Zdeslav napsal:Ten třetí obrázek z Wagnera jsou Knížky šestery Tomáše ze Štítného, cca 1376
No, já se do toho Štítného doma podívám, ale skoro jistě bych řekl že v té citaci je překlep. Dvojka je ze Štítného, ale ten řasený pláštík a kabátec tak krátký, že není vidět, to si myslím, že 70. léta určitě nejsou. To je nejdřív bible Václava IV. tak 1390.
P.S. Je velmi zajímavé vzít Vágnerovy obrázky a citace pod nimi a ty rukopisy si projít. Já jsem to udělal už před několika lety a nestačil jsem se divit těm nepřesnostem. Nemyslete si, že když je něco nakreslené ve Vágnerovi a je pod tím citace, že je to nakreslené přesně! Ty odchylky jsou mnohdy tak zásadní, že zcela mění charakter oděvu. (zvlášť typické je to u několika dámských, nejtypičtěji "kabátek" z Velislavovy bible, kde žádný takový oděv není)
Prosím Vás, jestli chcete REKONSTRUOVAT dobu Karlovu a ne dělat film, divadlo, nebo šermíře, zahoďte už sakra toho Vágnera a dělejte podle něčeho rozumného.
Náhrobek. Já na tom náhrobku vidím bohatého šlechtice někdy tak z 1350, který má na sobě drahý oděv. Drahý proto, že je pečlivě vypasován,má spoustu celkem malých knoflíků, že rukávy na základním oděvu mají dlouhatánskou řadu titěrných knoflíčků a pás švihácky posazený na bocích. K tómu módní kápě dosahující až na prsa (to se v tom roce 50 nosí taky krátce) a taštička. To je vše co z toho náhrobku vyčtu a doufám, že zrovna mě se tu bude věřit, že už jsem nějakou tu iluminaci viděl a nějakou tu knížečku o oděvech četl.
Já se ptám, vy na tom natřeném šutru vidíte typ látky, způsob zdobení a šití, že jste schopni to interpretovat dál? Já ne.
Tedy všechno ostatní jsou jen další interpretace. Říkám interpretace, ne spekulace. Spekulace je vymýšlení, interpretace doplnění na základě dalších znalostí, analogií atd...
Já bych si troufl toto interpretovat jako drahou krejčovskou práci špičkového odborníka, která stála spoustu peněz. To je vše, co z toho náhrobku vyčtu.
Ale lze jít i dál, pokud mám další znalosti.
Záměrně se rozepisuji podrobně, abyste viděli, jak se taková věc dá dělat.
První se můžu ptát, jak je ten oděv ušitý. Tedy technologicky. Na to se dá najít řada nálezů, jak z Londýna, tak Prahy, tak třeba Burgosu. od toho jsou slušné studie a restaurátorské zprávy, takže mohu říct, že mám představu, jak takový oděv mohl být (mohl být, ne byl - interpretace) ušitý. Vím, jak tlusté nitě mohly být použity, jak dlouhé stehy, jaké typy stehů atd. Podle řasení toho oděvu mohu dokonce uvažovat o nějakém střihu, abych to mohl ušít. To ale jen pro moji rekonstrukci, z nálezů víme, že sřih lze interpretovat jen těžko (viz "zbytečné" klínky Charlese de Blois).
A jsem u látky. Vidím náročnou a drahou krejčovskou práci, která stála spoustu peněz. Mám řadu nálezů, typicky třeba Herjolfsness, kde jsou oděvy obyčejných lidí provedené celkem ledabyle a z obyčejných látek a pak nálezy (ať už drahé z královských hrobek, nebo městské - zlomky z kvalitních látek). Na základě znalostí těchto věcí si troufám tvrdit, že takto náročně provedený oděv nebyl vyroben z levné látky, jednobarevné vlny, ale z látky, která svou cenou odpovídala náročnosti krejčovského zpracování. Jistě, na kamenném polychromovaném náhrobku nebudou vykresleny vzory. To se nedělalo ani na nástěnných malbách v nadživotní velikosti a třeba v tom Slavětíně tam ty vzory byly domalovány až v 19. století, protože ti restaurátoři nemohli pochopit, proč ty pláště jsou nevzorované. Cílem totiž nebylo zhotovovat verné malby, ale význam maleb byl symbolický a vzorování by tu symboliku rozbíjelo. Kdybyste namalovali vzor na tenhle náhrobek, nevypadalo by to dobře. Ale je to náhrobek, ne fotka, takže když není vzorem pomalovánm, neznamená to, že je kabátec ušitý z nevzorované látky. Samozřejmě by mohl být, ale vezměme tedy něco, co nám doloží druhy látek vyskytující se na honosných oděvech v té době (už jsme si ujasnili, že je to drahý a honosný oděv). Tedy, máme pár účtů z Anglie a Francie, máme pár zlomků látek z nálezů měšťanských domů a pár záznamů kdo odkázal komu jaký oděv. Přečteme to a zjistíme, že ty dražší oděvy (vlněný hadr na všední nošení bych nikomu pracně neodkazoval v závěti) byly obvykle vzorované a zdobené. Tedy budu to interpretovat tak, že ten oděv měl vzorovanou látku a nějaké ozdoby.
jaké ozdoby? Opět pomohou nějaké nálezy, ať už hrobové či jiné obsahující tepané knoflíky, bezanty atd. Na co by se ty tepané knoflíky použily, když ne na takovýhle oděv? Máte jiný nápad? Ne? No tak asi patří k oděvu tohoto typu. Stejně tak bezanty, kdo jiný by je nosil...
Opět opasek. Máme několik hrobových nálezů, pár dochovaných věcí...
A tak můžeme postupovat přes taštičku, dýku, boty a učinit si představu co by měl takovýhle šlechtic na sobě.
A te´d konečná otázka. Jak víte, že ten náhrobek vypadal takhle i v době, kdy ten šlechtic umřel? Nebyl kostel násilně regotizován v 19. století a ta socha brutálně natřena, protože na ní ři průzkumu našli nepatrné zbytky maleb? To jen na okraj. Skutečně ta interpretace oděvů není jednoduchá a když chcete šít jakýkoli oděv, vždycky byste nejdřív tohle všechno měli promyslet. A pak teprv shánět látku a ozdoby...
Ať to ale interpretujete jakoli, tenhle pečlivě propracovaný oděv nebyl ušitý z šedivé vlny. Ten zářil barvami, nebo aspoň vzory. Ale to už je jen moje spekulace.