Vlk - český družiník (lehkooděnec - střelec) 1355 - 1370
Moderátor: Sovinec
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vlk - český družiník (lehkooděnec - střelec) 1355 - 1370
Dobove reseni je bud ta bavlna a nebo jak pise Alweron, stucky hedvabi. Dobove to je. Pourpoint Charlese de Blois je vycpany bavlnou.

Ok, dobré vědět. Máš nějaké kontakty na to, kde to v tom Německu sehnat?
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Kolem 15 40 ti to poslu. Jsem ted v praci.

Takže pokud byl purpoint Francouzského prince vycpaný surovou bavlnou, mohl si ho někdo dovolit vycpat hedvábím?
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví
P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Italstké přisloví
P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Ano, kde kdo, ale proč? Evidentně byli krejčíci zvyklí vycpávat to bavlněnou homolovinou
Rozdíl ceny mezi neupředenou bavlnou a hedvábím je v tomto případě vedlejší protože jde o nezpracovanou surovinu..
Aneb není hedvábí jako hedvábí. Nesedejte si při vyslovení pojmu Hedvábí na zadek. Výsledných produktů z hedvábí a směsí byla celá kvalitativní škála, stejně tak i vlny atd. Ve vlně i v hedvábí mohl chodit jak král, tak i sedlák ovšem každý v látce z jiného konce žebříčku
Aneb není hedvábí jako hedvábí. Nesedejte si při vyslovení pojmu Hedvábí na zadek. Výsledných produktů z hedvábí a směsí byla celá kvalitativní škála, stejně tak i vlny atd. Ve vlně i v hedvábí mohl chodit jak král, tak i sedlák ovšem každý v látce z jiného konce žebříčku
Nezabudovi Sláva!
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Navíc při stříhání látky vzniká odpad. Uměl bych si ten odpad představit jako výplň a pokud to bylo hedvábí... proč toho nevyužít?
Prosil bych adminy o přesunutí debaty do kabátců
Vlk musí být velice zmaten. Tímto se mu omlouvám.
Prosil bych adminy o přesunutí debaty do kabátců

-
Vlk
- Místo/Bydliště: Nymburk
- Kontaktovat uživatele:
To nic, to nic. Jen se tady neustále mluví o tom, jak bychom všichni měli mít vycpané hrudníky na kabátcích a teď zjišťuju, že vlastně nikdo pořádně neví, jak to udělat, protože všechny varianty mají nějaké mouchy... Já třeba přemýšlím, co se stane, když to vycpu surovou vlnou... zda nedojde k tomu, že se mi to všechno postupně sesune dolů... tedy pokud nebude ta kapsa úplně narvaná...
Imperare sibi, maximum imperum est.
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Vlk: Počkej. Jsou dvě vycpávky. Jedna, která je po celé ploše oděvu a tvoří vycpávku cca 15mm ( to je ta bavlna, případně v nouzi vlna) Vlna se ale sesouvá a nedělá souvislou plochu. Chce to prodyšný materiál. No a pak je druhá vycpávka, která tvoří onen dmoucí hrudník. Řešení je různé. Já třeba použil dva polštářky zašité do jemného lnu. Výplň tvoří vlna sestavená do kopečků
Blbě se to popisuje. Postup je takový, že se nejdřív ušije celý oděv a prošije se a teprve po dokončení a vsazení rukávů se všije do hrudní části ta vycpávka. Šiju už druhý vycpaný a poučil jsem se chybama, které jsem udělal
Takže vím o čem pokud jde o hrudníky mluvím 

Já se jenom zeptám- opravdu všichni nosili tehdy vycpanou hruď? Začíná se to tu malinko zvrhávat do uniformity. Jiné alternativy jednoduchho oděvu pro běžného maníka nejsou? 
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Mahy: Co si pdředstavuješ pod pojmem běžný maník?
Uniformita tu fakt není. Pokud jde o lidi, kteří se snaží o to období přelomu 60. a 70. let a mladší, tak ten hrudník má akorát Roland, já u starého oděvu a teď nově bude u nového a to je tak asi všechno. Dva lidi nejsou moc uniformita. Posadowa nepočítám, ten to má jako oděvní rekonstrukci
"Ve své době to byl natolik rozšířený fenomén, že se s ním můžeme setkat od Holandska, přes Francii, Anglii, Belgii, Skandinávii až do Neměcka, Rakouska, Čech, Uher, Rumunska... Prakticky celá Evropa tím ožila. Objevuje se ve druhé polovině 60. let a v první polovině let 70. je to už (jak se jeví dle zápisů v kronikách, v oděvních pořádcích a kritice nových pořádku) běžná věc pro střední vrstvu obyvatel. Nepředpokládáme to u sedláků a domkářů někde na vsi.Ale u lidí, kteří se zdržují u dvora, vyšší šlechty, v městském patriciátu, v obchodu a mezi řemeslníky s dobrou pověstí a dobrým řemeslem to předpokládat lze. Nejde zas o tak nákladnou a složitou věc. Ano, je dochován jen jeden kus, který je ušit profesionálně (dle klienta, pro který byl šit) Ale použít můžeš i méně kvalitní látku, horší zpracování... výsledek bude stejný > vydutá hruď, útlý pas. "
Uniformita tu fakt není. Pokud jde o lidi, kteří se snaží o to období přelomu 60. a 70. let a mladší, tak ten hrudník má akorát Roland, já u starého oděvu a teď nově bude u nového a to je tak asi všechno. Dva lidi nejsou moc uniformita. Posadowa nepočítám, ten to má jako oděvní rekonstrukci
"Ve své době to byl natolik rozšířený fenomén, že se s ním můžeme setkat od Holandska, přes Francii, Anglii, Belgii, Skandinávii až do Neměcka, Rakouska, Čech, Uher, Rumunska... Prakticky celá Evropa tím ožila. Objevuje se ve druhé polovině 60. let a v první polovině let 70. je to už (jak se jeví dle zápisů v kronikách, v oděvních pořádcích a kritice nových pořádku) běžná věc pro střední vrstvu obyvatel. Nepředpokládáme to u sedláků a domkářů někde na vsi.Ale u lidí, kteří se zdržují u dvora, vyšší šlechty, v městském patriciátu, v obchodu a mezi řemeslníky s dobrou pověstí a dobrým řemeslem to předpokládat lze. Nejde zas o tak nákladnou a složitou věc. Ano, je dochován jen jeden kus, který je ušit profesionálně (dle klienta, pro který byl šit) Ale použít můžeš i méně kvalitní látku, horší zpracování... výsledek bude stejný > vydutá hruď, útlý pas. "