Přilbice
Moderátor: maser
Re: Přilbice
No bez zajímavosti není ani to že ten co jde dole pěšky má plechové rukavice a celkově zbroj skoro lepší než ti jezdci. Naproti tomu jeden z jezdců má např. klobouk jako přilbu. Zajímalo by mě co všechno nosili jezdci a co pěchota. Tady na fóru se hodně řeší co nejpřesnější zbroj vzhledem k postavení, ale některé iluminace mi v tomto směru trochu dělaj zmatek (a není jich málo).
It is better to die for something than to live for nothing.
- kure
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Třinec/Brno
- Kontaktovat uživatele:
Hm možná jsem jenom neznalý ale zkusím se zeptat k jakému popisu se ta ilustrace původně vztahovala?
Jinak ti na zemi můžou být klidně buď sesdlí jezdci nebo i lepší žoldáci, jinak mně překvapuje ještě ten oválný "plechově" vypadající štít.
Jinak ti na zemi můžou být klidně buď sesdlí jezdci nebo i lepší žoldáci, jinak mně překvapuje ještě ten oválný "plechově" vypadající štít.
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Gunnar: Tak trochu zmatek v tom asi ještě nějakou chvíli bude, zatím páterjme dál...
Kloubok u jezdce se objevuje i všude možně jinde a nějak divné mi to nepřijde. Je to prostě levná a praktická přilba, zvlášť třeba pro jízdní střelce.
Připojuju se k prosbě za popis scény, pokud je dohledatelný...
Jinak k té pěchotě...pozor na to, abychom nevyvozovali nějaké unáhlené závěry...koukněte jak je ten chlapík s kůsou celkově ustrojen...vypadá to, že má jednom jednu myšku na koleni a snad jednu plátovou botu(?) a přílbu s hledím, která mi taky pro pěšáka nějak extra praktická nepřijde.
IMHO to může být prostě kořist.
Tito, nebyl by detail té pěchoty?
Ten oválný štít tvarem zas tak neobvyklý není...jenom mě zaráží to, že ho iluminátor vymaloval stejnou barvou jakou maluje železné části...mrkev v zimě...
Kloubok u jezdce se objevuje i všude možně jinde a nějak divné mi to nepřijde. Je to prostě levná a praktická přilba, zvlášť třeba pro jízdní střelce.
Připojuju se k prosbě za popis scény, pokud je dohledatelný...
Jinak k té pěchotě...pozor na to, abychom nevyvozovali nějaké unáhlené závěry...koukněte jak je ten chlapík s kůsou celkově ustrojen...vypadá to, že má jednom jednu myšku na koleni a snad jednu plátovou botu(?) a přílbu s hledím, která mi taky pro pěšáka nějak extra praktická nepřijde.
IMHO to může být prostě kořist.
Tito, nebyl by detail té pěchoty?
Ten oválný štít tvarem zas tak neobvyklý není...jenom mě zaráží to, že ho iluminátor vymaloval stejnou barvou jakou maluje železné části...mrkev v zimě...
Nezabud hrr!
- maser
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
- Kontaktovat uživatele:
Co vím, tak někdy byla ochrana jen jedné nohy užívána v pozdějších dobách (lancknechti), tohle je ale opravdu zajímavé. Bez znalosti souvislostí na obrázku bych ale hlubší úvahy raději prozatím vynechal.
Oválný štíty jsou myslím i ve Velislavově bibli.
Oválný štíty jsou myslím i ve Velislavově bibli.
silva-nortica.blog.cz
- Josephus Titus
- Kontaktovat uživatele:
Popis k obrázku (dle knihy Masterpieces of illumination):
Pompeius dává před bitvou rozkazy své armádě.
...hmm, tak tohle asi nepomůže.
