Barvy

Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Re: Nezabuditzi - pokus o rekonstrukci ozbrojené hlídky

Příspěvek od Kordulka »

mahy napsal:Kordulko já toto vím ;) Základy heraldiky mám. To bylo myšleno všeobecně protože strikně tvrdit, že žlutá je jen pro Židy je blbina.
No, Řehoř IX. to řekl jasně a s ním si asi nikdo moc diskutovat netroufl 8-)
Jinak, jak se to vezme. Myslím, že ke konci doby Karlovy a dále by si slušní lidé dobře rozmysleli brát si na sebe něco výrazně žlutého. Spíše asi zlatavou, okrovou a podobné odstíny, ale vyloženě žlutou asi ne - v té době již měli na výběr dost odstínů.
Možná i to (možnost volby z řady odstínů barev) bylo jedním z důvodů, proč mohly být některé barvy či jejich odstíny vyčleňovány pro některé sociální či náboženské skupiny...
Avátar uživatele
Pike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pike »

Miroslav napsal:Dobrá tedy díky za info, teď jen k té červené a černé : Někde sem četl že rudá byla vyhrazena pouze pro šlechtu. Rudý barvivo prej dělaly z nějakejch mořskejch potvor a bylo prej nehorázně drahý. tak se mi moc nezdá červená barva na oblečení pro kata. Dále mám informaci že černý barvivo dostatečně stálý na to aby se dalo vůbec použít na oblečení je pro vrcholný středověk v našich oblastech nesmysl.prostě černou neuměli. jak to tedy je?
Načerveno umí barvit třeba mořena barvířská. Ono to rozlišování barev na "obyčejné" a "luxusní" není ani tak otázka barvy jako takové, ale konkrétního odstínu, sytosti, trvanlivosti... Stejně tak černá - na vlně mohla být skutečně od přírody, ale třeba na lnu (který se obecně barví blbě) by mě dosažení sytě černé barvy dost překvapilo. I když, vybavuji si zmínku o černém sametu (předpokládám, že hedvábném), bohužel si nevzpomenu odkud, tuším, že to byly nějaké oděvní účty.
Kat v rudé kápi je romantická představa, kati nosili běžné oblečení, a to obvykle dost nákladné - měli slušné platy, tak si to mohli dovolit.
Kordulka napsal:No, Řehoř IX. to řekl jasně a s ním si asi nikdo moc diskutovat netroufl 8-)
1. Papež nebyl pánbůh, "diskutovat" si s nimi troufl kdekdo o kdečem - i když pominu velmocenskou politiku, tak třeba opakované papežské zákazy používání kuší se nikdy nebraly moc vážně.
2. To, že je žluté označení přikázáno Židům, neznamená, že žlutou barvu nesmí používat nikdo jiný (třeba zelená je zase barva islámu a neznamená to, že kdo má na sobě něco zeleného, je automaticky muslim).
3. Dohledat výskyt žluté barvy u prokazatelných nežidů v pramenech (ikonografických ani písemných) není žádný problém.
Tu ora, tu protege, tu labora!
http://www.arxbona.cz
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Pike napsal:1. Papež nebyl pánbůh, "diskutovat" si s nimi troufl kdekdo o kdečem - i když pominu velmocenskou politiku, tak třeba opakované papežské zákazy používání kuší se nikdy nebraly moc vážně.
2. To, že je žluté označení přikázáno Židům, neznamená, že žlutou barvu nesmí používat nikdo jiný (třeba zelená je zase barva islámu a neznamená to, že kdo má na sobě něco zeleného, je automaticky muslim).
3. Dohledat výskyt žluté barvy u prokazatelných nežidů v pramenech (ikonografických ani písemných) není žádný problém.
To je trošku dezinterpretace...
1) O papežských ediktech se nediskutovalo (zejména po zavedení inkvizice právě Řehořem IX.) a jejich dodržování bylo vymahatelné a vymáhané; tady se navíc jednalo o náboženskou skupinu, jež byla pro své sociokulturní návyky všeobecně neoblíbená.
2) Kde kdo něco takového říká? Pokud vím, řeč byla pouze o tom, že slušní lidé si asi dobře rozmysleli, brát na sebe něco výrazně žlutého, když měli na výber celou řadu společensky přijatelnějších odstínů této barvy.
Avátar uživatele
Pike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pike »

OK. Takže se shodneme na tom, že "strikně tvrdit, že žlutá je jen pro Židy je blbina" (jak pěkně vyjádřil Mahy).
Tu ora, tu protege, tu labora!
http://www.arxbona.cz
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Vzhledem k tomu, že tady, pokud jsem si všimla, nikdo nic takového netvrdil, tak nevím.
Jen bych upozornila např. na knihu Stevena Connora "The Book of skin", kde, podobně jako další autoři, upozorňuje na symboliku barev, jež ve 14. století nabývá na významu. A speciálně žlutá barva se i dle něj ve 14. století stává barvou poskoků, prostitutek, židů a kriminálníků. Nicméně, jak je libo...
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Kordulka napsal:Vzhledem k tomu, že tady, pokud jsem si všimla, nikdo nic takového netvrdil, tak nevím.
Jen bych upozornila např. na knihu Stevena Connora "The Book of skin", kde, podobně jako další autoři, upozorňuje na symboliku barev, jež ve 14. století nabývá na významu. A speciálně žlutá barva se i dle něj ve 14. století stává barvou poskoků, prostitutek, židů a kriminálníků. Nicméně, jak je libo...
to je ale blábol :twisted: stejně jako s tvým pojetím heraldiky... abychom předešli dalším emocím - dolož to.
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Maršálek napsal:
Kordulka napsal:Vzhledem k tomu, že tady, pokud jsem si všimla, nikdo nic takového netvrdil, tak nevím.
to je ale blábol :twisted: stejně jako s tvým pojetím heraldiky... abychom předešli dalším emocím - dolož to.
Pokud někdo o něčem tvrdí, že je to blábol, je na něm, aby nezvratnými argumenty své tvrzení dokázal. Tedy, chutě do toho...
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Místo/Bydliště: Rumburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří z Holohlav »

Červec nopálový je tuším američan.
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Místo/Bydliště: Rumburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří z Holohlav »

Kordulka napsal:
Maršálek napsal:
Pokud někdo o něčem tvrdí, že je to blábol, je na něm, aby nezvratnými argumenty své tvrzení dokázal. Tedy, chutě do toho...[/quote

KORDULKA BLÁBOLÍ

a teď nezvratně dokaž ,že to není pravda :mrgreen:
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Symbolika je jedna věc. Praxe je věc druhá. Stačí si projít iluminace. Žlutou mají na sobě samozřejmě Židé, ale mimo ně také obyčejní řemeslníci či zbrojní, nobilové mají žluté nohavice, žluté suknice nebo pláště mají dokonce i světci a mučedníci...

Nelze jí jen tak zatratit, je to základní barva :)
Nezabud hrr!
Odpovědět