stálo za vyšlechtění, nebo speciální výcvik, stejně tak považuji za romantismus „speciální druhy bitev“. Pro tah pak jistě nebylo zapotřebí válečných koní, nepřišla-li na vojsko strašná nouze :wink: A i tam si nobilita své válečné koně šetřila. Tím nijak nepopírám, že i běžné druhy koní, ve vlastnictví lehkých a polotěžkých jezdců hradních posádek, byly cvičené k boji, ale to se bavíme o profesionálech, kteří si nemohou dovolit speciální plemeno, či druh koně :wink:

P.S. jinak my jsme se samozřejmně opakovaně střetávali s lehkou uherskou jízdou, která má svá specifika jak co do způsobu boje, tak i co do koní samotných ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Maršákek:) Přesně ;)

Já se jen snažil najít dnešní plemeno, které nejvíc vyhovuje vzhledu, váze a vlastnostem těm nejcennějším válečným koní. Normální kůň 7-15 liver, válečný bitevní kůň i 3000 liver!

Ten Suffolk punch mi tam nejvíc sedí. Na videích jsem ho viděl běžet tryskem a nechtěl bych stát proti němu...
Obrázek
trener
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trener »

Těm, co lapají zatoulané koně se u nás říká koněberky (u nás husitů ;) ).
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

trener napsal:Těm, co lapají zatoulané koně se u nás říká koněberky (u nás husitů ;) ).
Díky!!! To je přesně to slovo, na které jsem si nemohla vzpomenout 8-)
Odpovědět