Vítězslav - změna na žoldnéře. Snad i trochu bohatšího :)

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Avátar uživatele
kure
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Třinec/Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Vítězslav - změna na žoldnéře. Snad i trochu bohatšího :)

Příspěvek od kure »

Tak jo trochu dalších úvah nad mojí postavou.

Co se týče civilního odění tak bych volil klasiku bruchy, nohavice a k tomu vlněný kabátec s délkou cca do půlky stehen. Střih by měl být poměrně vypasovaný abych na sebe i v civilu upozornil že mně můj pán dobře platí a nedělal mu ostudu že budu chodit jako hadrák. Co se týče barevné kombinace tak nohavicebudou buď z červené vlny pokud se budu chtít předvádět a vypadat nebo obyčejnější z nevýrazného modrošedého odstínu jako jsem měl dosud na obyčejné chození a do bitvy. Boty si nechám buď současné nebo si seženu kotníkové (kamarád je doporučuje už jenom kvůli Libušínskému bahnu :-D)

Bojové odění tak tam mám poměrně jasno prošívka (jak tělo tak nohy) potom kroužková košile, kyrys, plátové myšky (minimálně kolena a lokty) u rukou případně celé ruce (zatím se rozhoduji co se týče konstrukce jestli kovové nebo kožené a pobíjené lamelami) Nohy asi nechám až na koleno bez další plechové ochrany. Helmu pravděpodobně bascinet bez hledí případně nějaký zajímavý klobouk.

Časem ještě přihodím orázek z Ospreye o italksých milicích kterým jsem se pro moji postavu inspiroval.
Avátar uživatele
kure
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kure »

Tak jo místo vymýšlení postavy jsem si hrál s výrobou helmy. Tak se aspoň pochlubím zatím dosaženým výsledkem momentálně chybí vyrobt verviles a dobrousit hledí a osadit ho i s pantem na helmu (pro ten tam jsou jneom navrtané díry abych věděl ža to funguje :-D) A ještě se bude vycpávaný závěs zkracovat aby se pod něj vešla prošívka takhle se mi šoupe po ramenou což není moc dobré. Jo a z helmy se obrousí zbytky čáranců fixou a stopy co jsem tam nadělal při vrtání :-D A ještě spousta další práce :-D
Přílohy
3.jpg
3.jpg (98.44 KiB) Zobrazeno 4385 x
2.jpg
2.jpg (85.13 KiB) Zobrazeno 4381 x
1.jpg
1.jpg (90.34 KiB) Zobrazeno 4417 x
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Vypadá to dobře. Děláš přesně podle nějaké přilby, nebo takový univerzální kousek?
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
kure
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kure »

No mám předlohu, teda předlohy :-D Ono s emi úplně povedlo hleíd tak je to spíš takový kompilát tří přileb, zvon z jedné a hledí takový hybrid od každé něco. jak se zrovna poveldo z materiálem. Ale tak snad to splní nároky karlovců a zvládnu v tom zapadnou do řady :)
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Já mám taky kompilát :). Jinak bych se o tvojí přiblu nebál- přeci jen jsi zatím jediný "kovaný Karlovec" :D
silva-nortica.blog.cz
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Pěkná práce :)
Obrázek
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

palec nahoru
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
kure
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kure »

Chtěl jsem se zeptat je pro moji postavu těžkého žoldáka jako bojové odění co se týče ochrany trupu povolená kombinace prošívka kroužky kyrys apřes to zase prošívka podobná té která se dochovala po černém princovi? Případně raději být za šviháka a volit těsně vypasovaný varkoč? Obojí bych nosil přes kyrys abych šel na bojišti líp rozlišit.

Ochranu rukou zatím nevím jak budu řešit ale nemám v plánu nic honosného jako celoplechové ruce spíš jsem uvažoval o podbíjených rukou nebo nějaké poodbné kombinaci kůže/kov abych se trochu odlišil od davu, mám pocit že tohle u nás ještě nikdo nemá. A případně i něco poodbného na stehna, vím že na náhrobcích a případně i iluminacích jsem viděl tyhle konstrukce poměrně často.
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

kure napsal:Chtěl jsem se zeptat je pro moji postavu těžkého žoldáka jako bojové odění co se týče ochrany trupu povolená kombinace prošívka kroužky kyrys apřes to zase prošívka podobná té která se dochovala po černém princovi? Případně raději být za šviháka a volit těsně vypasovaný varkoč? Obojí bych nosil přes kyrys abych šel na bojišti líp rozlišit.

Ochranu rukou zatím nevím jak budu řešit ale nemám v plánu nic honosného jako celoplechové ruce spíš jsem uvažoval o podbíjených rukou nebo nějaké poodbné kombinaci kůže/kov abych se trochu odlišil od davu, mám pocit že tohle u nás ještě nikdo nemá. A případně i něco poodbného na stehna, vím že na náhrobcích a případně i iluminacích jsem viděl tyhle konstrukce poměrně často.
Ad první odstavec: to jsou jen tvá rozhodnutí, osobně by se mi líbila ta první verze
Ad druhý: podbíjené by bylo dobré, je velká škála kombinací a určitě by to vypadalo dobře. Pro nohy dávám nějaké tipy. První je rytíř, dole jsou neurození.
Přílohy
kostel v Turíčkách, SR, konec 14. stol..jpg
kostel v Turíčkách, SR, konec 14. stol..jpg (82.03 KiB) Zobrazeno 3697 x
kostel Ochtiná, SR, cca 1380.jpg
kostel Ochtiná, SR, cca 1380.jpg (169.34 KiB) Zobrazeno 3704 x
kostel Ochtiná 3, SR, cca 1380.jpg
kostel Ochtiná 3, SR, cca 1380.jpg (45.73 KiB) Zobrazeno 3699 x
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
kure
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kure »

Osobně taky preferuji tu první verzi jenom se bojím o pohybvlivost už takhle je ta spodní prošívka celkem tlustá tak tady tuhle bych dělal narozdíl od orginálu jenom tenoučkou.

Jinak u těch podbíjených nohou jsem našel zatím inspiraci v polsku, holeně bych dělal podle té iluminace jako jenom připínací zepředu ne komplet zavírací. Jinak na naši dobu ais nejdou doložit takové věci jako jsou kroužkové náplety na prošívce to se jetě kroužky nosily komplet i pod kyrysem.

Inspirace pro nohy: download/file.php?id=883

Jinak to že jsem tuhle zprávu napsal a je čiteln znamená že jsem přežil dnešní sekací zkoušku přilby, Už v ní mám sice promáčklinu ale zato jsem toho moc necítil. Ta největší rána mi scvakla zuby trhla hlavou a trochu se setmělo (možná jsem instinktivně mrknul ale to by musel posoudit někdo druhý) a nic moc horšího se mi nestalo tak uvidíme příští sezónu v nějakém konfliktu. Jak to bude vypadat :-D
Odpovědět