David- Pražský měšťan (70.léta)

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Beran
Kontaktovat uživatele:

David- Pražský měšťan (70.léta)

Příspěvek od Beran »

Zdravím všechny Karlovce

Už nějakou dobu tento server navštěvuji a tak jsem se konečně rozhodl zaregistrovat a vytvořit si tu téma. Prosím vás tak o pomoc, díky které se mi doufám podaří svou vybranou postavu ztvárnit co nejlépe.

O POSTAVĚ

Rozhodl jsem se pro ztvárňování postavy měšťana
Moje představa je následující: Buďto přímo syn nějakého nižšího měšťana, nebo řemeslník, který získal právo žít v Praze a byl díky výši svého majetku na měšťana jmenován (pravděpodobně si zvolím první variantu). Nehodlám Pro začátek představovat nikoho příliš majetného, pouze člověka, kterému jeho živnost vydělává dostatek peněz na to, aby si mohl dovolit solidní oděv a nemusel se bát chudoby. Postupem času se ovšem budu snažit svůj kostým vylepšovat (zdobnější, dražší látky). Zatím nemám finálně promyšleno, jaké povolání by měl můj měšťan vykonávat, ovšem pravděpodobně se bude jednat o řemeslo související s šitím oděvů - Moje přítelkyně, která si zde později nejspíš také vytvoří své téma, a bude ztvárňovat mou ženu totiž umí velmi dobře šít (ušila mi ručně téměř celý oděv). Bylo by to tedy logické. :) Zároveň také řeším, zda-li se mám vybavit i vojensky. Rád bych totiž aktivně navštěvoval bitvy (působím totiž v jedné Shš) a tak řeším, jaké možnosti by se mi jako měšťanovi nabízeli, pokud bych chtěl představovat zároveň i bojovou postavu. Nenapadlo mně nic koubnějšího než Městská hotovost. O té ovšem vím jen minimum a tak by mi moc pomohlo, kdyby jste mi poskytli o Městské hotovosti nějaké informace.

SOUČASNÉ VYBAVENÍ

Nyní disponuji především vybavením na scénický šerm. To je ovšem z velké části nedobové a tak nepoužitelné.
Za nedlouho budu mít ovšem hotový základní oděv na měšťana, který vám sem za nedlouho dám ke schválení.
Moje současné použitelné vybaveni prozatím bude:

-Lněné bruchy
-Modré bavlněné nohavice
-Modrá bavlněná kápě
-lněná spodní košile
-Šedý sametový kabátec
-Boty "Tulipány"
-Látková tašvice
-Lehce zdobený kožený opasek
-Dýka s pochvou (Basilard)

Oděv je samozřejmě šit podle dobových střihů a komplet ručně.

Chtěl bych se zeptat, zda-li je velkým problémem, pokud budu mít sametový kabátec, především jak moc by vadilo, pokud by měl rukávy v celku a ne na knoflíky.
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Re: David- Pražský měšťan (70.léta)

Příspěvek od mahy »

Ahoj- chtělo by to fotky tvého vybavení, takto si pod tím můžeme představit cokoliv.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Vitej bratre ve stavu :D Poslal jsem ti soukromou zpravu.

Samet mit muzes pokud jsi majetny natolik, aby si ho tva postava mohla dovolit. U kabatce pak zalezi u strihu. Mel by byt vycpavany na hrudi. Ale neni to tezky na usiti :)

Mikes
Obrázek
Beran
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beran »

Velice děkuji za uvítáni.
...
Fotky sem samozřejmě co nejdřív přidám.
Beran
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beran »

Tak toto je můj současný kostým. Berte jej trochu s nadhledem, protože kabátec není hotový (chybí knoflíky) a navíc se jedná o první pokus. Budu si nechávat šít nový. Taky si budu šít novou kápi, tentokrát z vlny. Jinak vše je pochopitelně ručně šité :D

Za ty boty se omlouvám. Uvědomuji si že jsou absolutně mimo :oops:
Přílohy
26122012622.jpg
Naposledy upravil(a) Beran dne Ne 30. Pro 2012 13:18:51, celkem upraveno 1 x.
Beran
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beran »

Je takovýto svrchník s pevnými pachy adekvátní na 70. léta? Vím, že se v tomto období hojně nosili pachy nasazovací, ovšem pevné pachy visející od lokte jako pevná část rukávu se mi nepodařilo na 70. léta nijak doložit.

Není to čistě záležitost 1. poloviny století?
Pokud ano, mohl bych mít podobný svrchní kabátec s rukávy po lokte, ale bez pachů?
Přílohy
1grande_6566.jpg
Naposledy upravil(a) Beran dne Ne 30. Pro 2012 13:06:33, celkem upraveno 1 x.
Beran
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beran »

Také jsem se chtěl zeptat, jestli bych na kabátec pod svrchník měl zvolit ploché potahované knoflíky. Nebyli by kulaté nepraktické?
Avátar uživatele
Czernozub
Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Czernozub »

Tohle pokud vím není svrchník, ale typ kabátce. Víc ti řekne Posadow.
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
Avátar uživatele
Cliff
Místo/Bydliště: Frýdlant nad Ostravicí
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cliff »

Pod tím je kabátec, ta fotka je myslím z cizího eshopu, a u toho je napsane coterhadie. Ten kabátec však není vycpávaný, nebo jen lehce.
Cherchez la femme
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Posadowski »

No já bych si tu červenou košili prostě vůbec nedělal propínanou, k čemu taky...
Druhak tohle je spíš tak na léta 40. a 50.
Odpovědět