Jošt z Rožmberka

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Jošt z Rožmberka
Kontaktovat uživatele:

Re: Jošt z Rožmberka

Příspěvek od Jošt z Rožmberka »

Předně děkuji Masérovi a Kordulce za uvítání.
Zaskočili jste mě náročností, čekal jsem to hrozné, ale ne až tak moc. Hodlám pracovat se starým příslovím: „ani Řím nepostavili za den“ budu pracovat pomalu a postupně podle toho jak mi ruce a finanční situace dovolí a snad se jednou uvidíme. :)

Ohledně počtu družiníků. Myslel jsem, že když má projekt nastavené minimální požadavky tak je stačí splnit pro možnou účast. Ne že rovnou musí přijít s full stavem všech družiníků a leníků. Chápu, že Hradecký Dvůr nemá pro náročnost tolik lidí Jindřicha z Lipé. Má tam však Elišku Rejčku, která také nemá 50 vlastních lidí, ale jen pár dvorních dam a zbytek jsou leníci a jejich družiny. Stejně tak jsou na akcích přítomni šlechtici jako je Bernard z Cimburka, Jan z Dobrušky, Mutina z Dobrušky, Vznat z Lomnice, Hašek z Lemberka, Markvart ze Šternberka a další… ač menší šlechtici než Jindřich z Lipé mají oni svých 15-30 družiníků?

Ohledně nohavic. Nepůjdou upnuté, protože mám vysoký nárt a hubené nohy. Tudíž oblast mezi lýtkem a patou je výrazně volná jinak tam totiž nohu neprotáhnu a nepomáhá ani šikmo střihnout vlnu.

Add oblečení: pokud to co kde najdu je základ toho co bych měl mít tak opravdu nevím co bych měl nosit, když jen tady na foru je ve vlastnictví Haška z Lemberka purpoint Francouzského krále. Něco lepšího než je tohle už je jen korunovační oděv Říšských císařů. Chápu, že reprezentace je nutná, ale proč koukat takhle vysoko?

Heinrichu: předpokládáš správně, že jsem z jihu Čech odkud odjinud by mohl Rožmberk být. Rád se s Tebou setkám.
;)
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valkoun »

Jošt z Rožmberka napsal: Ohledně počtu družiníků. Myslel jsem, že když má projekt nastavené minimální požadavky tak je stačí splnit pro možnou účast. Ne že rovnou musí přijít s full stavem všech družiníků a leníků. Chápu, že Hradecký Dvůr nemá pro náročnost tolik lidí Jindřicha z Lipé. Má tam však Elišku Rejčku, která také nemá 50 vlastních lidí, ale jen pár dvorních dam a zbytek jsou leníci a jejich družiny. Stejně tak jsou na akcích přítomni šlechtici jako je Bernard z Cimburka, Jan z Dobrušky, Mutina z Dobrušky, Vznat z Lomnice, Hašek z Lemberka, Markvart ze Šternberka a další… ač menší šlechtici než Jindřich z Lipé mají oni svých 15-30 družiníků?
- Hradecký Dvůr už podle názvu oživuje Dvůr, fakticky tedy Královna na jejich akci má desítky svých dvořanů. Záleží na pozadí konkrétní akce.
- DK ale není Hradecký dvůr, jejich pravidla a početní stavy v družinách nás nemusejí zajímat. Naopak máme tíživý problém v některých našich již zaběhlých družinách na co poukazuješ správně. Podmínka min 3 lidí je čistě formální pro účast urozených na našich akcích jako naprosté minimum, aniž by se bral zřetel na urozenost dané osoby. Je to však cílené na méně majetnou šlechtu, která se tu a tam sama objeví. U vysoké šlechty je potřeba individuální přístup v závislosti na míře účasti. Pokud se chceš zúčastnit jako host, nebo se stát členem projektu atd. S postavou kterou sis zvolil nemůžeš přijet na akci bez potřebného zázemí výstroje a materiálu. Na druhou stranu se můžeš časem dohodnout na spolupráci s příbuznými. Mám stejné doporučení: Pracuj nejprve na postavě nižší šlechty a do Jošta se můžeš transformovat za pár let.

