Nevím přesně, které z nich se pro nás hodí, ale pár jich tam určitě bude...Našel jsem to v jedné východní galerii (Ukrajina, Rusko, netuším...)
http://picasaweb.google.com/andrzej.osmolowski/kPccuB#

Materiál - no ono záleží taky jak pro koho a jak pro jakou příležitost. Možné je obojí. A nerozumím co myslíš tím šitím napevno. Jestli se jako přišívaly k té pásce co je upevňuje? No to spíš ne, to by bylo velmi nepraktické. Ale některé typy (kruseler) se mohly do tvaru silně škrobit, takže se pak chovaly v podstatě jako čepec, až klobouk, prostě se to nejspíš dalo nasadit a drželo to samo na hlavě.freedredy napsal:Nazdárek, mám dotaz, nevíte jestli se roušky jen přišpendlovaly a nebo mohly být ušitý i na pavno?? příklad: http://www.virtue.to/articles/veils.html. A byly spíš lněný nebo hedvábný?
Hm, já myslím, že šití k pásce je hodně nepraktické. Hedvábný závoj se špiní, mačká, často se pere a žehlí, takže těžko ho budeš mít přišitý napevno. A to špendlení není problém, to je hned, záleží kolik těch špendlíků budeš mít. A že bys sis je píchla do hlavy, to je celkem zbytečná obava, musíš ten závoj špendlit k barbette, nebo pásce, ne přímo do hlavyfreedredy napsal:Šaty mám brokátové, takže si myslim,že k tomu asi bude lepší to hedvábí, ale co jsem všude četla, tak píšou většinou len. Jo, jo myslím tím přišít to k té pásce, abych to nemusela na každé bitvě špendlit a abych si to nepíchla do hlavy
Tak já se válím i v brokátovym smysly nesmysly, žejo. O to snad ani nejde. Ale jo, to hedvábí bude dobrý. Nebo si udělej nějakou sofistikovanější pokrývku hlavy, jestli máš bezbokký surcot, tak k tomu se dají vymyslet lepší, než obyčejnej závoj. Pořiď si krusseler, nebo takové ty svislé copy podle tvářefreedredy napsal:No tak zase nejsem takovej blázen, abych si z toho špendlila ornamenty. Nu právě, že ted už se dá sehnat i měký a tenký len a je 100%. Ale určitě jsem spíš taky pro to hedvábí. A na bitvy je snad brokát zakázanej??
Já chci mít pěkný šaty i na bitvě, nechci mít obyčejný vesnický. A brokátovej mam jen surcote a pod tím lněný cotte, takže když se zrovna budu někde válet a pokud budu ještě při smyslech
, tak si surcote sundam a nebo si vezmu jiný šaty..
Tak to asi není na to, abych to vypisoval tady, ae poradím Ti rád. Ale tohle znáš? Voda, P., 2009: Ženské pokrývky hlavy ve 14. století. In: Sborník semináře historie odívání 2009. Zlín, 105-133. dá se to půjčit v knihovně, nebo okopčit. Tam bys to našla...freedredy napsal:No vidíš, tak proč ne na bitvu. Klidně bych si něco jinýho udělala, ale všude jsou návody jen na obyčejnou roušku. Jestli máš návod, tak mi sem hoď odkaz nebo poraď..
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host