Heraldika

vztahy, hierarchie, chování...

Moderátor: Zdeslav

Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Re: Heraldika

Příspěvek od mahy »

No vidíš Divousi- čerpáme ze stejných zdrojů :lol:
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Divous
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

Tak tohle je můj bitevní štít :D Je červeno-stříbrně polcený širokou vlnovkou, kdy ta vytváří 3 stříbrné obliny. V klenotu mám sirénu, přikryvadla a točenice bílo-stříbrná. Ale to ještě musím pořádně nakreslit....
Přílohy
Divousuvstit.JPG
Divousuvstit.JPG (44.7 KiB) Zobrazeno 4546 x
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Divous napsal: Jenže ty nehraješ vysokou šlechtu, takže v tvém případě bych raději zvolil černo-bílou točenici
No...já myslím, že to tak jisté není. Spousta věcí, které byly na začátku 14. století výsadou vysoké šlechty se na konci téhož století staly bežnými i mezi nižšími vrstvami. ;)

Takže těžko říct...museli bysme najít nějaké originální vyobrazení erbu nižšího šlechtice s korunkou, ze 14. století, aby se to dalo potvrdit.
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

a zde něco z blasonu (heraldická řeč popisující erby). Rozdíl mezi výrazem "posázený" - v levo a "posypaný" - v pravo
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Zdeslav napsal:
Divous napsal: Jenže ty nehraješ vysokou šlechtu, takže v tvém případě bych raději zvolil černo-bílou točenici
No...já myslím, že to tak jisté není. Spousta věcí, které byly na začátku 14. století výsadou vysoké šlechty se na konci téhož století staly bežnými i mezi nižšími vrstvami. ;)

Takže těžko říct...museli bysme najít nějaké originální vyobrazení erbu nižšího šlechtice s korunkou, ze 14. století, aby se to dalo potvrdit.
souhlas s Divousem, nedivoč Zdeslave :) brokát je ti na kabátec moc, ale korunku by jsi si na helmici dal?
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Hmm, no...asi budete mít pravdu :)
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

Ve znaku Kroměříže vidíme jak kužele Olomouckého arcibiskupství, tak i znamení Dietrichštejnů
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

...a znak Sloveského města Košice pozrazuje dřívejší příslušnost k Uherskému království. Poznáme to podle bílo-červených uherských pruhů uprostřed štítu
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

když už tady byla řeč o korunách, tak tady je další z heraldických korun, takzvaná "hradební" - znak Hluboké
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

Pavel na Besednici napsal:Milí přátelé, jako svůj první příspěvěk na tomto fóru, bych vám chtěl představit svůj osobní znak. Trochu se stydím, co všechno se tu probírá, a jaké máte znalosti, ale jako inspirace pro podobné jako jsem já, by to snad mohlo být dobré. Moje postava je smyšlená a vychází z historie našeho rodu nebo spíše naší rodiny. Moje celé jméno je Pavel z Otěvěka na Besednici a šermu a historii se věnuji asi rok a půl. Jsem tedy začátečník. Prosím o shovívavost a doufám, že se zde mnoho zajímavého dozvím a že mi s mnohým pomůžete. Proto jsem se zde zaregistroval. Zajímá mně doba cca mezi lety 1350-1400, tedy doba Karlova. Moje rodina pochází z Otěvěka v jižních Čechách. Můj otec se narodil v obci Besednice, která je nedaleko. Proto to jméno. Ovšem jedna věc, která už změnu ani radu nepotřebuje, je myslím můj znak. Vychází ze znaku obce Besednice. Ten vytvořil v roce 2000 heraldik Milan Daněk. Když jsem si svou postavu, chudšího českého zemana vymýšlel, navrhl jsem si i svůj vlastní znak a poslal k posouzení panu Daňkovi. A ten mi na oplátku "jen tak" vytvořil znak, který vidíte a který jsem se rozhodl používat.

mimochodem, nejsi od Tuka, tedy ze SHŠ Gryf? Jsi, že? :twisted: ;)
Odpovědět