Pravdou je, že zrovna tohle vyobrazení obsahuje dost matoucích prvků (pěchota, štíty, některé přílby a závěsy...). Ale je také dosti inspirativní. Nebylo by špatné mít celý rukopis. Jeho současným uložištěm je Milánská Bibliotheca Trivulziana (chtěl jsem sem hodit také signaturu, ale zapomněl jsem ji. Snad příště). Jestli máte někdo čas ho hledat a najdete ho, nezapomeňte se pochlubit.
Detail pěchoty jsem umístil do diskuze k pěchotě (viewtopic.php?f=37&t=294), aby tu nevznikl nepořádek.
A ještě jeden hezký detail - heraldicky zdobený závěs k přílbě
Pompeius dává před bitvou rozkazy své armádě.
...hmm, tak tohle asi nepomůže.
Pravdou je, že zrovna tohle vyobrazení obsahuje dost matoucích prvků (pěchota, štíty, některé přílby a závěsy...). Ale je také dosti inspirativní. Nebylo by špatné mít celý rukopis. Jeho současným uložištěm je Milánská Bibliotheca Trivulziana (chtěl jsem sem hodit také signaturu, ale zapomněl jsem ji. Snad příště). Jestli máte někdo čas ho hledat a najdete ho, nezapomeňte se pochlubit.
Detail pěchoty jsem umístil do diskuze k pěchotě (viewtopic.php?f=37&t=294), aby tu nevznikl nepořádek.
A ještě jeden hezký detail - heraldicky zdobený závěs k přílbě
- Přílohy
-
- prilba.jpg (57.11 KiB) Zobrazeno 5047 x
上人の口真似してやなく蛙
svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
-
Zdeslav
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Sigi: No dík za čenichání, ale tohle je pro nás už trošku mimo, přesně tomuhle stylu už bych se radši vyhnul jako moc pozdnímu...ale dík za odkaz na knihovnu, právě jsem ji řádně vybrakoval 
Nezabud hrr!
Bacinet, 1370
- Přílohy
-
- 2130429157_22933db4a3.jpg (167.72 KiB) Zobrazeno 4912 x
Můj aktuální oděv
http://1381-1424.hys.cz/viewtopic.php?f=26&t=63
http://1381-1424.hys.cz/viewtopic.php?f=26&t=63
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Určitě tu někde tyto kousky už budou ale pěkných fotek není nikdy dost. Našel jsem krásnou sbírku originálních kousků psích nosů. Nejsem jejich fanouškem ale vzhledem k vaší zálibě mít psí nosáky na hlavě to sem dám
Z některých se přiznám jde fakt stach a potkat je v sedle bych rozhodně nechtěl. A když tak jako spojenec... hehe
Jedná se asi o 14. - 15. století... kdyžtak poopravte. Díky
Bavorské vojenské muzeum Inglostat
EDIT Bahnak: nefunkční odkaz
Tak třeba se vám to bude líbit... hehe
Jedná se asi o 14. - 15. století... kdyžtak poopravte. Díky
Bavorské vojenské muzeum Inglostat
Tak třeba se vám to bude líbit... hehe

-
Vlk
- Místo/Bydliště: Nymburk
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, tady se pořád omýlají psí nosy. Přiznám se, že psím nosům moc nefandím, takže jsem se díval po jiné alternativě... Šlap je fajn, jen zvolit jiné hledí. Nešlo by na Karlovce třeba něco takového?
- Přílohy
-
- 2540.jpg (62.18 KiB) Zobrazeno 4788 x
Imperare sibi, maximum imperum est.
- maser
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
- Kontaktovat uživatele:
Tomu bych se radši vyhnul. Nevypadá to ani reálně ani funkčně (třeba obrovský průzor).
Zdeslav tu nedávno postoval několik iluminací, zkus se inspirovat tam. A co šlap s "vypouklým" klapvisorovým hledím, to je moc pěkná věcička.
Zdeslav tu nedávno postoval několik iluminací, zkus se inspirovat tam. A co šlap s "vypouklým" klapvisorovým hledím, to je moc pěkná věcička.
silva-nortica.blog.cz