Kompletní zbroje - ukázky

Moderátor: maser

Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Kompletní zbroje

Příspěvek od Zdeslav »

Italší vyšší šlechtici (v popředí), 2. polovina 14. století.
Přílohy
IMGP0561_resize.JPG
IMGP0561_resize.JPG (249.41 KiB) Zobrazeno 5908 x
Nezabud hrr!
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Zbroj a vybavení šlechtice, přelom 14. a 15. století:

(bascinet s plechovým límcem číslo 5 se nás netýká, ostatní součásti jsou na konec 14. století)
Přílohy
1185304685.jpg
1185304685.jpg (32.48 KiB) Zobrazeno 5945 x
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Re: Plátový kabátec (lentner, harnesk)

Příspěvek od Valkoun »

Přiznejme si otevřeně, můj pán drobný zeman, má hledí, plátové ruce a nohy. Jeho panoš Vojtěch míří stejným směrem, i když mě by se líbilo, kdyby si místo plátů vyrobil podbíjený ruce nohy.. Ale minimálně u Zdeslava nebude ta vrchní prošívka / krzno adekvátní ke zbytku zbroje... Už delší dobu směřuje k Lentneru a na Nýtovanou kroužkovku nemáme....
Tohle je kámen urazu většiny skupin, které chtějí dělat to co my. Z předchozí doby jsou nadvybavené... a laťka "hraní družiny" se snižuje..
To samé Gunnarova skupina. Bude to dlouhá cesta sundat včechyn ty pláty a začít znovu..

Podle mých představ je na drobného zemana vypadá spíš Lasička..
Přidal bych mu jednoruč, štít, podbíjený rukavice, závěs a na hruď krznovou/vycpávanou vestu..
Přílohy
RVO0299.jpg
RVO0299.jpg (141.46 KiB) Zobrazeno 6630 x
Nezabudovi Sláva!
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

proč všechny pláty?
- helmice s hledím mi na jízdního těžkooděnce připadá OK
- plátové nohy také nejou špatně
- plátové rukavice OK
- předloktí, nebo samotné lokty mohou být OK

...je jasné, že tvarově musejí být odpovídající době. Zrovna tyhle kusy zbroje se staly pro jízdní těžkooděnce poměrně běžné a cenově dostupné. Jde samozřejmě o konkrétní roky, které chce kdo z vás dělat, půjdete-li do hloubky. pokud jde o společenské postavení, není to stejné ani u stejné vrstvy - zeman a zeman. Kdo sedí doma a neslouží jako profesionál, nemusí být vybavený. Kdo je vojákem, bude za čas buď mrtvý, nebo slušně vybavený na své postavení, nebo i nad něj ;)

Jinak je to samozřejmě u pěšáků ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valkoun »

Maršálek píše...je jasné, že tvarově musejí být odpovídající době. Zrovna tyhle kusy zbroje se staly pro jízdní těžkooděnce poměrně běžné a cenově dostupné. Jde samozřejmě o konkrétní roky, které chce kdo z vás dělat, půjdete-li do hloubky. pokud jde o společenské postavení, není to stejné ani u stejné vrstvy - zeman a zeman. Kdo sedí doma a neslouží jako profesionál, nemusí být vybavený. Kdo je vojákem, bude za čas buď mrtvý, nebo slušně vybavený na své postavení, nebo i nad něj ;)

Ok, tohle jsem chtěl slyšet. Můj pán by byl za Karla položil život, takže určitě nesedí doma na peci, ba naopak se rád připojí ke královu vojsku při tažení do itálie koncem 60.let
Ale v tom případě, vrací mse k původnímu tématu, jak dostupný byl podle tebe lentner?
Nezabudovi Sláva!
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Děkuju Maršálku, že jsi víceméně potrvdil moje doměnky. Používám přilbici s jednoduchým hledím a závěsem, plátové nohy, myšky, předloktí a rukavice, do budoucna asi ještě plánuju melé disky (puklice) na ramena. Jelikož se stylizujeme do role žoldnéřů působících často v Itálii na konci sedmdesátých let (což určitě není nemožné), myslím, že taková výbava není nereálná, ani přehnaná.
Asi bude rozdíl v kvalitě zpracování, povrchové úpravě, zdobení a podobně, ale jinak myslím, že movitější těžkooděnci na tom kol a kolem byli podobně. Navíc při takovém způsobu života by, podle mého, bojové odění bylo to, do čeho bychom investovali především.
(když pominu chlast a děvky :twisted: )
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Divous
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

Zdeslav napsal:Zbroj a vybavení šlechtice, přelom 14. a 15. století:

(bascinet s plechovým límcem číslo 5 se nás netýká, ostatní součásti jsou na konec 14. století)
Odkud je to? To je Osprey? A když tak který?
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Abych řekl pravdu, tak zdroj nevím, kdysi dávno jsem si to stáhnul z internetu a nevím už odkud, nicméně Osperye to připomíná. Až si najdu čas se tím prohrabat a najít v tom neskutečném kvantu informací věci týkající se 14. století, tak to snad zjistím.
Nezabud hrr!
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

polotěžký ozbrojenec z vyšebrodkého oltáře (1350):
Přílohy
1993046829_ad14cfefa7.jpg
1993046829_ad14cfefa7.jpg (114.09 KiB) Zobrazeno 6100 x
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Divous
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

Zdeslav napsal:polotěžký ozbrojenec z vyšebrodkého oltáře (1350):
z čeho myslíš že jsou ty loketní a kolenní myšky? Já bych to viděl na vařenou kůži
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Odpovědět