Rytířský pás

mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rytířský pás

Příspěvek od mikey.88 »

Mno tomu rozumím. Ale ta látka by musela být buď enormě tvrdá, nebo ten pás z duralu. Ale jak všichni zde jistě víme, tak má zlato skutečně velkou hmotnost. Pás tvořený ze zlatých segmentů zdobený perly a kameny by měl natolik vysokou váhu, že si nedovedu představit oděv (respektive jeho dolní část), která by váze pásu dokázala vzdorovat. Možná na to koukám příliš vědecky, ale vidím v tom trochu problém. Znám tě pouze ve zbroji a oděvu z počátku 14. století, takže to je důvod, proč bych s vděkem vzal ty fotky ;)

PS: Ten pás by mohl mít i přes 1 kg. Enormě krátké suknice z 80 let 14. století mi trošku nesedí s názorem, že sjetí pásu dolů brání jen látka a střih ;)
Obrázek
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

mikey.88 napsal:Mno tomu rozumím. Ale ta látka by musela být buď enormě tvrdá, nebo ten pás z duralu. Ale jak všichni zde jistě víme, tak má zlato skutečně velkou hmotnost. Pás tvořený ze zlatých segmentů zdobený perly a kameny by měl natolik vysokou váhu, že si nedovedu představit oděv (respektive jeho dolní část), která by váze pásu dokázala vzdorovat. Možná na to koukám příliš vědecky, ale vidím v tom trochu problém. Znám tě pouze ve zbroji a oděvu z počátku 14. století, takže to je důvod, proč bych s vděkem vzal ty fotky ;)

PS: Ten pás by mohl mít i přes 1 kg. Enormě krátké suknice z 80 let 14. století mi trošku nesedí s názorem, že sjetí pásu dolů brání jen látka a střih ;)

ach jo, to abych znovu sestavil starý rytířský pás ke svatojiřské zbroji...
ale prakticky, skutečně jsem s tím neměl problém v okamžiku, kdy ten ozdobný pás začal vypadat tak, jako na předlohách (ve smyslu technické realizace). a i velmi zdobný pás 1 kg nemá :lol: navíc dle účtů je to v drtivé většině spíše zlacené stříbro (nejenom cena, ale i tvrdost). ty segmenty jsou navíc často profilované, ale lité jako tenký plech, nikoli jako plný ingot, takže váha je opět jinde ;)

prostě zbytečně si to komplikuješ, když očekáváš u každého rytíře kilo zlata, půl kila kamenů a litr perel jenom na rytířském pásu ;)

P.S. orientačně lze vycházet z dochovaných kusů ozdobných pásů a ty segmenty jsou opravdu relativně tenké 0,5-3mm (což je s ohledem na to, že je to obvykle upebněné na látkovém, či koženém podkladu /který může být segmenty zcela zakrytý a je toliko nosný/ dostačující) ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Díky ;) Každopádně se za ty fotky přimluvím příští týden, pokud na to budeš mít chvilku času :)
Obrázek
Avátar uživatele
Pohrobek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pohrobek »

Vypada to zajimave, jen nevim proč mi to připomíná takove ty metalácký pásky s ostny
HONESTUS RUMOR ALTERUM EST PATRIMONIUM
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

To je tvoje Klinštejne? Jak je to těžké?
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Místo/Bydliště: Rumburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří z Holohlav »

Dobře to vypadá,zkus přidat nějaké slovo :?:
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Klinštejne oč se jedná u toho pásu? To je tvé, někde jsi to viděl, někdo to má,?? Nestyď se a piš ;) :twisted: :lol:
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

To není moje :D to jsem našel někde obrázek.. Ale chci se o něco takého pokusit.. Pokud uspěji, tak u toho určitě najdete chlubivou poznámku, že je to moje a třeba i kolik to váží :)
Obrázek Det finns alltid hopp..
malej
Místo/Bydliště: Třebíč,Münster
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od malej »

Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Holohlavův nový hedvábný pás - fotky jsou mizerné, protože je to jako obvykle focené o půlnoci v paneláku :cry:

Délka 170 cm, šířka 4 cm, zdobení růžemi a liliemi (nicméně ty lilie jsou dost mizerně odlité a navíc jsou našívané, protože k nim chybí nožičky k zahnutí a nýtky by to nevylepšily - nicméně našití je reverzibilní ;) ).
Jiří si dodal mosazné ozdoby, já jsem dělal řemen a hedvábí. Dirky jsou jenom obšívané, protože chybí duté nýtky, ale myslím že i tak to nevypadá špatně (cca 20 hod práce). Naživo na Libušíně ;)
Přílohy
IMG_0150.JPG
IMG_0150.JPG (119.9 KiB) Zobrazeno 4210 x
IMG_0148.JPG
IMG_0148.JPG (203.26 KiB) Zobrazeno 4210 x
IMG_0147.JPG
IMG_0147.JPG (120.6 KiB) Zobrazeno 4209 x
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,