Miroslav napsal:Dobrá tedy díky za info, teď jen k té červené a černé : Někde sem četl že rudá byla vyhrazena pouze pro šlechtu. Rudý barvivo prej dělaly z nějakejch mořskejch potvor a bylo prej nehorázně drahý. tak se mi moc nezdá červená barva na oblečení pro kata. Dále mám informaci že černý barvivo dostatečně stálý na to aby se dalo vůbec použít na oblečení je pro vrcholný středověk v našich oblastech nesmysl.prostě černou neuměli. jak to tedy je?
Načerveno umí barvit třeba mořena barvířská. Ono to rozlišování barev na "obyčejné" a "luxusní" není ani tak otázka barvy jako takové, ale konkrétního odstínu, sytosti, trvanlivosti... Stejně tak černá - na vlně mohla být skutečně od přírody, ale třeba na lnu (který se obecně barví blbě) by mě dosažení sytě černé barvy dost překvapilo. I když, vybavuji si zmínku o černém sametu (předpokládám, že hedvábném), bohužel si nevzpomenu odkud, tuším, že to byly nějaké oděvní účty.
Kat v rudé kápi je romantická představa, kati nosili běžné oblečení, a to obvykle dost nákladné - měli slušné platy, tak si to mohli dovolit.
Kordulka napsal:No, Řehoř IX. to řekl jasně a s ním si asi nikdo moc diskutovat netroufl
1. Papež nebyl pánbůh, "diskutovat" si s nimi troufl kdekdo o kdečem - i když pominu velmocenskou politiku, tak třeba opakované papežské zákazy používání kuší se nikdy nebraly moc vážně.
2. To, že je žluté označení přikázáno Židům, neznamená, že žlutou barvu nesmí používat nikdo jiný (třeba zelená je zase barva islámu a neznamená to, že kdo má na sobě něco zeleného, je automaticky muslim).
3. Dohledat výskyt žluté barvy u prokazatelných nežidů v pramenech (ikonografických ani písemných) není žádný problém.