PS: Ten pás by mohl mít i přes 1 kg. Enormě krátké suknice z 80 let 14. století mi trošku nesedí s názorem, že sjetí pásu dolů brání jen látka a střih
Rytířský pás
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rytířský pás
Mno tomu rozumím. Ale ta látka by musela být buď enormě tvrdá, nebo ten pás z duralu. Ale jak všichni zde jistě víme, tak má zlato skutečně velkou hmotnost. Pás tvořený ze zlatých segmentů zdobený perly a kameny by měl natolik vysokou váhu, že si nedovedu představit oděv (respektive jeho dolní část), která by váze pásu dokázala vzdorovat. Možná na to koukám příliš vědecky, ale vidím v tom trochu problém. Znám tě pouze ve zbroji a oděvu z počátku 14. století, takže to je důvod, proč bych s vděkem vzal ty fotky
PS: Ten pás by mohl mít i přes 1 kg. Enormě krátké suknice z 80 let 14. století mi trošku nesedí s názorem, že sjetí pásu dolů brání jen látka a střih

mikey.88 napsal:Mno tomu rozumím. Ale ta látka by musela být buď enormě tvrdá, nebo ten pás z duralu. Ale jak všichni zde jistě víme, tak má zlato skutečně velkou hmotnost. Pás tvořený ze zlatých segmentů zdobený perly a kameny by měl natolik vysokou váhu, že si nedovedu představit oděv (respektive jeho dolní část), která by váze pásu dokázala vzdorovat. Možná na to koukám příliš vědecky, ale vidím v tom trochu problém. Znám tě pouze ve zbroji a oděvu z počátku 14. století, takže to je důvod, proč bych s vděkem vzal ty fotky![]()
ach jo, to abych znovu sestavil starý rytířský pás ke svatojiřské zbroji...
ale prakticky, skutečně jsem s tím neměl problém v okamžiku, kdy ten ozdobný pás začal vypadat tak, jako na předlohách (ve smyslu technické realizace). a i velmi zdobný pás 1 kg nemá
prostě zbytečně si to komplikuješ, když očekáváš u každého rytíře kilo zlata, půl kila kamenů a litr perel jenom na rytířském pásu
P.S. orientačně lze vycházet z dochovaných kusů ozdobných pásů a ty segmenty jsou opravdu relativně tenké 0,5-3mm (což je s ohledem na to, že je to obvykle upebněné na látkovém, či koženém podkladu /který může být segmenty zcela zakrytý a je toliko nosný/ dostačující)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Díky
Každopádně se za ty fotky přimluvím příští týden, pokud na to budeš mít chvilku času 

Vypada to zajimave, jen nevim proč mi to připomíná takove ty metalácký pásky s ostny
HONESTUS RUMOR ALTERUM EST PATRIMONIUM
To je tvoje Klinštejne? Jak je to těžké?
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
-
Jiří z Holohlav
- pan rytíř
- Místo/Bydliště: Rumburk
- Kontaktovat uživatele:
Dobře to vypadá,zkus přidat nějaké slovo 
Klinštejne oč se jedná u toho pásu? To je tvé, někde jsi to viděl, někdo to má,?? Nestyď se a piš

Quod licet Jovi, non licet bovi
- Klinštejn
- Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
- Kontaktovat uživatele:
To není moje
to jsem našel někde obrázek.. Ale chci se o něco takého pokusit.. Pokud uspěji, tak u toho určitě najdete chlubivou poznámku, že je to moje a třeba i kolik to váží 
Det finns alltid hopp.. -
malej
- Místo/Bydliště: Třebíč,Münster
- Kontaktovat uživatele:
Něco k inspiraci a k nasr..í http://www.lorifactor.pl/sklep/k11,pasy-rycerskie.html
Holohlavův nový hedvábný pás - fotky jsou mizerné, protože je to jako obvykle focené o půlnoci v paneláku
Délka 170 cm, šířka 4 cm, zdobení růžemi a liliemi (nicméně ty lilie jsou dost mizerně odlité a navíc jsou našívané, protože k nim chybí nožičky k zahnutí a nýtky by to nevylepšily - nicméně našití je reverzibilní
).
Jiří si dodal mosazné ozdoby, já jsem dělal řemen a hedvábí. Dirky jsou jenom obšívané, protože chybí duté nýtky, ale myslím že i tak to nevypadá špatně (cca 20 hod práce). Naživo na Libušíně
Délka 170 cm, šířka 4 cm, zdobení růžemi a liliemi (nicméně ty lilie jsou dost mizerně odlité a navíc jsou našívané, protože k nim chybí nožičky k zahnutí a nýtky by to nevylepšily - nicméně našití je reverzibilní
Jiří si dodal mosazné ozdoby, já jsem dělal řemen a hedvábí. Dirky jsou jenom obšívané, protože chybí duté nýtky, ale myslím že i tak to nevypadá špatně (cca 20 hod práce). Naživo na Libušíně
- Přílohy
-
- IMG_0150.JPG (119.9 KiB) Zobrazeno 4216 x
-
- IMG_0148.JPG (203.26 KiB) Zobrazeno 4216 x
-
- IMG_0147.JPG (120.6 KiB) Zobrazeno 4215 x
A zrazuje, kdo nechce rozumět,