]Add oblečení: pokud to co kde najdu je základ toho co bych měl mít tak opravdu nevím co bych měl nosit, když jen tady na foru je ve vlastnictví Haška z Lemberka purpoint Francouzského krále. Něco lepšího než je tohle už je jen korunovační oděv Říšských císařů. Chápu, že reprezentace je nutná, ale proč koukat takhle vysoko?
-Ve vlastnictví Lemberka je kabátec ze vzorovaného hedvábí, který se kvůli technologii střihu inspiroval jediným dochovaným vycpávaným kabátcem, který je přisuzován Vévodovi i Blois, z vedlejší linie královského rodu. Tím, že je unikátní se jím musíme inspirovat a až na ten materiál šlo u majetnějších o běžnou věc, rozhodně jej nemůžeš srovnávat s Korunovačním rouchem, jde o oděvy rozdílné funkce a významu.
- Co bys měl nosit: Přemýšlej nad tím z opačného konce. Co by měli nosit tví nejposlednější drni by mělo být horší, než to co by nosili jejich předáci, úředníci, prostě služebníci z bezprostředního okruhu tvé osoby, ti by neměli svým zjevem převyšovat tvé závislé zemany a nižší šlechtice a ty by zase měli mít o třídu horší oděv než ty.
Nezabudovi Sláva!
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Valkoun napsal:...prostě služebníci z bezprostředního okruhu tvé osoby, ti by neměli svým zjevem převyšovat tvé závislé zemany a nižší šlechtice a ty by zase měli mít o třídu horší oděv než ty.
Já to ještě trochu zamotám - mohli by mít i lepší oděv, protože naše striktní dělení na vyšší a nižší šlechtu je dost zavádějící. Není zeman jako zeman a leckterý se svými majetky rovnal pánům a naopak.
To je jen taková naše "pomůcka" to takhle rozdělovat. Jde ale o prvek, který se velmi těžce implementuje do naší hry. Stejně jako mnoho dalších. Jde o hru na středověk a reálnému stavu se nikdy ani zdaleka nepřiblížíme, jenom se o to musíme ze všech sil snažit.

Pokud jsi jihočech, tak se domluv s Jindrou, nebo můžeme udělat i větší setkání osobně a popovídali bychom si celkově nejen o tomhle problému. Rozmluva ušetří spoustu času a občasných nepochopení jaká můžou vyvstat z psaného projevu.
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
Přibík
Místo/Bydliště: Suchdol nad Lužnicí
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Přibík »

Ohledně počtu družiníků, je to dost chabé všeobecně, dneska si všichni chtěji hrát na pány a nikoliv na kmány, takže dobrou družinu, aby jsi pohledal kde se dá. Já osobně zastávám názor, že šlechta bez doprovodu není šlechtou, ale jen draze oděným člověkem. Býval jsem členem Karlovců, ale srdce mě táhlo do svého projektu, který jsem pomalu budoval s přáteli atd 4 roky než byl vůbec vypuštěn do světa. Teď si hraji v roce 1320 na středního šlechtice, který sloužil Petrovi I. z Rožmberka. Máme teď s historickým bratrem dohromady 23 neurozených družiníků a 3 žadatele o vstup do družiny. Pokud ti mohu poradit pohybuj se aspoň rok mezi nízkou šlechtou nebo neurozenými aby jsi si osvojil vůbec chování středověkého člověka. Aby jsi přišel na to co resp. koho chceš vlastně dělat a jestli to má smysl. Rožmberk je opravdu obrovské sousto.

www.poresin.info
Přibyslav II. z Pořešína purkrabí hradu Krumlov a bratr Vernera I. z Pořešína r. 1320
Jošt z Rožmberka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jošt z Rožmberka »

Valkoune: S Hradeckým Dvorem je to jako s každým jiným šlechticem (jen ve větším). Nikdo nepopírá množství přítomných šlechticů slibujících věrnost nebo zavázaných lením svazkem. I tak by se měli vyskytovat v hojném množství služebníci osobní. Přeci jen svět mocných je plný intrik a významné osoby stěží mohou věřit vlastním lidem natož těm půjčeným. Dle toho jak totu prezentujete pokud se královna spoléhá, že jí někdo půjčí služku a ostrahu je "jen draze oblečený člověk".

Uníkáty jsou většinou unikátní a je potřeba je tak zachovávat a jejich užívání omezovat. Pak bychom dopadli jako vikingové, kteří se vzhlédli v užívání brýlových hledí na přilbách ikdyž jsou doložené v poměru 100:1 vůči ostatním přilbám. Nebo pokud na jedné akci vidíte pět lidí v Churburské zbroji. Po významu a užití Charlesova purpointu se odborníci také ještě dohadují jestli šlo od podzbrojovou prošívanici nebo civilní oděv. Přesto se jím i tady mnozí podle své vlastní interpretace inspirují.
Ohledně odívání svým budoucím družiníkům jsem postup oznámil a budu ho vymáhat. Nikdo z nich nebude mít nic lepšího než já.

Děkuji Přibíkovi za podmětné informace o jejich projektu. Sleduji jeho vývoj už dlouho líbí se a fandím vám ;)
Rozhodl jsem se řídit mnohých rad a dříve než vystoupím na veřejnost budu budovat abych měl solidní zázemí jak movité, nemovité tak i tolik důležité družiníky.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Ohledně pourpointu Charlese d. Blois...

