Části zbroje

Moderátor: maser

Avátar uživatele
Pike
Kontaktovat uživatele:

Re: Části zbroje

Příspěvek od Pike »

Kde já jsem to jenom četl... Hlava dubová. :(
Byl to nějaký asi starší článek o raných kyrysech a úvahy o tom, jestli se dělaly z plechu, nebo z tvrzené kůže (což si osobně myslím, že je nesmysl, protože hlavní úlohou kyrysu bylo chránit před kopím a šípy, proti čemuž je tvrzená kůže celkem na nic) a zmiňovali tam kyrysy z hranou, kterou považovali za jasný příznak plechovosti. ;) Byl u toho právě tento obrázek plus snad zmínky o dalších.
Jak si to tak po sobě čtu, tak shledávám informační hodnotu svého příspěvku dosti mizivou... :oops:
Tu ora, tu protege, tu labora!
http://www.arxbona.cz
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Místo/Bydliště: Rumburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří z Holohlav »

Když to tak píšeš,tak mě napadá,že takové žebro by mohl zpevnit tu vypouklinu před prohnutím.......

No bez nálezu,nebo alespoň kopce dalších obrázků bych do toho nešel.
No jo,Itálie,proto jsem byl zmaten.Přeci jen jsou trochu jiní.
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Eifel: to co jsi vyvěsil za obrázek použít na začátek 15. století nelze. Středová hrana ale doložená je, ačkoli ty kyrysy či náprsníky vypadají trochu jinak. Jako příklad přidávám svůj oblíbený "obrázek" kde je to dost názorné a ještě jeden. Nemám po ruce určité články, ale tam myslím byly dokonce i nálezy plátů se středovou hranou, zkusím dohledat.

Mikey: husí břich vypadá trochu jinak, nicméně tohle by se snad dalo považovat za jeho ranou vývojovou fázi. Snad to byl módní výstřelek aplikovaný podle šviháckých španělských kabátců zahrocených na břiše (myslím že to tak píše Klučina). Kolem poloviny 15. století se na německých zbrojích také používaly podobné zahrocené výběžky jako husí břicho.
Přílohy
DSC00297.JPG
DSC00297.JPG (30.88 KiB) Zobrazeno 3800 x
Runkelstain5.jpg
Runkelstain5.jpg (31.66 KiB) Zobrazeno 3801 x
silva-nortica.blog.cz
Eifel
Místo/Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eifel »

4 Maser

Díky za ochotu. Už se na ty kyrysy těším..
"Haut les têtes, la mitraille n'est pas de la merde !"
Avátar uživatele
noxter
Místo/Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noxter »

mikey.88 napsal:Je to z oltářní plastiky v Pistoiské katedrále v Itálii. Nevím o žádném jiném hmotném prameni, kde by byl kyrys s tou hranou. Mírná by asi nevadila ale rozhodně ne husí břich ;)

JJ husí krk to úplně není, spíš taková slepá větev, ke které se po pár letech vrátili.
Napříklat tento typ http://www.plattnerei-wiedner.de/produk ... ?prodid=18 má Klučina datovaný do čtyřicátých let 15. stol
maser napsal: Mikey: husí břich vypadá trochu jinak, nicméně tohle by se snad dalo považovat za jeho ranou vývojovou fázi. Snad to byl módní výstřelek aplikovaný podle šviháckých španělských kabátců zahrocených na břiše (myslím že to tak píše Klučina). Kolem poloviny 15. století se na německých zbrojích také používaly podobné zahrocené výběžky jako husí břicho.
hledám, hledám a nenacházím, přitom jsem to cca před měsícem v tom klučinovi zrovna četl :cry:
Francimor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Francimor »

Buďte pozdraveni!
Jak to tu tak pročítám, mám trochu zmatek. Do teď mě kyrysy nějak míjeli, takže má informovanost je mizivá. Chci vás tedy požádat o informace a pravidlech pro kyrysy z konce 14st.
Předpokládám, že je to podobou převážně jednoduchý náprsník. Možná o něco delší k pasu s krátkým šorcem. Nějaké fota, či obrázky?
Prosím Ulricha von Matsch NE ....... bylo zde popisků a fotek dostatek. :)
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Kontaktovat uživatele:

Dobře si uvědomit,že 3 tí čtvrtina není konec století,tam proběhne ještě řada dost viditelných změn.
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Dobře si taky uvědomit, že asi změna neprobíhala všude stejným tempem a na jednotný povel. Takže zatímco jedni ještě ,,donášeli'' starší kusy druzí už mohli běhat v ultramoderním.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

:lol: čili je dobře si uvědomit, co chci představovat a pak se teprve shánět po infomracích
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Kontaktovat uživatele:

V čase se samozřejmě prolínají starší a novější prvky,ale projekt je nějak datován a tak bývá zvykem tvrdě zaříznout novinky na určité úrovni,aby nedocházelo k úplnému časovému rozpliznutí.

V té věci bych uvítal velmi striktní vyjádření Otců.
Ostatně proto jsem tam založil ony povolené oděvy,aby bylo jasno ,kde je lajna :mrgreen:
Odpovědět