Takže se velice pravděpodobně stanu zbrojnošem Wolfa z Greiffenwaldu...Někdy...
Proto vám předkládám ke schválení určitý nástřel postavy:
Lukáš:
- Je to biblcké jméno, takže by snad mělo být v pořádku...
- Nemusím mít nějaké přízvisko, ne?
Zbrojnoš nižšího šlechtice
- Žádný drn, kterého nabrali v nějaké zapadlé vesničce, ale taky ne žádný žoldák...
Myšlenka je taková, že jsem byl synkem měšťana - dobře zaopatřeného řemeslníka, který mě poslal na zkušenou do služby k místnímu feudálovi, kde se mi zalíbilo, že jsem raděj volil kariéru zbrojního ve službách šlechty, než pochybnou kariéru v řemeslnictví...
Nevím, nakolik je potřeba řešit postavu takhle do detailů, ale kdyby to nevyhovovalo, klidně s tím něco udělám, nicméně věřím, že tenhle mustr je docela univerzální, aby se dal použít
Civilní oblečení:
Bruchy - Klasické dlouhé spodky, odhadem tak po kolena, nahoře zavazované na tkanici. Lněné, v přírodní barvě. Ideálně několik kusů
Nohavice - Dle možnosti upnuté, ale ne nějak extrémně.Pravděpodobně by měly být oboje stejné barvy, ne? Vlněné, na léto možná lněné. Uvažoval jsem nad nějakou hnědočervenou barvou.
Halena - Obyčejná lněná, dlouhé rukávy, délka do půli stehen, přírodní/bílá barva, tak dva kusy...
Boty - Momentálně mám doma boty od Mojsheho, které bych řekl, že by měly jít... http://www.armabohemia.cz/imgnew/armure ... /bt13v.jpg Do budoucna bych si rád ušil nějaké jednoduché převracené sám...
Svrchní tunika - Vlněná, dlouhé rukávy, délka nad kolena, dole rozšířená, aby mi nevadila v pohybu. Nějaké tmavší zelená...
Opasek - Nějaký tenčí opasek s jednoduchou sponou, asi bez nákončí. Tady bych potřeboval poradit, nějak úplně nevím, jaká spona je vhodná. Ohledně barvy - říkal jsem si, jestli by se nehodila červená (sladěná s nohavicemi)...
Kápě - Vlněná, nad barvou stále přemýšlím, šla by třeba půlená? Jak je to s tím dlouhým cípem, není to spíš XV. století?
Pokrývka hlavy - Klasické mimino se mi příliš nelíbí, věřím, že určitě existuje nějaká jiná hojně rozšířená varianta. Klobouk, čapka, něco na ten způsob...
Doplňky:
Předměty denní potřeby - miska, lžíce, vzhledem k postavení spíš dřevěné
Něco na pití - Ale co? Roh? Korbel? Pohárek? Tady tápu, přiznám se...
Tašvice - Nějaká na opasek jednoduchého střihu, samozřejmě kůže, bez zdobení
Kříž - Asi na krk, dřevěný, klasický...
Dýka - Není moc nóbl?
Ponožky - Krátké vlněné šité punčochy na zimu
Rukavice - Asi jednoduché tříprsťáky, taky na zimu
Zimní svrchník - Tady nevím - nějaký kabát? Anebo to může být něco takového? http://www.johanite.cz/wp-content/galle ... vant10.jpg Údajně tedy surcotte (žil jsem v domnění, že to jsou šaty), prostě volnější a větší a teplejší tunika...
Nějaký žebradlo - Asi lněný
Čutora - Tady nevím - máme na XIV. století doložené třeba cínové? Jinak asi kožená, což?
Věci na spaní - deky apod. (plášť?), možná nějaký jednoduchý přístřešek
Bojové vybavení:
Přilba - Líbila by se mi lebka, takováhle: download/file.php?id=243 Ale místo kroužkového závěsu spíš jenom batvat. Nějaký výrobce s dobrým poměrem cena/výkon?
Prošívanice - Obyčejná, dlouhé rukávy. Přemýšlím nad šněrováním po stranách...Anebo přezkách...Anebo prostě bez zapínání...Barvu jsem si ještě nerozhodl. Pravděpodobně bude s límcem.
Kroužkový límec - Říkal jsem si, že už bych šel do nýtovaného, co tady? http://www.shop.armour.cz/armour/eshop/ ... 15-2-Limce
Rukavice - Tady nemám úplně jasno. Existuje nějaká mně dostupná forma plátové ochrany? Nebo jsou přípustné pouze vycpávané či kroužkové?
Ještě tak přemítám nad prošívanými nohavicemi, ale asi od toho upustím...
Předpokládám, že nějaké další formy plátové ochrany (lokty, nohy...) jsou pro mě nepřípustné, je to tak?
Sudlice - Coby hlavní zbraň. Líbí se mi tahle: download/file.php?id=415...
Tesák - Coby poboční, tady ještě budu pátrat, hledám nějaký, který by neměl tak výraznou záštitu, jako většina na iluminacích...
Puklíř - Mám doma plochý dřevěný s puklicí a obvodovým kováním, zatím by snad stačil, ne? Do budoucna by mě spíš zajímal komplet ocelový, jsou na XIV. století doložené, nebo budu muset hledat a hrabat?
Tady bych opět potřeboval poradit s výrobci...U tesáku bych spíš šel po něčem kvalitnějším (moc se v cenách neorientuju, ale cca 3500? je to reálné?), jinde opět příznivý poměr cena/výkon...
Snad jsem na nic nezapomněl...Jakmile něco z toho pořídím či najdu, dodám foto na přetřes. Předem děkuju za pomoc a trpělivost všech, kteří se sem budou obtěžovat a přečtou můj dlouhý nákupní seznam