Je docela irelevantní, jestli šlo o podzbrojovou prošívanici nebo o civilní součást oděvu. Doloženo je obojí a tak použití tohoto kusu se omezuje prakticky na konstrukci střihu apod. Klidně to ušít z levných látek ale ten střih je důležitý. Je to vyšší vývojový stupeň a od 60. let 14. století je k vidění skoro všude včetně století následujícího. Unikátní je v tom, že se zachoval jen jeden kus a to pouze z důvodu, že byl jeho nositel pokládán za světce. Mniši ho v klášteře opatrovali a proto se dochoval. Jinak by neměli potřebu uchovat něco, co bylo na tehdejší dobu vcelku běžné. To, že se zachovalo poměrně málo kusů oděvů neznamená, že se budeme omezovat v módě ;)

A gratuluji k postavě. Bude to paráda mít skutečného Rožmberka
Obrázek
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valkoun »

Ohledně Hradeckého dvora: Souhlasím, pěkně jsi to vystihl.
Při aplikaci reálií do naší hry se musíme smířit s určitým poměrem autenticity a našich možností. Pokud se jedná o putovní akce, různé expedice do ciziny atd, míra autenticity klesá. Hradecký turnaj je opačný příklad akce s dlouhou tradicí, kolem které se utváří projekt a postupně zaplňuje "tabulkové stavy" a v tomto případě je tvoje výtka na stávající stav oprávněná.

Unikátní nálezy a jejich rekonstrukce:
Mikey už to shrnul, purpoint je jiný případ než očnice u RS přileb a problém vycpávaných kabátců na 2/2. 14st za nás vyřešil už kolega Possadow. Dochovala se nám setina, ba tisícina dobové produkce daného výrobku a některé módní vlny tak representují unikáty, nebo malé množství roztroušených nálezů. Nemůžeme je ignorovat. Uvedu příklad jak by to mělo fungovat. Chci si pořídit novou jezdeckou přilbu. V ideálním případě by nová helma měla projít jakýmsi řízením. V typologii by se podle požadované datace měla vyhledat "módní vlna" která v té době nesla určité znaky. Poté by měla přijít na řadu vizualizace podle nálezů a pramenů a tu poupravit do takové míry aby ty znaky neztratila. Poté se to musí vykomunikovat s výrobcem a v lepším případě(u lepšího platnéře, za vyšší cenu) dostanu co jsem chtěl. Je to dost práce a né každý zájemce o přilbu ji chce absolvovat a raději použije jako předlohu unikát, nebo okopíruje někoho, kdo si tu práci dal! Často k nám také přichází lidé, kteří jsou již vybaveni a i když si pořídili "okrajovou záležitost", podmínky splňují.
Nezabudovi Sláva!
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Jošt z Rožmberka napsal: Rád bych dělal léta páně 1340-1360. Bylo to takové nejplodnější období Joštova života.

Ohledně zbroje:
Okoukal jsem jí od jiných tak mě nesuďte příliš příkře když se v ní někdo uvidíte.
hlava:batvat, šlap s kroužkovím závěsem a nánosníkem vyměnitelným za klappenvizor a kbelc
tělo: prošívanice do půlky stehen, kroužková košile s límečkem a 3/4 rukávem, přes to plátový kabátec.
ruce: ocelové myšky na loktech, podbíjené nátepníky na předloktí a plátové rukavice.
nohy: prošívané nohavice na nich našité kroužkové, podbíjené stehno, ocelové myšky na kolenou a ocelové holeně

To jsou mé stručné představy.
Všiml jsem, že k tomuhle nikdo nereagoval. Zbroj máš vybranou typickou a příkladnou na dataci co jsi si zvolil :thumbup: Alternativou je ještě plný rukáv u kroužkové košile s případnýma myškama na lokty.
Batwat bych spíš doporučil integrovat přímo do přilby a to tak, aby ti kryl minimálně i krk, může jít ale až ke kraji kroužkového pletiva. Ramena můžeš krýt jednoduchýma puklicema, segmentovým ramenům se vyhni.
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
Sovinec
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Šumperk/ Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sovinec »

Taky se mi to líbí ;) Bude to pěkné jako tento obrázek :-)

Henri de Meudon
circa 1344
Francie
Obrázek
(jen nevim, proč má ty lokty takové ostré, viděl jsem to na více takovýchle vyobrazeních...)
"Páni ze Sovince udržovali styky s olomouckými měšťany a využívali jejich služeb. Ne vždy však měli zájem za služby měšťanů zaplatit."
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Možná že je tím naznačené prověšení kroužků. U volného rukávu se při ohnutí lokte na vnější straně vyvěsí.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Odpovědět