Kompletní zbroje - ukázky
Moderátor: maser
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kompletní zbroje
Italší vyšší šlechtici (v popředí), 2. polovina 14. století.
- Přílohy
-
- IMGP0561_resize.JPG (249.41 KiB) Zobrazeno 5911 x
Nezabud hrr!
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Zbroj a vybavení šlechtice, přelom 14. a 15. století:
(bascinet s plechovým límcem číslo 5 se nás netýká, ostatní součásti jsou na konec 14. století)
(bascinet s plechovým límcem číslo 5 se nás netýká, ostatní součásti jsou na konec 14. století)
- Přílohy
-
- 1185304685.jpg (32.48 KiB) Zobrazeno 5948 x
Nezabud hrr!
Re: Plátový kabátec (lentner, harnesk)
Přiznejme si otevřeně, můj pán drobný zeman, má hledí, plátové ruce a nohy. Jeho panoš Vojtěch míří stejným směrem, i když mě by se líbilo, kdyby si místo plátů vyrobil podbíjený ruce nohy.. Ale minimálně u Zdeslava nebude ta vrchní prošívka / krzno adekvátní ke zbytku zbroje... Už delší dobu směřuje k Lentneru a na Nýtovanou kroužkovku nemáme....
Tohle je kámen urazu většiny skupin, které chtějí dělat to co my. Z předchozí doby jsou nadvybavené... a laťka "hraní družiny" se snižuje..
To samé Gunnarova skupina. Bude to dlouhá cesta sundat včechyn ty pláty a začít znovu..
Podle mých představ je na drobného zemana vypadá spíš Lasička..
Přidal bych mu jednoruč, štít, podbíjený rukavice, závěs a na hruď krznovou/vycpávanou vestu..
Tohle je kámen urazu většiny skupin, které chtějí dělat to co my. Z předchozí doby jsou nadvybavené... a laťka "hraní družiny" se snižuje..
To samé Gunnarova skupina. Bude to dlouhá cesta sundat včechyn ty pláty a začít znovu..
Podle mých představ je na drobného zemana vypadá spíš Lasička..
Přidal bych mu jednoruč, štít, podbíjený rukavice, závěs a na hruď krznovou/vycpávanou vestu..
- Přílohy
-
- RVO0299.jpg (141.46 KiB) Zobrazeno 6633 x
Nezabudovi Sláva!
proč všechny pláty?
- helmice s hledím mi na jízdního těžkooděnce připadá OK
- plátové nohy také nejou špatně
- plátové rukavice OK
- předloktí, nebo samotné lokty mohou být OK
...je jasné, že tvarově musejí být odpovídající době. Zrovna tyhle kusy zbroje se staly pro jízdní těžkooděnce poměrně běžné a cenově dostupné. Jde samozřejmě o konkrétní roky, které chce kdo z vás dělat, půjdete-li do hloubky. pokud jde o společenské postavení, není to stejné ani u stejné vrstvy - zeman a zeman. Kdo sedí doma a neslouží jako profesionál, nemusí být vybavený. Kdo je vojákem, bude za čas buď mrtvý, nebo slušně vybavený na své postavení, nebo i nad něj
Jinak je to samozřejmě u pěšáků
- helmice s hledím mi na jízdního těžkooděnce připadá OK
- plátové nohy také nejou špatně
- plátové rukavice OK
- předloktí, nebo samotné lokty mohou být OK
...je jasné, že tvarově musejí být odpovídající době. Zrovna tyhle kusy zbroje se staly pro jízdní těžkooděnce poměrně běžné a cenově dostupné. Jde samozřejmě o konkrétní roky, které chce kdo z vás dělat, půjdete-li do hloubky. pokud jde o společenské postavení, není to stejné ani u stejné vrstvy - zeman a zeman. Kdo sedí doma a neslouží jako profesionál, nemusí být vybavený. Kdo je vojákem, bude za čas buď mrtvý, nebo slušně vybavený na své postavení, nebo i nad něj
Jinak je to samozřejmě u pěšáků
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Maršálek píše...je jasné, že tvarově musejí být odpovídající době. Zrovna tyhle kusy zbroje se staly pro jízdní těžkooděnce poměrně běžné a cenově dostupné. Jde samozřejmě o konkrétní roky, které chce kdo z vás dělat, půjdete-li do hloubky. pokud jde o společenské postavení, není to stejné ani u stejné vrstvy - zeman a zeman. Kdo sedí doma a neslouží jako profesionál, nemusí být vybavený. Kdo je vojákem, bude za čas buď mrtvý, nebo slušně vybavený na své postavení, nebo i nad něj
Ok, tohle jsem chtěl slyšet. Můj pán by byl za Karla položil život, takže určitě nesedí doma na peci, ba naopak se rád připojí ke královu vojsku při tažení do itálie koncem 60.let
Ale v tom případě, vrací mse k původnímu tématu, jak dostupný byl podle tebe lentner?
Ok, tohle jsem chtěl slyšet. Můj pán by byl za Karla položil život, takže určitě nesedí doma na peci, ba naopak se rád připojí ke královu vojsku při tažení do itálie koncem 60.let
Ale v tom případě, vrací mse k původnímu tématu, jak dostupný byl podle tebe lentner?
Nezabudovi Sláva!
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Děkuju Maršálku, že jsi víceméně potrvdil moje doměnky. Používám přilbici s jednoduchým hledím a závěsem, plátové nohy, myšky, předloktí a rukavice, do budoucna asi ještě plánuju melé disky (puklice) na ramena. Jelikož se stylizujeme do role žoldnéřů působících často v Itálii na konci sedmdesátých let (což určitě není nemožné), myslím, že taková výbava není nereálná, ani přehnaná.
Asi bude rozdíl v kvalitě zpracování, povrchové úpravě, zdobení a podobně, ale jinak myslím, že movitější těžkooděnci na tom kol a kolem byli podobně. Navíc při takovém způsobu života by, podle mého, bojové odění bylo to, do čeho bychom investovali především.
(když pominu chlast a děvky
)
Asi bude rozdíl v kvalitě zpracování, povrchové úpravě, zdobení a podobně, ale jinak myslím, že movitější těžkooděnci na tom kol a kolem byli podobně. Navíc při takovém způsobu života by, podle mého, bojové odění bylo to, do čeho bychom investovali především.
(když pominu chlast a děvky
Nezabud hrr!
- Divous
- Místo/Bydliště: Kladno
- Kontaktovat uživatele:
Odkud je to? To je Osprey? A když tak který?Zdeslav napsal:Zbroj a vybavení šlechtice, přelom 14. a 15. století:
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Abych řekl pravdu, tak zdroj nevím, kdysi dávno jsem si to stáhnul z internetu a nevím už odkud, nicméně Osperye to připomíná. Až si najdu čas se tím prohrabat a najít v tom neskutečném kvantu informací věci týkající se 14. století, tak to snad zjistím.
Nezabud hrr!
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
polotěžký ozbrojenec z vyšebrodkého oltáře (1350):
- Přílohy
-
- 1993046829_ad14cfefa7.jpg (114.09 KiB) Zobrazeno 6103 x
Nezabud hrr!
- Divous
- Místo/Bydliště: Kladno
- Kontaktovat uživatele:
z čeho myslíš že jsou ty loketní a kolenní myšky? Já bych to viděl na vařenou kůžiZdeslav napsal:polotěžký ozbrojenec z vyšebrodkého oltáře (1350):
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...