Přilbice
Moderátor: maser
Re: Přilbice
Podobné přilbice "s ocáskem" se vyskytují na freskách ve Slavětíně!
http://periqculosus.rajce.idnes.cz/slav ... #F0222.jpg - tohle je z levé strany kostela (obličejem k oltáři), na pravé straně je scéna, na níž je ozbrojneců asi 10 a nad tvary jejichž přileb jsme kroutili hlavou ještě více.
http://periqculosus.rajce.idnes.cz/slav ... #F0222.jpg - tohle je z levé strany kostela (obličejem k oltáři), na pravé straně je scéna, na níž je ozbrojneců asi 10 a nad tvary jejichž přileb jsme kroutili hlavou ještě více.
-
Jiří z Holohlav
- pan rytíř
- Místo/Bydliště: Rumburk
- Kontaktovat uživatele:
To vypadá jako biblické vraždění neviňátek...
Ano, to je scéna z biblického vraždění neviňátek. Celý kostel je, kromě jiných, vymalován biblickými výjevy.
Mám dotaz k polskému článku odkazovanému Mickeym (pokud skloňuji špatně, omlouvám se). Druhý plechový klobouk shora - máte o něm prosím někdo někde něco více? Nejlépe datovaný a místně zařazený originál? (nemusíte ho mít doma, stačí na něj odkaz
) Děkuji!
- maser
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
- Kontaktovat uživatele:
Re: maser- kušiník (ev. střelec z pušky)
Sháním nálezy a vyobrazení "hranatých" klobouků (poslední čtvrtina 14. stol. je stěžejní). Nejde mi o starší typ klobouků (Manesse, Morgan bible).
Zatím mě nejvíc oslovilo toto a popravdě jsem zatím nic jiného nenašel:

Zatím mě nejvíc oslovilo toto a popravdě jsem zatím nic jiného nenašel:
silva-nortica.blog.cz
Sháním stejný typ! Prosím prosím!
- Divous
- Místo/Bydliště: Kladno
- Kontaktovat uživatele:
díky za vlákno, s chutí jsem si přečetl o kloboucích. Chtě něchtě mě mnohé iluminace utvrzují v názoru, že na kloboucích nebyl závěs podobného typu jako známe ze šlapů, neboť jinak si neumím vysvětlit, že upínací podbradník je na kroužcích - a nebo obrázky špatně chápu:
- Přílohy
-
- ME_015.jpg (90.5 KiB) Zobrazeno 5049 x
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
-
Jiří z Holohlav
- pan rytíř
- Místo/Bydliště: Rumburk
- Kontaktovat uživatele:
To dost vypadá na nepřímý důkaz používání kroužkové kápě,že ?
.
---------------------------------------------
No,jo,kalijuga je mrcha
.
---------------------------------------------
No,jo,kalijuga je mrcha
Tak to bude vypadat, až tam bude obrázek pěšáka s kloboukem po kovbojsku hozeným na záda a kroužkovou kápí. Jinak dám hodně proti málu, že je to tak, jak to má Maršálek (kroužky končí tam, kde začíná plech a dál je už pouze prošívanice). Mimochodem kvůli tomu, že prošívaný plátěný vrchlík díky tření lépe drží na plátěném prošívání vývazu díky tření...
Mimochodem k tomuto nýtovanému klobouku jsem dosti skeptický. Jednak se Broďan zmiňoval o tom, že všechny dochované helmy z 15.století jsou z jednoho kusu (pokud to interpretuji špatně, omlouvám se!) a druhak jsem se bavil s kovářem (ne klempířem!), který koval segmentovou "normanku" a ten tvrdil, že s dobovými technikami by se mu mnohem lépe kovala z jednoho kusu, protože prorážení otvorů pro nýty (bez vrtačky
) a následné srovnávámí materiálu je pro něj mnohem náročnější!