Vlk - český družiník (lehkooděnec - střelec) 1355 - 1370

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Vlk - český družiník (lehkooděnec - střelec) 1355 - 1370

Příspěvek od mikey.88 »

Dobove reseni je bud ta bavlna a nebo jak pise Alweron, stucky hedvabi. Dobove to je. Pourpoint Charlese de Blois je vycpany bavlnou.
Obrázek
Avátar uživatele
Armin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Armin »

Ok, dobré vědět. Máš nějaké kontakty na to, kde to v tom Německu sehnat?
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Kolem 15 40 ti to poslu. Jsem ted v praci.
Obrázek
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Takže pokud byl purpoint Francouzského prince vycpaný surovou bavlnou, mohl si ho někdo dovolit vycpat hedvábím?
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valkoun »

Ano, kde kdo, ale proč? Evidentně byli krejčíci zvyklí vycpávat to bavlněnou homolovinou :D Rozdíl ceny mezi neupředenou bavlnou a hedvábím je v tomto případě vedlejší protože jde o nezpracovanou surovinu..
Aneb není hedvábí jako hedvábí. Nesedejte si při vyslovení pojmu Hedvábí na zadek. Výsledných produktů z hedvábí a směsí byla celá kvalitativní škála, stejně tak i vlny atd. Ve vlně i v hedvábí mohl chodit jak král, tak i sedlák ovšem každý v látce z jiného konce žebříčku :D
Nezabudovi Sláva!
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Navíc při stříhání látky vzniká odpad. Uměl bych si ten odpad představit jako výplň a pokud to bylo hedvábí... proč toho nevyužít?

Prosil bych adminy o přesunutí debaty do kabátců ;) Vlk musí být velice zmaten. Tímto se mu omlouvám.
Obrázek
Vlk
Místo/Bydliště: Nymburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

To nic, to nic. Jen se tady neustále mluví o tom, jak bychom všichni měli mít vycpané hrudníky na kabátcích a teď zjišťuju, že vlastně nikdo pořádně neví, jak to udělat, protože všechny varianty mají nějaké mouchy... Já třeba přemýšlím, co se stane, když to vycpu surovou vlnou... zda nedojde k tomu, že se mi to všechno postupně sesune dolů... tedy pokud nebude ta kapsa úplně narvaná...
Imperare sibi, maximum imperum est.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Vlk: Počkej. Jsou dvě vycpávky. Jedna, která je po celé ploše oděvu a tvoří vycpávku cca 15mm ( to je ta bavlna, případně v nouzi vlna) Vlna se ale sesouvá a nedělá souvislou plochu. Chce to prodyšný materiál. No a pak je druhá vycpávka, která tvoří onen dmoucí hrudník. Řešení je různé. Já třeba použil dva polštářky zašité do jemného lnu. Výplň tvoří vlna sestavená do kopečků :lol: Blbě se to popisuje. Postup je takový, že se nejdřív ušije celý oděv a prošije se a teprve po dokončení a vsazení rukávů se všije do hrudní části ta vycpávka. Šiju už druhý vycpaný a poučil jsem se chybama, které jsem udělal :lol: Takže vím o čem pokud jde o hrudníky mluvím :)
Obrázek
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Já se jenom zeptám- opravdu všichni nosili tehdy vycpanou hruď? Začíná se to tu malinko zvrhávat do uniformity. Jiné alternativy jednoduchho oděvu pro běžného maníka nejsou? ;)
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Mahy: Co si pdředstavuješ pod pojmem běžný maník?

Uniformita tu fakt není. Pokud jde o lidi, kteří se snaží o to období přelomu 60. a 70. let a mladší, tak ten hrudník má akorát Roland, já u starého oděvu a teď nově bude u nového a to je tak asi všechno. Dva lidi nejsou moc uniformita. Posadowa nepočítám, ten to má jako oděvní rekonstrukci :)

"Ve své době to byl natolik rozšířený fenomén, že se s ním můžeme setkat od Holandska, přes Francii, Anglii, Belgii, Skandinávii až do Neměcka, Rakouska, Čech, Uher, Rumunska... Prakticky celá Evropa tím ožila. Objevuje se ve druhé polovině 60. let a v první polovině let 70. je to už (jak se jeví dle zápisů v kronikách, v oděvních pořádcích a kritice nových pořádku) běžná věc pro střední vrstvu obyvatel. Nepředpokládáme to u sedláků a domkářů někde na vsi.Ale u lidí, kteří se zdržují u dvora, vyšší šlechty, v městském patriciátu, v obchodu a mezi řemeslníky s dobrou pověstí a dobrým řemeslem to předpokládat lze. Nejde zas o tak nákladnou a složitou věc. Ano, je dochován jen jeden kus, který je ušit profesionálně (dle klienta, pro který byl šit) Ale použít můžeš i méně kvalitní látku, horší zpracování... výsledek bude stejný > vydutá hruď, útlý pas. "
Obrázek
Odpovědět