Horno-Uhorská stredná šľachta 1370-1390
Moderátor: Sovinec
-
Dorlas
- Místo/Bydliště: Žilina
- Kontaktovat uživatele:
Horno-Uhorská stredná šľachta 1370-1390
Zdravím
Už dlhšie sledujem toto forum a konečne som si našiel čas pustiť sa do poriadneho kostýmu na toto obdobie(okrem toho potrebuejm kostym aj na vystupenie)
K mojej postave nemám žiadne historické pramene takže sa bude jednať o postavu vymyslenú. Chcel by som predstavovať strednú šlachtu z územia Horného Uhorska v rokoch 1370-1390, správcu hradu strečno ktorý patrí Ľudovítovi l. Veľkému.
Svoj budúci reprezentatívny odev si predstavujem asi takto
- bruchy-ľan
- košela - ľan
- nohavice - pravdepodobne vlna
- kabátec - niečo takéto http://www.themcs.org/costume/Male/2006 ... l%2026.jpg ušitá z tyrkysovomodrej vlny
- cotehardies - ušité zo žltého zamatu, ozdobené výšivkov
- kapucna - vlna, ozdobené výšivkov a riečnymi perlami
- topánky - poulainess, plánujem si dať ušiť takéto http://www.np-historicalshoes.com/upimg/14_8_B_1.gif k tomu dreváky
- pokrývka hlavy - zatial som sa uplne nerozhodol
dalej plánujem plášť lemovaný kožušinou do nepohody, potahovaný pás a záves na meč, ostrohy, vyšívanu tašticu, dýku (pravdepodobne varlatovku), rukavičky a možno nejake šperky.....
Odenie do boja zatial riešiť nejdem pokial nemám dokončený civil
Už dlhšie sledujem toto forum a konečne som si našiel čas pustiť sa do poriadneho kostýmu na toto obdobie(okrem toho potrebuejm kostym aj na vystupenie)
K mojej postave nemám žiadne historické pramene takže sa bude jednať o postavu vymyslenú. Chcel by som predstavovať strednú šlachtu z územia Horného Uhorska v rokoch 1370-1390, správcu hradu strečno ktorý patrí Ľudovítovi l. Veľkému.
Svoj budúci reprezentatívny odev si predstavujem asi takto
- bruchy-ľan
- košela - ľan
- nohavice - pravdepodobne vlna
- kabátec - niečo takéto http://www.themcs.org/costume/Male/2006 ... l%2026.jpg ušitá z tyrkysovomodrej vlny
- cotehardies - ušité zo žltého zamatu, ozdobené výšivkov
- kapucna - vlna, ozdobené výšivkov a riečnymi perlami
- topánky - poulainess, plánujem si dať ušiť takéto http://www.np-historicalshoes.com/upimg/14_8_B_1.gif k tomu dreváky
- pokrývka hlavy - zatial som sa uplne nerozhodol
dalej plánujem plášť lemovaný kožušinou do nepohody, potahovaný pás a záves na meč, ostrohy, vyšívanu tašticu, dýku (pravdepodobne varlatovku), rukavičky a možno nejake šperky.....
Odenie do boja zatial riešiť nejdem pokial nemám dokončený civil
"Never trust another reenactor."
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Horno-Uhorská stredná šľachta 1370-1390
Ahoj, vítej. 
měl bych k tomu dvě věci co mě napadly:
- ten kabátec, co jsi sem dával je starší móda, tak na padesátá léta, v tebou vymezeném údobí jsou kabátce kratší a mizí pachy u rukávů, (snad se moc nemýlím, kdyžtak mě někdo opravte).
- ohledně pláště, nejsem si jist tím lemováním. Podšití kožešinou by asi šlo, ale lem nevím, to zkus ještě vyzjistit.
- nenašel jsi doloženého purkrabího na Strečně v dané době? Přišla by mi škoda vymýšlet si někoho neexistujícího, když se dá vycházet z dobových postav.
Eh, koukám že to jsou tři věci. Tak já už půjdu spát. Hodně štěstí!
- ten kabátec, co jsi sem dával je starší móda, tak na padesátá léta, v tebou vymezeném údobí jsou kabátce kratší a mizí pachy u rukávů, (snad se moc nemýlím, kdyžtak mě někdo opravte).
- ohledně pláště, nejsem si jist tím lemováním. Podšití kožešinou by asi šlo, ale lem nevím, to zkus ještě vyzjistit.
- nenašel jsi doloženého purkrabího na Strečně v dané době? Přišla by mi škoda vymýšlet si někoho neexistujícího, když se dá vycházet z dobových postav.
Nezabud hrr!
-
Dorlas
- Kontaktovat uživatele:
Zdeslav napsal:Ahoj, vítej.
nad tým plášťom a kabátcom ešte perozmýšlam....zajtra idem do okresneho archivu hladat nejake informacie tak sa uvidí....inak sa mi meno správcu zistiť nepodarilo a ani vedenie hradu nevie o tom nič....
-
Vlk
- Místo/Bydliště: Nymburk
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že lemování je naprosto v pohodě. Například Kybalová se o lemování plášťů ke sklonku 14. století myslím zmiňuje. Ještě to ale dneska odpoledne ověřím - kdyžtak mě opravte.
Imperare sibi, maximum imperum est.
- Czernozub
- Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
- Kontaktovat uživatele:
Já bych se spíš ptal jak to bylo tehdy s Uherskou módou. Vím že později se nosily rozličné dolomány, a spousta kousků oblečení "východního" střihu. Ovšem 1) od kdy? 2)i na území Horních Uher? Možná by stálo za to kontaktovat Hatalmáse, ten dělá Uhra, sice o 50 let dřív, ale určitě bude vědět dost věcí...
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
Sókratés
-
Dorlas
- Kontaktovat uživatele:
u nás bol zásluhou Ľudovíta l. Veľkého dosť silný západný vpliv...typická uhorská moda sa pokial viem začína rozširovať v druhej polovici 15. storočia....z tej doby máme aj prvé doklady o nosení dolmanov v Hornom Uhorsku