Rytířský pás
-
Jiří z Holohlav
- pan rytíř
- Místo/Bydliště: Rumburk
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rytířský pás
http://rumburaak.rajce.idnes.cz/PASY/
1 holá verze k úpravám
2 úpraveno P.Nádvorníkem /bylo to pospojované pérovkama,jiné spínání/
ceny si fakt nevzpomenu
oboje z Grunwaldu
1 holá verze k úpravám
2 úpraveno P.Nádvorníkem /bylo to pospojované pérovkama,jiné spínání/
ceny si fakt nevzpomenu
oboje z Grunwaldu
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Citace: "Věrohodněji zní poznámka o pásech ("štrychy soukenné") v odlišné barvě, které nebyly na oděv zavěšené, ale na bocích pevně přišité. Nešlo tedy o pásek, jak by se snad z vyobrazení jevilo, ale o pevnou součást kabátce." Kybalová: Dějiny odívání - středověk, str. 167
Vztahuje se to i na rytířské pásy či nevztahuje? Trošku mě tahle poznámka zmátla. Citace se vztahuje k zápisu Beneše Krabice, ale i když jsem si originál našel, latinsky skutečně překládat neumím

Vztahuje se to i na rytířské pásy či nevztahuje? Trošku mě tahle poznámka zmátla. Citace se vztahuje k zápisu Beneše Krabice, ale i když jsem si originál našel, latinsky skutečně překládat neumím

-
Jiří z Holohlav
- pan rytíř
- Kontaktovat uživatele:
No to jsou dvě verze,těžký celokovový pás bude na lehkém oděvu dělat neplechu,tam bych dával to sukno zdobené - platnéř Brožek to našel ve francouzských muzeích a to se našívá.No a na plátovku můžeš dát těžký masiv.Zatím s tím experimentuju,potvora ,dokonce jsem i takovou pozdní plátovku objednal,aby tam ten pás seděl.
Víš proč nemáš ženě kupovat kabelku ? .......... Bude k ní potřebovat kožich.
Víš proč nemáš ženě kupovat kabelku ? .......... Bude k ní potřebovat kožich.
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Jiří:
Já si vždycky myslel, že rytířský pás jako takový, měl stále formu zapínacího pásu (zapínání mohlo být různé - od klasického na sponu až po závlačku). Sice jsem polemizoval s myšlenkou, že ten pás mohl být na šatu i zbroji připevněný na pevno, a že neseděl na bocích jen svojí vahou ale i způsobem nějakého upínání. Boužel originálů na naší dataci je málo, ne-li žádné (většinou kusy z 15. stletí). Nicméně snad je tam jistá příbuznost.
Na iluminacích je vidět kulový (pokud jde o připínání). Zatím jsem nenašel iluminaci z let 1350 - 1400, kde by někdo ten pás někomu podával či ho držel, či ho zapínal. Vždycky již seděl na bocích. Pokud jde o plastiky, tak tam je to stejné. Výhodou mohou být sochařsky náročně zdobené náhrobky vlivných šlechticů a šlechtičen, kteří mají pásy vyvedené do nejmenčích detailů. Avšak opět není jasné, jeslti byl pás "přišpendlen" k oděvu či nikoliv. Dobové prameny o tomto mlčí (zatím jsem nenalezl zmínku o připínní, sundavání či samoté výrobě). Poznámka Beneše Krabice mě trochu zaskočila, protože se pak dostáváme v problematice rytířských pásů zase o krok dozadu
Já si vždycky myslel, že rytířský pás jako takový, měl stále formu zapínacího pásu (zapínání mohlo být různé - od klasického na sponu až po závlačku). Sice jsem polemizoval s myšlenkou, že ten pás mohl být na šatu i zbroji připevněný na pevno, a že neseděl na bocích jen svojí vahou ale i způsobem nějakého upínání. Boužel originálů na naší dataci je málo, ne-li žádné (většinou kusy z 15. stletí). Nicméně snad je tam jistá příbuznost.
Na iluminacích je vidět kulový (pokud jde o připínání). Zatím jsem nenašel iluminaci z let 1350 - 1400, kde by někdo ten pás někomu podával či ho držel, či ho zapínal. Vždycky již seděl na bocích. Pokud jde o plastiky, tak tam je to stejné. Výhodou mohou být sochařsky náročně zdobené náhrobky vlivných šlechticů a šlechtičen, kteří mají pásy vyvedené do nejmenčích detailů. Avšak opět není jasné, jeslti byl pás "přišpendlen" k oděvu či nikoliv. Dobové prameny o tomto mlčí (zatím jsem nenalezl zmínku o připínní, sundavání či samoté výrobě). Poznámka Beneše Krabice mě trochu zaskočila, protože se pak dostáváme v problematice rytířských pásů zase o krok dozadu

proč by ml být proboha přišpendlen, nebo našit napevno? kdo má dobře udělaný pás, tomu sedí na bocích pevně, pohodlně a bez problémů - abych předešel spekulacím, mluvím ze své dlouholeté zkušenosti 
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Mno mě rozhodila ta poznámka Beneše Krabice, o které píše Kybalová. Zase mi přijde nelogické v případě jednoho rytířského pásu měnit ho ze zbroje na oděv a naopak bez možnosti upravit jeho šířky. Musel bychto vidět v praxi, neboť šířka pásu na zbroji bude dík zbroji mnohonásobně delší.

-
Jiří z Holohlav
- pan rytíř
- Kontaktovat uživatele:
Maršálek - problém je spíš s těmi "proklatě nízko" usazenými pásy,malovanými a tesanými hluboko pod boky - o těch mluvil Broža.
myslíš na zbroji? protože tam mi ho nese dolní obruč šorcové suknice
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Maršálek: Měl bys fotky?
Docela rád bych to viděl.
PS: Ne každý rytíř měl však ty obruče. Někteří měli jen kyrys či jinak řešenou ochranu těla. Tam to upěvnění muselo být nějak řešeno, aby při boji pás nespadl.
PS: Ne každý rytíř měl však ty obruče. Někteří měli jen kyrys či jinak řešenou ochranu těla. Tam to upěvnění muselo být nějak řešeno, aby při boji pás nespadl.

po fotkách se podívám, ale nejdříve příští týden
jinak v dané době mají prakticky všichni nobilové v souladu s módou (a anatomií) zbrojnou siknici, která se přes boky rozšiřuje a ten pás nic nenese
jinak v dané době mají prakticky všichni nobilové v souladu s módou (a anatomií) zbrojnou siknici, která se přes boky rozšiřuje a ten pás nic nenese