Pavel z Otěvěka na Besednici - český nižší šlechtic

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Pavel na Besednici
Kontaktovat uživatele:

Re: Pavel z Otěvěka na Besednici - český nižší šlechtic

Příspěvek od Pavel na Besednici »

maser napsal: nebo si ušiješ nohavičky (uvazované u kolena- prakticky malé nohavice).
To je to, co máš na té svojí fotce?

A děkuji všem za odpovědi! Jestli jsem to správně pochopil, nohavice jsem si vybral správně a vše je v zásadě jasné. Později sem "hodím" ukázky některých druhů oblečení a opět vás budu prosit o radu, co si vybrat. V tuhle chvíli není čas, jen sem se sem zvědavě mrknul. :)
Co se nerozvíjí, umírá!
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Ne, to je normálně srolovaná ta velká nohavice a uvázaná pod kolenem. Nosilo se to tak v horkých dnech.
Ty malý nohavice jsou ale stejně veliké (jako ta srolovaná) a uvazují se ve stejném místě tkanicí v tunýlku.
silva-nortica.blog.cz
Pavel na Besednici
Kontaktovat uživatele:

Milí přátelé, postupně sem vložím čtyři různé kresby a fotografie jako příklad toho, o čem si myslím, že by mohl nosit můj zemánek. Jde mi spíše o běžné oblečení než o něco slavnostnějšího. Nebudu říkat, co se mi líbí nejvíc. ;) Fotografie a kresby pocházejí z různých publikací a ze serveru kostym.cz .
Vás prosím o dvě věci. Komentář, zda by tyto věci mohl opravdu nosit a pokud máte k dispozici nějakou další fotku, kresbu, tak o její vložení sem. Pak bych si s dovolením něco vybral a probral s vámi podrobně materiály, barvy, vypracování.
Za všechny příspěvky předem děkuji!
Co se nerozvíjí, umírá!
Pavel na Besednici
Kontaktovat uživatele:

Čtvrtý a poslední příklad kostýmu.
Co se nerozvíjí, umírá!
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Ahoj,

ono docela záleží na tom, jak moc "chudší" ta tvoje postava bude. Protože jestli budeš opravdu chudší český zeman sedící na tvrzi, tak by pro tebe brokát, nebo samet byl plýtváním prostředky. Zvlášť co se týká šatů na běžné nošení.

U tebe bych sahl spíš po osvědčené vlně a lnu - obojí třeba v nějakém kvalitnějším, jemnějším provedení...je to dobové, je to příjemné, je to praktické. Stejně tak bych volil střih (praktický), ale jelikož o tom pranic nevím, přenechám to radší znalejším, aby poradili.
Každopádně vypasovanou suknící do půlky stehen s dlouhými rukávy zapínanou na knoflíčky, určitě nic nezkazíš ;)

Jo a vyber si nějakou kombinaci dvou, nebo tří barev ze kterých pak oděv zkombinuješ. Dobré jsou třeba kombinace světlá x tmavá.
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Zdeslav napsal:...každopádně vypasovanou suknící do půlky stehen s dlouhými rukávy zapínanou na knoflíčky, určitě nic nezkazíš ;)
Pod to bych se podepsal. A 2. pol. 14. století je o knoflíčcích a to ve velkém, takže zapínání vpředu a zespodu na rukávech (obrázek dole).
Ale v tom ti poradí nejvíc asi Possadow (ten na čtvrtém obrázku), ten se myslím módou tohoto období taky zabývá.
Btw: ten první se mi nelíbí vizuelně. Je na mě moc divoký a já jsem na jednoduchý a ne moc zdobený věci. Sice ti to v ničem nepomůže, ale chtěl jsi slyšet názor :-P
Jo a ještě- na běžný nošení si nepořizuj pachy, jsou fakt otravný a bez služebnictva, co se o tebe bude starat jsou naprd. Já je mám pomalu ke kolenům a je to dost o nervy :)
silva-nortica.blog.cz
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Na tom obrázku od Masera je taky hezky vidět dobově módní dlouhý cíp u kápě.

(mimochodem, z čeho to je?)
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Jo soráč, zapomněl jsem to dopsat
Guillaume de Lorris and Jean le Meung, Roman de la Rose 1380, France, Central? (Paris?)
silva-nortica.blog.cz
Pavel na Besednici
Kontaktovat uživatele:

Milí přátelé, děkuji všem za odpovědi! Já se omlouvám teď tu diskusi asi trochu znepřehledním, ale podle toho co říkáte bych jako slavnostnější oděv mohl používat tenhle kostým. Je inspirován stránkami kostym.cz, vytvořila ho Věra a píše o něm, cituji:"Zemanský kabátec z vínového sametu, inspirovaný hlavně J. Peacockem - období první čtvrtiny 14.stol." Na mou dobu je to starší kus, ale nosit bych ho asi mohl? Je to první kostým, co jsem měl. Nebyl jsem si jistý dobovostí a vůbec. Autorka promine. Je vyrobený také ze sametu. Jedna fotka vzor, dvě fotky já. Odmyslete si harapesky a brýle. ;)
Co se nerozvíjí, umírá!
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Může být, jenom to není první čtvrtina 14. st. (v té době to autorka nevěděla), ale druhá polovina 14. st. - móda se měnila a prakticky každou dekádu přinesla nové prvky (což neznamená že se toho drželi všichni a že to staré zahodili). Takže tohle je na tvou dobu cesta jenom si nejsem jistý těmi prostřihy v lokti (na oboje období) a možná bych je raději zašil. Napsal jsem o odívání 1.pol. 14. st. poměrně obsáhlou práci a tyhle prostřihy znám jenom ze zimních svrchníků ;)

Možná bych našil knoflíky vepředu až dolů, byť je nebudeš zapínat ;)
Naposledy upravil(a) Maršálek dne Pá 16. Led 2009 14:06:14, celkem upraveno 1 x.
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Odpovědět