Zdeslav z Nezabudic - český nižší šlechtic

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Zdeslav z Nezabudic - český nižší šlechtic

Příspěvek od Zdeslav »

Hm, hm...já jsem furt takovej nevěřící Tomáš... a nedivte se mi, všechno co jsem zatím viděl nasvědčovalo spíše něčemu jinému, než tvrdíte. Jeden příklad za všechny, náhrobek anglického šlechtice po roce 1350:

Obrázek
Tedy šlechtice tak majetného, že si mohl dovolit tak nákladnou věc, jakou je náhrobek. (I když samozřejmě neznám podrobnosti, mohl mu jej někdo darovat - třeba jeho budoucí vrah jako morbidní žertík :) )

Rád se ale nechám poučit a svůj názor přehodnotím. Neměli byste odkaz na nějakou (opravdu kvalitní) literaturu, nebo i archiválie? Chtěl bych najít srovnání. Někoho, kdo byl se mnou na srovnatelné společenské úrovni.

Aby bylo jasno, nevyhýbám se ani velmi výraznému a bohatému oděvu. Klidně si ušiju jako reprezentativní uplně nový a tenhle nechám jak je a budu ho nosit jako běžný, nebo cestovní. Jenom bych si rád udělal představu JAK MOC honosný ten oděv mohl být.

Jo a zdobená světlá kůže je fakt blbost, nevim proč mě to napadlo :) I když, někdo mi říkal, že ve středověku byla veškerá kůže jako původně tmavá, protože to vyčiňovali nějakými tmavými mořidly, nebo co. Takže světlá kůže by měla být teoreticky o stupínek výš. Ale to je detail. Asi bych pak tu novou tašvici zašil do nějaké látky.

Jinak datace by měla být 60. léta.

P.S. Ten třetí obrázek z Wagnera jsou Knížky šestery Tomáše ze Štítného, cca 1376
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Malá zdobnost tohohle náhrobku mohla být také vyjádření pokory a skromnosti... ačkoli to mohl být jinak hýřil, mohl se nechat pohřbít neokázale...jako správný křesťan.. Karel se taky snad nechal pohřbít v minoritském rouše, ne?
Obrázek Det finns alltid hopp..
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

A nebo původně vzorovaný a bohatě zdobený oděv mohli zakrýt zub času a pozdější restaurátorské práce...
Nezabud hrr!
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

mahy napsal:Tak bohužel s jazyky se peru. Takže čeština.
Aha. Nevadí, i v češtině již něco existuje. Spousta toho jsou spíše taková vodítka, protože ne ke každé době je zpracována historie odívání stejně a už vůbec ne úplně. Ale třeba ze studií o hrobových výbavách českých panovníků si můžeš udělat obrázek o tom, kdy a jaké hedvábné tkaniny se k nám dostávaly a podle toho pak usoudit, zda jsou pro Tebe vhodné či ne - to je jen pro příklad, jak asi postupovat při hledání oděvu, odpovídajícího Tvému sociálnímu postavení a možnostem.

Takové literární základy:

G. Embleton: Oděv a zbroj vojáka středověku, 2007
Ludmila Kybalová: Dějiny odívání – Středověk, 2001
Nina Bažantová: Pohřební roucha českých králů, 1993
Alena Čechová, Anna Halíková: Krajky, výšivky, stuhy, prýmky. Dějiny odívání, 2004
Josef Petráň: Dějiny hmotné kultury, 1997
Zikmund Winter: Dějiny kroje v zemích českých od počátku XV.věku až po dobu bělohorské bitvy, 1893
Čeněk Zíbrt: Dějiny kroje v zemích českých od dob nejstarších až po války husitské, 1892
Bažantová, Bravermanová, Kobrlová, Samohýlová, Wasserbauer: Textilie z hrobu Rudolfa I., českého krále, zv. Kaše, 1997

To je jen tak pro představu, je toho daleko více.
Také není špatné se začíst do historické poezie a prózy, aby jsi z toho nezešílel. Je zajímavé číst, jak minnesängeři opěvují dámské košilky, nohavice, různé vrstvy oděvu, jak je barvitě popisují a postupně se dostávají k tomu, co skrývají 8-)
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Jakob von Altwehr napsal:Malá zdobnost tohohle náhrobku mohla být také vyjádření pokory a skromnosti... ačkoli to mohl být jinak hýřil, mohl se nechat pohřbít neokázale...jako správný křesťan.. Karel se taky snad nechal pohřbít v minoritském rouše, ne?
To asi ne...
Cit.:
"Bylo zjištěno, že Karel IV. byl do rakve oděn do spodní dalmatiky - oděvu, který byl zhotoven ze zelené hedvábné tkaniny bohatě vytkávané zlatou nití. Vzor byl tvořen motivy ptáků a květů. Tato tkanina mohla být utkána v Itálii někdy okolo poloviny 14. století. Z této tkaniny byla ušita dalmatika, což je v podstatě ceremoniální oděv, který je určen pro jáhny, ale zároveň je součástí korunovačního oděvu panovníků."
PhDr. Milena Bravermanová, kurátorka sbírek Pražského hradu.

