Klára - měšťanka, 2. polovina 14. století

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Kládinka
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Česká Lípa/Zákupy
Kontaktovat uživatele:

Klára - měšťanka, 2. polovina 14. století

Příspěvek od Kládinka »

Zdravím Vás všechny!
Potřebovala bych poradit s postavou ženy měšťanky.
Takže tu mám fotku těchto šatů (zatím nevím,jestli je mám koupit) -viz.obrázek. Zatím nevím, z jakého materiálu jsou. Ale zajímalo by mě, co všechno jako měšťanka bych si za látky mohla dovolit - teoreticky i bohatí měšťané mohli mít i věci ze sametu.. no raději nebudu teoretizovat ;)

Ještě by mě zajímalo, co s šaty, které jsou x-násobně velké, jestli by mě někdo mohl poradit, s druhem zapínání, šněrování nebo by někdo přišel s jinou spásnou myšlenkou :)

Děkuji za odpověď , zatím nashle všichni

Klára
Naposledy upravil(a) Kládinka dne So 21. Ún 2009 23:23:27, celkem upraveno 3 x.
Obrázek
Quidquid latine dictum sit, altum videtur. EXEMPLAR : Quanti Canicula Ille In Fenestra? :-D
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Klára - měšťanka

Příspěvek od mikey.88 »

Zdravím :)
Na odborné rady se určitě obrať na Maršálka ;) Sice je jeho parketa 1. polovina 14. století ale poradí dobře i pro druhou. Jistě ti na dotaz zde sám odpoví ;)
Pokud jde o mě, tak bych se zeptal na dataci. Něco jiného si měšťané dovolili v 50. letech a něco jiného v 70. :roll: Také je rozdíl jestli v Praze nebo v Budějovicích či v Německém brodě. Takže si urči místo i dataci a hned se bude lépe radit Len a vlna je základ. Hedvábí bych se asi nebránil a možná i bavlna ( i když u spíš k pozdějším letům Karla.
Obrázek
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Klára - měšťanka

Příspěvek od Zdeslav »

Ahoj, jak už psal Michal, hodně bude záležet na tom, jestli jsi z nějakého provinčního města a nebo třeba z Prahy - tedy hlavního města království i celé římské říše.
A posléze i na tvém postavení (i v rámci města existuje hierarchie), takže si třeba vymysli, kdo je tvůj otec nebo muž a jakou bude mít ve městě funkci (ty holt měli jen chlapi :) ) a od toho se to dá dobře odvodit.
Pro ženu nějakého úředníka, radního, nebo dokonce rychtáře by neměl být problém ani ten samet. Ve druhé polovině 14. století si měšťané začali hodně vyskakovat a i v oděvech napodobovali šlechtu.

Co se týká těch šatů....moje oko laika na nich na první pohled nevidí nic nepatřičného, ale neber mě zase moc vážně ;)
Takové by mohly být z vlny a příslušeli by nějaké té spíš střední, nebo nižsší vrstvě.

Pro ilustraci přikládám fotky takových těch běžnějších měšťanek (řemeslnická třída):
Přílohy
asdv.jpg
asdv.jpg (46.68 KiB) Zobrazeno 8026 x
thumbaef.jpg
thumbaef.jpg (35.03 KiB) Zobrazeno 8028 x
Nezabud hrr!
Kládinka
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Re: Klára - měšťanka, 1. polovina 14. století

Příspěvek od Kládinka »

takže ...děkuji za Vaše odpovědi a rady ohledně postavy, ještě jsem o tom nepřemýšlela, takže asi bych už mohla začít :D ... období, kterému bych se chěla věnovat, jsem také už doplnila :-) ještě k tomu místu určení - určitě praha ..a na pana maršálka se určitě ještě někdy obrátím :) toť prozatím vše :)

Vaše Klára
Obrázek
Quidquid latine dictum sit, altum videtur. EXEMPLAR : Quanti Canicula Ille In Fenestra? :-D
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Re: Klára - měšťanka, 2. polovina 14. století

Příspěvek od Maršálek »

Paní Kláro, doporučuji nejprve si ujasnit, své společenské postavení v rámci patriciátu. Jinak se bude oblékat žena dobrého kupce, cechovního mistra, konšela, jinak žena lepšího tovaryše, jinak žena drobného řemeslníka, jinak služebná, atd.
Tohle je zcela zásadní - lokace ve smyslu města není až tak zásadní. Všechna velká města mají za Karla již solidně rozvrstvenou společnost se zastoupením bohatého patriciátu, který chodí v sametu nejenom na nedělní mše ;)

