Prošívanice a vycpávanice

Moderátor: maser

Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Prošívanice a vycpávanice

Příspěvek od Zdeslav »

Kordulka napsal: Proto mne to zaujalo, že má tu spodní část nohy dost slabě chráněnou. Nahoře má prošívané kraťasy a přes ně kratší kruhy; a dole krom kolena a holeně nic 8-)
Ale jako pěšák mi ten pán nepřipadá, na to má tu zbroj moc pěknou...
Eh? Tak tohle nějak nechápu...slabě chráněnou? Krom plechový myšky a plechový holeně chránící i kotník (nějak mi tam nezbývá žádná další důležitá část nohy k chránění...)

Jinak - myslím si, že tu prošívanou část by měl i pod tou holení (logicky, i když těžko říct), přecejenom, je to jen socha, s tou myškou tak jak je by třeba taky neohnul nohu v koleně :D
Nezabud hrr!
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Přesně :D Je to jen socha. Takže lidi hledejte v ikonografii vyobrazení pěšáků v dataci od 1350 do 1400 a uvidíte, že nohy mít chráněný moc nebudou... ;)
Obrázek
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Zdeslav napsal:
Kordulka napsal: Proto mne to zaujalo, že má tu spodní část nohy dost slabě chráněnou. Nahoře má prošívané kraťasy a přes ně kratší kruhy; a dole krom kolena a holeně nic 8-)
Ale jako pěšák mi ten pán nepřipadá, na to má tu zbroj moc pěknou...
Eh? Tak tohle nějak nechápu...slabě chráněnou? Krom plechový myšky a plechový holeně chránící i kotník (nějak mi tam nezbývá žádná další důležitá část nohy k chránění...)

Jinak - myslím si, že tu prošívanou část by měl i pod tou holení (logicky, i když těžko říct), přecejenom, je to jen socha, s tou myškou tak jak je by třeba taky neohnul nohu v koleně :D
To jsem se špatně "vyžvejkla"; to mám z toho, když se snažím být co nejstručnější 8-)
Prostě mi připadá, že má tu nohu od kolena výš chráněnou velmi dobře (kroužky, prošívaná nohavice pod nimi a přes to ještě varkoč a případně přesahující prošívaný kabátec a další kroužky) a dole jen holeň a koleno na nohavici (na to, aby tam měl pod myškou a holení ještě prošívanou nohavici, mi to koleno i holeň připadají příliš štíhlé).
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

mikey.88 napsal:Přesně :D Je to jen socha. Takže lidi hledejte v ikonografii vyobrazení pěšáků v dataci od 1350 do 1400 a uvidíte, že nohy mít chráněný moc nebudou... ;)
Hm, některé poznatky z historie bych moc nedoporučovala aplikovat do praxe. Přece jen, většina z vás musí v pondělí do práce nebo do školy... 8-)
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Kordulka: Mno ale to je práve ono. Buď se bude rekonstruovat do posledního detailu všechno, ale pak z nás budou mrzáci :lol: a nebo si občas bezpečnostně vypomůžeme nějakým kompromisem ;) Pak ale je otázkou, kam zařadit ty vycpávané nohavice, jak je někteří z vás máte. Já bych to zařadil ke kompromisu z hlediska bezpečnosti...
Obrázek
Avátar uživatele
Landštejn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Landštejn »

No myslím, že nohy byly u jezdce první na ráně, takže jakákoli ochrana byla lepší než žádná. Jedna z koster nalezená u Wisby měla 27 zranění a z toho 16 na nohou a 10 přímo na holeních. Takže jet s holýma nohama mezi pěšáky asi nebylo to pravé ořechové.
A coeur vaillant, rien impossible
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valkoun »

Myslím že tu mícháme jablka a hrušky. Maršálek poukazoval na Smilovy a Maserovy nohavice. Podle mě jej upoutaly díky svému předimenzování, které tam vidím mimo jiné i já a to je jádro pudla, na které se ve zkutečnosti ptal. Rozlišil bych náš problém na odění nohou pro pěšáky a jízdu. U jízdy již víme, že si v naší době (dejme tomu 70.léta) chránila nohy podbíjenou kůži v různých variantách, a především plátovými prvky, či kompletní nohou. U ochrany horních končetin platí zhruba to samé, jen vývojově nastupuje později plátová ochrana, kvůli zminované menší důležitosti, (což je mmj patrné na anglických náhrobcích z 40 - 80let). Nosila se pod zbrojí horních končetin nějaká tlumící vrstva, která rozkládla a tlumila rány? Jsem přesvědčen, že pro to máme dostatek důkazů. Je tedy možné aby u exponovaných nohou byla tato tlumící vrstva vypuštěna? Můžeme a měli bysme se pokusit vyhledat ikonografii, ale stejně nakonec budeme muset použít logiku. A nebo tenké podzbrojové nohy :D

S s pěchotní verzí prošívaných nohou bych byl velice opatrný. U pěšáka jsou nohy druhořadé a s omezeným množstvím financí bych si pořizoval zbroj takto: Přilba, prošívanice, ochrana krku, ochrana prstů/nebo tela (podle finančí náročnosti) a až poté bych začal řešit nohy...
Nezabudovi Sláva!
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Prošívané nohavice mám stejně jako prošívané rukavice. Tj nemám pro ně podklad, ale předpokládám, že pokud si voják chráníl tělo prošívaným kabátcem nejspíš nenechal ostatní části těla bez ochrany.
Jak všichni víme kroužkovka/brigantýna/šupiny sami o sobě není ochranou proti drtivým zraněním. Prostě logicky jejich existenci předpokládám.
Na příští bitvu natáhnu přes prošívané nohavice kroužkové a bude všechno v cajku :mrgreen:
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Avátar uživatele
Jan Zadubsky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Zadubsky »

aneb co dokaze jenen nenapadny dotaz ze :lol:

tohle jsem nasel nejblize nasi dobe...
Přílohy
100let04.jpg
100let04.jpg (96.54 KiB) Zobrazeno 3356 x
Die Ritter des Johanniterordens 1100-1565 51.jpg
Die Ritter des Johanniterordens 1100-1565 51.jpg (84.31 KiB) Zobrazeno 3358 x
padded.jpg
padded.jpg (134.76 KiB) Zobrazeno 3357 x
Avátar uživatele
Pohrobek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pohrobek »

Co se týče nohavic- Mám teď nové a u prcíka na Libušíně jsem viděl vzor. kde byli ze zadu šněrovací, a vlastně působyly jako kryt přes normální nohavice. Přišlo mi to asi lepší způsob než jaké mám já, tedy klasické natahovací..... Máte s tím také nějaké zkušenosti?
HONESTUS RUMOR ALTERUM EST PATRIMONIUM
Odpovědět