Dle Bravermanové měl Karel IV. na zelené dalmatice uložen sametový plášť, který snad byl původně červený nebo černý, zřejmě s motivy vinné révy. Bylo to klasické korunovační roucho (Karel byl autorem korunovačního řádu českých králů).

Nicméně jsem to o té režné košili četla v jedné magisterce z r. 2008 a dost mne zarazilo, že s takovou chybou prošla.
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Tak je to jenom pověst? Kde se tahle ionformace vzala? :roll:
Obrázek Det finns alltid hopp..
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

P. Vigilius Greiderer, Germania Franciscana I., Oeniponte 1777, fol. 716: "...Císařovo mrtvé tělo bylo balzamováno a podle přání zesnulého oděno do minoritského hábitu..."

Spěváček J., Karel IV. Život a dílo, Svoboda Praha 1979, s.483: "...nádherná roucha byla z něho sňata a v nové, prosté rakvi spočinul opět v jednoduchém habitu minoritského mnicha. Teprve mnohem pozdější úprava jeho tělesných pozůstatků byla honosnější..."
Nezabud hrr!
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Ještě k té šlechtě. Ona tu je taková velmi důležitá věc a tou je mentalita středověkého člověka; dnes si již troufnu tvrdit, že se od naší lišila zcela diametrálně. Středověk má jistá hlavní specifika, která je dobře vzít při budování postavy na vědomí - neměnnost sociální stratifikace, skoro úplná absence potřeby měřit čas, bezvýhradná víra v náboženství, zejména u monoteistů, a zřejmě skoro úplná absence ateismu.
Od toho se odvíjelo myšlení lidí, jejich chování, jednání, úsilí, životní směřování, smířenost (z našeho pohledu), pasivita či aktivita.

Šlechtic se nepotřeboval ověšovat cingrlátky, aby na sebe upozornil, protože z jeho sociálního postavení vyplývalo, jak se choval, jak jednal, kde se pohyboval a jak, jaký měl doprovod, případně vlastní zbroj. Oděv pro něj samozřejmě důležitý byl, to ano; a byl kvalitní, pěkný, zdobný.
Jenže taková ta přezdobenost, nošení množství zlatých šperků a doplňků na odiv, ověšování se kožešinami - to vše jsou projevy hlavně městského patriciátu; tedy bývalých hokynářů a lichvářů, kteří se okázalostí svého oděvu a domu snaží přiblížit skutečné aristokracii, která však jimi pohrdá. Některým se dokonce povedlo dostat se mezi urozené tím, že si erb koupili, podvodem získali a ojediněle dokonce skutečně nabyli povýšením...
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Posadowski »

Zdeslav napsal:Ten třetí obrázek z Wagnera jsou Knížky šestery Tomáše ze Štítného, cca 1376
No, já se do toho Štítného doma podívám, ale skoro jistě bych řekl že v té citaci je překlep. Dvojka je ze Štítného, ale ten řasený pláštík a kabátec tak krátký, že není vidět, to si myslím, že 70. léta určitě nejsou. To je nejdřív bible Václava IV. tak 1390.
P.S. Je velmi zajímavé vzít Vágnerovy obrázky a citace pod nimi a ty rukopisy si projít. Já jsem to udělal už před několika lety a nestačil jsem se divit těm nepřesnostem. Nemyslete si, že když je něco nakreslené ve Vágnerovi a je pod tím citace, že je to nakreslené přesně! Ty odchylky jsou mnohdy tak zásadní, že zcela mění charakter oděvu. (zvlášť typické je to u několika dámských, nejtypičtěji "kabátek" z Velislavovy bible, kde žádný takový oděv není)
Prosím Vás, jestli chcete REKONSTRUOVAT dobu Karlovu a ne dělat film, divadlo, nebo šermíře, zahoďte už sakra toho Vágnera a dělejte podle něčeho rozumného.