Výběr společenského postavení by měl odpovídat tvým představám účasti na akcích Karlovců. Jako choť vysokého patricie nebudeš vařit jídlo u ohně v táboře, ale budeš mít vlastní služebnou. Jinak bude vypadat střih šatů a doplňky. Pro praktické táboření ve skromnějších podmínkách není od věci vlastnit praktické teplé šaty a doplňky, pak to ale bude jiná postava, nejlépe žena řemeslníka. ;) Stavěl bych to tedy podle toho, co si chceš užít, vyzkoušet a jak předpokládáš, že se budeš na akcích pohybovat a chovat (jakým pracem se jako žena doprovázející svého chotě v současnosti sama nevyhnu, neb nemám vlastní služku). ;)
Jakmile v tom budeš mít jasno, rádi pomůžeme se vzhledem šatů, materiálem a doplňky ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Kládinka
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kládinka »

hodily by se tyto šaty? (pohled zezadu) materiál-plátno ,konkrétně se neví co
Přílohy
šaty.jpeg
šaty.jpeg (70.87 KiB) Zobrazeno 7012 x
Obrázek
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Ta fotka se mi zobrazuje ve velmi špatné kvalitě. Ale zase bychpřemýšlel nad černým cotte, ta barva je hodně nezvyklá, střih tady nepoznám.
Co se týče surcotte, takto stvárněné rukávy určitě nejsou úplně správně, já bych je rozhodně nepoužil, ale Maršálek je možná v něčem smířlivější.
Šněrování, pokud tam jsou kovové kroužky okolo dírek tak je to špatně, vázání by mělo být jednou tkanicí, ne jako tady kolem dokola, ale takto to používá hodně žen. A nevím proč zdá semi, že jsou nějaké krátké.
Pokud jde o mě, já bych je nepořizoval, ale jsou o s tupínek lepší než ty modré.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

pokud je to úvaha o nákupu, pak bych je nebral. jak píše Richard, rukávy, délka sukně, poměrně podivné šněrování, atd. než uvažovat o nákupu hotových, raději bych zadal nové ;) tohle jsou dle mého výprodeje lidí, co zjistili že takhle to nevypadalo a tak se toho zbavují

lepší měšťanka v módních šatech http://www.kostym.cz/Cesky/8_Krejcovstv ... _01_46.htm
v případě méně nákladné látky http://www.kostym.cz/Cesky/8_Krejcovstv ... _04_12.htm
http://www.kostym.cz/Cesky/8_Krejcovstv ... 04_16B.htm
http://www.kostym.cz/Cesky/8_Krejcovstv ... _07_01.htm
Kládinka
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kládinka »

Pozdě ale přece.. děkuji za odpovědi :-)
Dala jsem na Vaše rady a chci si nechat ušít šaty.
Pokračuji z diskuze o látkách- o vhodnosti či nevhodnosti tmavě modrého sametu pro moje šaty:D
Můj manžel je Křišťan, velevážený občan města Lipé. Historicky doložená postava- zmiňován cca ve 4 listinách týkajících se okolí České Lípy- nemohu si vzpomenout na název knihy:-) ale pokud budete opravdu chtít doložit mé zdroje a přesné citace, napíšu Vám je ráda:-)
Listiny psány latinsky- Křišťan je v nich jmenován lokátorem Bělé pod Bezdězem Karlem IV., v ostatních listinách má co dočinění s Janem Lucemburským a s několika pány z Dubé. Samozřejmě že nepatříme mezi patricije, ale troufám si tvrdit, že určitou váhu jeho slovo mělo:-) Česká Lípa(Lipá) ležela na velmi využívaných obchodních stezkách, takže přístup k takovému drahému zboží bychom rozhodně mohli mít.
To že je manžel zmiňován v několika listinách samozřejmě z něj nedělá bohatého občana, s dotyčnými osobami se třeba ani vůbec nemusel setkat, ale to už se zabíhá do historie typu- co by...kdyby... :-) a jak jsem pochopila v tématu Látky, vše se musí pěkně dokládat literaturou/ obrázky nebo jinými odkazy :-)
Toť vše:-)
Samozřejmě,že by můj šat nebyl tolik zdobený jako u naší Paní z Klinštejna :-) ale v jednoduchosti je krása a jak jste již řekli, celek je dotvářen detaily :-) Určitě nebudu chtít zlatý diadém nebo něco takového :D Ale na jedněch slavnostních šatech by se měšťanka mohla rozšoupnout nee ??:D:D

Děkuji za Vaše názory, rady a připomínky :-)
Obrázek
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

inu minimálně sváteční šaty by měly být pěkné ;)
ale aby jsi si vůbec mohla udlěat představu o jejich pojetí ve smyslu nákladnosti, udělěj si sama představu o vlastním majetku. pokud to není pro strohost pramenů možné a více než pár obecných zmínek nenalezneš, pak si svou majetnost prostě vytvoř sama. jakmile bude zřejmé, jak jste movití, můžeme přibližně poradit z jakých materiálů, jak zdobné, jaké doplňky, atd.
Odpovědět