mikey.88 napsal:Tak nějak mi zde chybí toto téma
Ke středověku to neodmyslitelně patří a upřímně se přiznám, že o jejich poměrech skoro nic nevím

Je to takové poněkud ožehavé téma, ale myslím si, že je důležité se mu alespoň okrajově věnovat
Mám zde pro znalce pár otázek...
Nejsem znalec, nicméně se pokusím alespoň na něco odpovědět...
1)
Dělila se židovská komunita podobně, jako křesťanská? Tedy trojí lid? Myšleno tedy, jestli se objevuje náznak aristorkacie či dělení vrstev společnosti stejným způsobem...
Ano, ona se dělí i dnes, avšak jinak než naše. Protože židé nikdy a nikde nevytvořili nic, co by připomínalo strukturu státu, neměli šlechtu ani vojsko, písemnictví, diplomacii. Jejich sociální struktura je tvořena
výhradně muži, ženy jsou jejich majetkem a mají velmi omezená práva, která navíc smějí uplatňovat jen skrze muže (otce, bratra, manžela, poručníka):
koheny (též levity) - stojí společensky nejvýše, jsou to nejvyšší kněží, žehnající, vykladači a strážci svatyně, tato kasta se nyní dělí na koheny (velekněze) a levity (strážce svatyně, dohližitele. Žijí, stejně jako klérus kdekoli jinde, z desátků a jiných "darů" i darů - nevykonávají žádnou jinou práci než bohoslužbu nebo strážní službu ve chrámu.
rabíny - taková střední vrstva, jsou to učitelé, vykladači, učenci. Opět většinou nepracují, nechávají se však často živit manželkami nebo jejich příbuznými, smějí přijímat desátky, sporadicky se věnují obchodu.
chazany - starostové obcí, předčítači. Opět střední vrstva, mající výkonnou funkci v komunitě. Má své povolání, ale kromě něj se věnuje výkonu svěřené funkce.
dajany - soudci, vykonavatelé
ostatní, prostí lidé - šochetové, mišpachové, mašgiachové, gabajové (stále ještě držitelé drobných funkcí), řemeslníci, obchodníci a další
2)
Je znám nějaký záznam o rytíři, který by byl či jen původem byl Žid?
Pokud konvertoval a stal se křesťanem, nebyl důvod, aby se nestal rytířem. Ale pak již nebyl židem
Žid není národnost, ale náboženská příslušnost. V současnosti hovoří propaganda o nacionalizované náboženské společnosti - aby se nějak zdůvodnila momentálně uznávaná existence židovské panárodnosti.
3)
Nedávno jsem četl, že Karel nebyl zrovna kŽidům milostiv, a že nechal nějaké domy vypálit do základů, aby si na jejich pozemcích mohli nějací obchodníci postavit domy nové. Prý ho detail, že jsou ty domy obydlené Židy nijak neznepokojoval a nařídil je vypálit i s nimi. (Takových poznámek jsem nalezl už docela dost...)
Panovníci židy využívali jako jiné cizorodé skupiny, které se chtěly někde usadit. Buď se komunita integrovala - tedy přejala náboženství a zvyky majority a pak se stala její součástí, nebo se izolovala, uzavřela se v ghettu a pak samozřejmě čelila všem důsledkům své vyloučenosti vč. občasného napadání, okrádání. Nna druhou stranu se jednalo o lobbyistickou skupinu, která uměla prosazovat různá privilegia pro některé své členy, což také činila. Zejména v oblasti daní a různých výhod.
To minoritě pochopitelně nijak nepřidalo u majority na sympatiích...
Nicméně, Karel IV. židy v Čechách pečlivě chránil; v Říši tomu tak nebylo, tam jako císař pogromům nebránil.
4) Neznáte jméno nejvýznamnějšího představitele pražských Židů v 2/2 14. století?
Ono zde židů v té době moc nepřebývalo - např. v cca 20titisícové Praze jich snad žilo něco kolem 700...
Většina písemných záznamů, týkajících se židovské komunity, se objevuje až někdy v 16. a mladších staletích. Pouze v Praze je prokázána existence židovské náboženské obce, a to již ve 13. století (Staronová synagoga).
Našla jsem zatím jen jedno jméno -
Avigdor Kara - dajan (soudce), spisovatel, teolog, který zemřel někdy kolem r. 1390.