Přilbice

Moderátor: maser

Gunnar
Kontaktovat uživatele:

Re: Přilbice

Příspěvek od Gunnar »

No bez zajímavosti není ani to že ten co jde dole pěšky má plechové rukavice a celkově zbroj skoro lepší než ti jezdci. Naproti tomu jeden z jezdců má např. klobouk jako přilbu. Zajímalo by mě co všechno nosili jezdci a co pěchota. Tady na fóru se hodně řeší co nejpřesnější zbroj vzhledem k postavení, ale některé iluminace mi v tomto směru trochu dělaj zmatek (a není jich málo).
It is better to die for something than to live for nothing.
Avátar uživatele
kure
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Třinec/Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kure »

Hm možná jsem jenom neznalý ale zkusím se zeptat k jakému popisu se ta ilustrace původně vztahovala?

Jinak ti na zemi můžou být klidně buď sesdlí jezdci nebo i lepší žoldáci, jinak mně překvapuje ještě ten oválný "plechově" vypadající štít.
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Gunnar: Tak trochu zmatek v tom asi ještě nějakou chvíli bude, zatím páterjme dál...
Kloubok u jezdce se objevuje i všude možně jinde a nějak divné mi to nepřijde. Je to prostě levná a praktická přilba, zvlášť třeba pro jízdní střelce.

Připojuju se k prosbě za popis scény, pokud je dohledatelný...

Jinak k té pěchotě...pozor na to, abychom nevyvozovali nějaké unáhlené závěry...koukněte jak je ten chlapík s kůsou celkově ustrojen...vypadá to, že má jednom jednu myšku na koleni a snad jednu plátovou botu(?) a přílbu s hledím, která mi taky pro pěšáka nějak extra praktická nepřijde.
IMHO to může být prostě kořist.

Tito, nebyl by detail té pěchoty?

Ten oválný štít tvarem zas tak neobvyklý není...jenom mě zaráží to, že ho iluminátor vymaloval stejnou barvou jakou maluje železné části...mrkev v zimě...
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Co vím, tak někdy byla ochrana jen jedné nohy užívána v pozdějších dobách (lancknechti), tohle je ale opravdu zajímavé. Bez znalosti souvislostí na obrázku bych ale hlubší úvahy raději prozatím vynechal.

Oválný štíty jsou myslím i ve Velislavově bibli.
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
Josephus Titus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josephus Titus »

Popis k obrázku (dle knihy Masterpieces of illumination):
Pompeius dává před bitvou rozkazy své armádě.
...hmm, tak tohle asi nepomůže. :(

Pravdou je, že zrovna tohle vyobrazení obsahuje dost matoucích prvků (pěchota, štíty, některé přílby a závěsy...). Ale je také dosti inspirativní. Nebylo by špatné mít celý rukopis. Jeho současným uložištěm je Milánská Bibliotheca Trivulziana (chtěl jsem sem hodit také signaturu, ale zapomněl jsem ji. Snad příště). Jestli máte někdo čas ho hledat a najdete ho, nezapomeňte se pochlubit.

Detail pěchoty jsem umístil do diskuze k pěchotě (viewtopic.php?f=37&t=294), aby tu nevznikl nepořádek.

A ještě jeden hezký detail - heraldicky zdobený závěs k přílbě
Přílohy
prilba.jpg
prilba.jpg (57.11 KiB) Zobrazeno 5045 x
上人の口真似してやなく蛙

svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Sigi: No dík za čenichání, ale tohle je pro nás už trošku mimo, přesně tomuhle stylu už bych se radši vyhnul jako moc pozdnímu...ale dík za odkaz na knihovnu, právě jsem ji řádně vybrakoval :D
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Jasan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasan »

Bacinet, 1370
Přílohy
2130429157_22933db4a3.jpg
2130429157_22933db4a3.jpg (167.72 KiB) Zobrazeno 4910 x
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Určitě tu někde tyto kousky už budou ale pěkných fotek není nikdy dost. Našel jsem krásnou sbírku originálních kousků psích nosů. Nejsem jejich fanouškem ale vzhledem k vaší zálibě mít psí nosáky na hlavě to sem dám :D Z některých se přiznám jde fakt stach a potkat je v sedle bych rozhodně nechtěl. A když tak jako spojenec... hehe :)

Jedná se asi o 14. - 15. století... kdyžtak poopravte. Díky ;)

Bavorské vojenské muzeum Inglostat
EDIT Bahnak: nefunkční odkaz

Tak třeba se vám to bude líbit... hehe :)
Obrázek
Vlk
Místo/Bydliště: Nymburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

Ahoj, tady se pořád omýlají psí nosy. Přiznám se, že psím nosům moc nefandím, takže jsem se díval po jiné alternativě... Šlap je fajn, jen zvolit jiné hledí. Nešlo by na Karlovce třeba něco takového?
Přílohy
2540.jpg
2540.jpg (62.18 KiB) Zobrazeno 4786 x
Imperare sibi, maximum imperum est.
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Tomu bych se radši vyhnul. Nevypadá to ani reálně ani funkčně (třeba obrovský průzor).
Zdeslav tu nedávno postoval několik iluminací, zkus se inspirovat tam. A co šlap s "vypouklým" klapvisorovým hledím, to je moc pěkná věcička.
EDIT Bahnak: nefunkční odkaz
silva-nortica.blog.cz
Odpovědět