Náhrobek. Já na tom náhrobku vidím bohatého šlechtice někdy tak z 1350, který má na sobě drahý oděv. Drahý proto, že je pečlivě vypasován,má spoustu celkem malých knoflíků, že rukávy na základním oděvu mají dlouhatánskou řadu titěrných knoflíčků a pás švihácky posazený na bocích. K tómu módní kápě dosahující až na prsa (to se v tom roce 50 nosí taky krátce) a taštička. To je vše co z toho náhrobku vyčtu a doufám, že zrovna mě se tu bude věřit, že už jsem nějakou tu iluminaci viděl a nějakou tu knížečku o oděvech četl.
Já se ptám, vy na tom natřeném šutru vidíte typ látky, způsob zdobení a šití, že jste schopni to interpretovat dál? Já ne.
Tedy všechno ostatní jsou jen další interpretace. Říkám interpretace, ne spekulace. Spekulace je vymýšlení, interpretace doplnění na základě dalších znalostí, analogií atd...
Já bych si troufl toto interpretovat jako drahou krejčovskou práci špičkového odborníka, která stála spoustu peněz. To je vše, co z toho náhrobku vyčtu.
Ale lze jít i dál, pokud mám další znalosti.
Záměrně se rozepisuji podrobně, abyste viděli, jak se taková věc dá dělat.
První se můžu ptát, jak je ten oděv ušitý. Tedy technologicky. Na to se dá najít řada nálezů, jak z Londýna, tak Prahy, tak třeba Burgosu. od toho jsou slušné studie a restaurátorské zprávy, takže mohu říct, že mám představu, jak takový oděv mohl být (mohl být, ne byl - interpretace) ušitý. Vím, jak tlusté nitě mohly být použity, jak dlouhé stehy, jaké typy stehů atd. Podle řasení toho oděvu mohu dokonce uvažovat o nějakém střihu, abych to mohl ušít. To ale jen pro moji rekonstrukci, z nálezů víme, že sřih lze interpretovat jen těžko (viz "zbytečné" klínky Charlese de Blois).
A jsem u látky. Vidím náročnou a drahou krejčovskou práci, která stála spoustu peněz. Mám řadu nálezů, typicky třeba Herjolfsness, kde jsou oděvy obyčejných lidí provedené celkem ledabyle a z obyčejných látek a pak nálezy (ať už drahé z královských hrobek, nebo městské - zlomky z kvalitních látek). Na základě znalostí těchto věcí si troufám tvrdit, že takto náročně provedený oděv nebyl vyroben z levné látky, jednobarevné vlny, ale z látky, která svou cenou odpovídala náročnosti krejčovského zpracování. Jistě, na kamenném polychromovaném náhrobku nebudou vykresleny vzory. To se nedělalo ani na nástěnných malbách v nadživotní velikosti a třeba v tom Slavětíně tam ty vzory byly domalovány až v 19. století, protože ti restaurátoři nemohli pochopit, proč ty pláště jsou nevzorované. Cílem totiž nebylo zhotovovat verné malby, ale význam maleb byl symbolický a vzorování by tu symboliku rozbíjelo. Kdybyste namalovali vzor na tenhle náhrobek, nevypadalo by to dobře. Ale je to náhrobek, ne fotka, takže když není vzorem pomalovánm, neznamená to, že je kabátec ušitý z nevzorované látky. Samozřejmě by mohl být, ale vezměme tedy něco, co nám doloží druhy látek vyskytující se na honosných oděvech v té době (už jsme si ujasnili, že je to drahý a honosný oděv). Tedy, máme pár účtů z Anglie a Francie, máme pár zlomků látek z nálezů měšťanských domů a pár záznamů kdo odkázal komu jaký oděv. Přečteme to a zjistíme, že ty dražší oděvy (vlněný hadr na všední nošení bych nikomu pracně neodkazoval v závěti) byly obvykle vzorované a zdobené. Tedy budu to interpretovat tak, že ten oděv měl vzorovanou látku a nějaké ozdoby.
jaké ozdoby? Opět pomohou nějaké nálezy, ať už hrobové či jiné obsahující tepané knoflíky, bezanty atd. Na co by se ty tepané knoflíky použily, když ne na takovýhle oděv? Máte jiný nápad? Ne? No tak asi patří k oděvu tohoto typu. Stejně tak bezanty, kdo jiný by je nosil...
Opět opasek. Máme několik hrobových nálezů, pár dochovaných věcí...
A tak můžeme postupovat přes taštičku, dýku, boty a učinit si představu co by měl takovýhle šlechtic na sobě.

A te´d konečná otázka. Jak víte, že ten náhrobek vypadal takhle i v době, kdy ten šlechtic umřel? Nebyl kostel násilně regotizován v 19. století a ta socha brutálně natřena, protože na ní ři průzkumu našli nepatrné zbytky maleb? To jen na okraj. Skutečně ta interpretace oděvů není jednoduchá a když chcete šít jakýkoli oděv, vždycky byste nejdřív tohle všechno měli promyslet. A pak teprv shánět látku a ozdoby...
Ať to ale interpretujete jakoli, tenhle pečlivě propracovaný oděv nebyl ušitý z šedivé vlny. Ten zářil barvami, nebo aspoň vzory. Ale to už je jen moje spekulace. :P
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

To Zdeslav, Jakob

Tak, a teď, kdo z nich má pravdu:?:
Zkusím se podívat večer do Spěváčka, jestli tam neuvádí někde nějakou poznámku, odkud tu pohřební informaci čerpal.
Že o tom píše někdo v 18. století, to je celkem pochopitelné, protože v době stále probíhající katolizace vzpurného Češstva bylo namístě uvádět, že se Karel nechal pohřbít jako řádový mnich...
Odpovědět