Pokrývky hlavy

Avátar uživatele
Alweron
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Pokrývky hlavy

Příspěvek od Alweron »

Obrázek

Nevím přesně, které z nich se pro nás hodí, ale pár jich tam určitě bude...Našel jsem to v jedné východní galerii (Ukrajina, Rusko, netuším...)
http://picasaweb.google.com/andrzej.osmolowski/kPccuB#
"Odčiňte své hříchy, neboť jednoho dne se ohlédnete a uvidíte, jací jste byli!"
Roland

Příspěvek od Roland »

Něco málo pro inspiraci:
http://www.larsdatter.com/hoods.htm#men

Užívala se tahle kápě i u nás? Přijde mi docela zajímavá tvarem usazení:
EDIT Bahnak: odstraněn nefunkční odkaz
freedredy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od freedredy »

Nazdárek, mám dotaz, nevíte jestli se roušky jen přišpendlovaly a nebo mohly být ušitý i na pavno?? příklad: http://www.virtue.to/articles/veils.html. A byly spíš lněný nebo hedvábný?
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Posadowski »

freedredy napsal:Nazdárek, mám dotaz, nevíte jestli se roušky jen přišpendlovaly a nebo mohly být ušitý i na pavno?? příklad: http://www.virtue.to/articles/veils.html. A byly spíš lněný nebo hedvábný?
Materiál - no ono záleží taky jak pro koho a jak pro jakou příležitost. Možné je obojí. A nerozumím co myslíš tím šitím napevno. Jestli se jako přišívaly k té pásce co je upevňuje? No to spíš ne, to by bylo velmi nepraktické. Ale některé typy (kruseler) se mohly do tvaru silně škrobit, takže se pak chovaly v podstatě jako čepec, až klobouk, prostě se to nejspíš dalo nasadit a drželo to samo na hlavě.
freedredy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od freedredy »

Šaty mám brokátové, takže si myslim,že k tomu asi bude lepší to hedvábí, ale co jsem všude četla, tak píšou většinou len. Jo, jo myslím tím přišít to k té pásce, abych to nemusela na každé bitvě špendlit a abych si to nepíchla do hlavy :D
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

freedredy napsal:Šaty mám brokátové, takže si myslim,že k tomu asi bude lepší to hedvábí, ale co jsem všude četla, tak píšou většinou len. Jo, jo myslím tím přišít to k té pásce, abych to nemusela na každé bitvě špendlit a abych si to nepíchla do hlavy :D
Hm, já myslím, že šití k pásce je hodně nepraktické. Hedvábný závoj se špiní, mačká, často se pere a žehlí, takže těžko ho budeš mít přišitý napevno. A to špendlení není problém, to je hned, záleží kolik těch špendlíků budeš mít. A že bys sis je píchla do hlavy, to je celkem zbytečná obava, musíš ten závoj špendlit k barbette, nebo pásce, ne přímo do hlavy :-D Znám dámy, které ty špendlíky používají jako ozdobu, dokážou jich nosit naráz v závoji několik desítek a mít z nich (různobarevných z perel, drahých kamenů či stříbra a zlata) vyskládané i ornamenty. Je pravda, že takové špendlení závoje pak chvilku trvá a komorná musí být i celkem šikovná.
A kde jsi četla jen o lnu? Já zase četl jen o hedvábí :mrgreen: No ne, to přeháním, ale je řada pramenů i nálezů dokládajících to hedvábí. A hlavně, len, který se dnes sežene, se nevyrábí obvykle dost jemný aby šel použít na závoje (k brokátovým šatům), většinou je to takové hrubé plátno...
Mimochodem, v tom Tvém textu je trochu protimluv, když máš brokátové šaty, co s nima budeš dělat "na bitvě"? Ty nosíš spíš na nějaké "lepší" příležitosti, hostiny, plesy, zábavy, turnaj, co s tím na bitvě...
freedredy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od freedredy »

No tak zase nejsem takovej blázen, abych si z toho špendlila ornamenty :D . Nu právě, že ted už se dá sehnat i měký a tenký len a je 100%. Ale určitě jsem spíš taky pro to hedvábí. A na bitvy je snad brokát zakázanej?? :mrgreen: Já chci mít pěkný šaty i na bitvě, nechci mít obyčejný vesnický. A brokátovej mam jen surcote a pod tím lněný cotte, takže když se zrovna budu někde válet a pokud budu ještě při smyslech :D , tak si surcote sundam a nebo si vezmu jiný šaty..
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

freedredy napsal:No tak zase nejsem takovej blázen, abych si z toho špendlila ornamenty :D . Nu právě, že ted už se dá sehnat i měký a tenký len a je 100%. Ale určitě jsem spíš taky pro to hedvábí. A na bitvy je snad brokát zakázanej?? :mrgreen: Já chci mít pěkný šaty i na bitvě, nechci mít obyčejný vesnický. A brokátovej mam jen surcote a pod tím lněný cotte, takže když se zrovna budu někde válet a pokud budu ještě při smyslech :D , tak si surcote sundam a nebo si vezmu jiný šaty..
Tak já se válím i v brokátovym smysly nesmysly, žejo. O to snad ani nejde. Ale jo, to hedvábí bude dobrý. Nebo si udělej nějakou sofistikovanější pokrývku hlavy, jestli máš bezbokký surcot, tak k tomu se dají vymyslet lepší, než obyčejnej závoj. Pořiď si krusseler, nebo takové ty svislé copy podle tváře ;-) ať to nemáš tak fádní a nejsi jako každej...
freedredy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od freedredy »

No vidíš, tak proč ne na bitvu ;) . Klidně bych si něco jinýho udělala, ale všude jsou návody jen na obyčejnou roušku. Jestli máš návod, tak mi sem hoď odkaz nebo poraď..
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

freedredy napsal:No vidíš, tak proč ne na bitvu ;) . Klidně bych si něco jinýho udělala, ale všude jsou návody jen na obyčejnou roušku. Jestli máš návod, tak mi sem hoď odkaz nebo poraď..
Tak to asi není na to, abych to vypisoval tady, ae poradím Ti rád. Ale tohle znáš? Voda, P., 2009: Ženské pokrývky hlavy ve 14. století. In: Sborník semináře historie odívání 2009. Zlín, 105-133. dá se to půjčit v knihovně, nebo okopčit. Tam bys to našla...
Odpovědět