Nižší šlechta - Vlk (Wolf) z Greifswaldu 1355 - 70

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Re: Nižší šlechta - Vlk (Wolf) z Greiffenwaldu 1360 - 90

Příspěvek od maser »

Mě se osvědčily jak tkaničky, tak tunýlek.
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Já bych doporučoval tkaničky. Mám tunýlek, a po dvou pokusech o souboj s kopím opatřeným pennonem proti sečné zbrani, už je v tunýlku díra.
Obrázek Det finns alltid hopp..
Vlk
Místo/Bydliště: Nymburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

Takže děkuji vám za rady a hlavně Kordulce za nápad. Udělám to tak. Hned, jak pennon bud, se rozhodně pochlubím.
Imperare sibi, maximum imperum est.
Vlk
Kontaktovat uživatele:

Re: Nižší šlechta - Vlk (Wolf) z Greifswaldu 1360 - 90

Příspěvek od Vlk »

Tak kápě podšita, rukávy obráceny, nohavice tak nějak jsou... fotky budou časem.

Teď bych se chtěl zeptat: jak je to s plastickými motivy na talířích? Mohou být, či ne? Teď jsem objevil na aukru boží cínový talíř s motivem s lodí... nějakou kogou, či něčím takovým historickým spadajícím dokonce i do našeho nebo o číslo staršího období - v lodích se zase tolik nevyznám.
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Asi tě zklamu, rozhodně ne.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Vlk napsal:Tak kápě podšita, rukávy obráceny, nohavice tak nějak jsou... fotky budou časem.

Teď bych se chtěl zeptat: jak je to s plastickými motivy na talířích? Mohou být, či ne? Teď jsem objevil na aukru boží cínový talíř s motivem s lodí... nějakou kogou, či něčím takovým historickým spadajícím dokonce i do našeho nebo o číslo staršího období - v lodích se zase tolik nevyznám.
Do poličky na ozdobu, jestli je za nějakou dobrou cenu, jinak ještě ne (také jsme se nechali zlákat a pak teprve jsem si prošli prameny 8-). Cínové nádobí 14. století je ještě velmi prosté, vlastně jediný skutečně zdobný prvek jsem viděla jen na jedné konvici z konce 14. století z Prahy (Dějiny hmotné kultury, je tam toho cínu víc). I poháry jsou velmi obyčejné, kulaté nebo šestihranné, maximálně s vyrytým páskem okolo. Velkou sbírkou cínu disponuje také UMPRUM muzeum v Praze. Pokud tedy talíře, pak hladké, bez zdobení.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Obrázek

Je to on? Loď je karavela (konec 15. století) ale talíř je hroznej. Na tvojí dataci se nehodí a kupovat ho nedoporučuji. Je to romantický šunt.

Ve 14. století se u nižší šlechty a měšťanstva zas tolik cínového nádobí nepoužívalo. U vyšší šlechty a předně u dvora se používaly drahocenné kusy ze stříbra, které byly často pozlacené. Viz stříbrný talíř s plastickými motivy z Parléřovské dílny uložený v NPM pod sbírkou Karlštejnský poklad.
Obrázek
Vlk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

Je to on. :( Škoda. Tak zkusil jsem to no... Díky, ještěže jste mě zadrželi, škoda peněz.

Na stříbro fakt nemám, takže budu asi předstírat, že ten cín je stříbro... :D
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Hele Vlku nejde o materiál. Klidně cín ale normální mísu nebo talíř ale ne tyhle romantický rádoby historický šunty ;) Rozhodně mi ale přijde pro nižší šlechty nějaký krásný dřevěný s vyřezávaným okrajem do kružeb než toto. Lepší být zadržen před koupí než utratit za něco co je špatně... ;)
Obrázek
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Tomu tvému talíři z Aukra se podobá akorát toto:

Obrázek
Plate with Wife Beating Husband, ca. 1480
Netherlandish (Dinant or Malines)
Brass, beaten

Source: Plate with Wife Beating Husband [Netherlandish (Dinant or Malines)] (64.101.1499) | Heilbrunn Timeline of Art History | The Metropolitan Museum of Art

Nebo toto:

Obrázek
Plate with Pelican, 15th century
Netherlandish (Dinant or Malines)
Brass, beaten

Source: Plate with Pelican [Netherlandish (Dinant or Malines)] (64.101.1498) | Heilbrunn Timeline of Art History | The Metropolitan Museum of Art

Ale i tak bych viděl takové kousky (které jsou z 15. století! viděl u velmi vznešených dvorů vybranějších šlechticů...
Obrázek
Odpovědět