Pavel z Otěvěka na Besednici - český nižší šlechtic

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Odpovědět
Pavel na Besednici
Kontaktovat uživatele:

Pavel z Otěvěka na Besednici - český nižší šlechtic

Příspěvek od Pavel na Besednici »

Milí přátelé, konečně jsem zde vytvořil svou postavu, místo, kde bych chtěl poměrně podrobně probrat, jak by měl vypadat můj kostým a zbroj. Nejprve období a stručná charakteristika mé postavy. Jako období jsem si vybral rok 1365. Konkrétní důvod, proč právě tenhle rok nemám. Ale je to doba Karlova. ;) Jinak moje postava Pavla z Otěvěka na Besednici je zcela smyšlená. Představuji si ho jako chudšího českého šlechtice, zemana, který se spíše držel doma, moc nehýřil, ale podmínky mu neumožňovaly přehnaně velké (na tehdejší dobu) výdaje na odění a zbroj. Nejprve bych chtěl začít kostýmem. No a protože jsem pochopil, že i když chci ztvárňovat "jen" Koukatelné minimum (KM), bez dobových spodků se neobejdu, proto prosím shlédněte nejprve tento kus oděvu.

Co se týče spodků, mám k dispozici publikaci Ing.Vaverky-Spodky, košile a nohavice ve středověku. Moje první otázka zní:

1) Je nutné opatřovat si ke KM nějaký další zdroj, který pojednává o spodkách? Mně Ing.Vaverka přijde jako naprosto vyhovující.
2) Vybral jsem si tyto spodky. Je to OK? Pokud ano, z jakého materiálu se zhotovovaly? To jsem se nikde nedočetl.
Co se nerozvíjí, umírá!
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Re: Pavel z Otěvěka na Besednici

Příspěvek od Maršálek »

ty spodky jsou sice ze 14.st, ale zjevně až ze sklonku, tj. 90. léta ;) sáhni po starších. možná to zní divně, ale od počátku 14. st. se móda začíná velmi rychle měnit a to téměř po dekádách. bylo by škoda stavět si to špatně, když je to dobře zdokumentované a lze stavět vždy období, aniž by v něm byly prvky zastaralé a ještě nevzniklé ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Udělej si takový ty klasický "trenýrky". Já je mám zavazovaný tkanicí na břiše a nohavice přivazuji na extra pásek okolo těla (viz. obrázek). Ale lepší varianta je mít ten pásek zašitý uvnitř obvodu trenek s dvěma prostřihy, na které se uvážou nohavice. V tom Vaverkovi to najdeš.
Z látek len nebo takovej ten jemnej len. Nevím jak se to jmenuje, to ať poradí Maršálek :)
silva-nortica.blog.cz
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Souhlas, taková věc je asi pro nás nejtypičtější

viz: http://kostym.cz/Cesky/8_Krejcovstvi/02 ... _02_01.htm
Nezabud hrr!
Pavel na Besednici
Kontaktovat uživatele:

Re: Pavel z Otěvěka na Besednici - český nižší šlechtic

Příspěvek od Pavel na Besednici »

Nejprve bych chtěl všem poděkovat za odpovědi a tímto uzavírám kapitolu Spodky. Snad jen, že by případně někdo doplnil nebo potvrdil ten materiál z čeho se vyráběly. Takže spodky si pořídím tyto s rozparky vepředu na přivazování: (obrázek dole)

Teď přejdu k nohavicím. Předpokládám(opět vkládám obrázek z publikace Ing.Vaverky), že by měly vypadat nějak takhle: (obrázek dole)
K tomu mě zajímá to přivazování. To se přivazovaly jen vepředu nebo i vzadu? To jsem nějak nepochopil. A když se vzadu nepřivazovaly, jak vysoko ta látka sahala a jak tam vlastně držela? Masere, prosím nemáš tu svou fotku i zezadu?

A pak je tu problematika obuvi. Vím, že jsou v zásadě dvě možnosti. Tedy pokud se nemýlím.
První: nohavice přechází ve špičatý střevíc(nevím jak se to přesně nazývá) s vlastní podrážkou. Jak se to vyrábělo jsem už někde na internetu viděl, ale ve svém keckařském období jsem nepředpokládal, že to budu někdy potřebovat a ten odkaz jsem si neuložil. Nemáte ho prosím někdo? Byl dokonce v češtině.
Druhá: nohavice je normálně ukončena a člověk má botu. Tu bych teď řešit nechtěl, ale zajímalo by mně, co se dávalo do těch bot? Nic? Nebo nějaké "ovinky", či co?
Předem všem děkuji za odpovědi!
Co se nerozvíjí, umírá!
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

První varianta (s koženou podrážkou) se hodí jen na léto a nejlíp do sedla. Měl jsem jí půl roku a pak jsem jí odpáral, protože na akce jezdím v chladnějším počasí a bez koně :). Místo fusaklí si buď ušiješ nohavice s uzavřenou nohou (viz první varianta bez kož. podrážky), nebo nohavice bez krytu chodila a buď jdeš do bot na boso, nebo si ušiješ nohavičky (uvazované u kolena- prakticky malé nohavice).

Jinak ty klasický nohavice se uvazujou jen vepředu. Vzadu to není potřeba. Látka vzadu může sahat jak vysoko chceš, já to mám tak 10 cenťáků pod zadekem.

Jo a návod na výrobu nohavic ala Andre:
silva-nortica.blog.cz
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Tak...nohavice je nejlepší uvázat přímo ke tkalounu provlečeném bruchami, buďto z boku, nebo zepředu, výsledný efekt je ten, že nohavice je na jedné strané přivázaná a na druhé straně volná ale ničemu to nevadí. Nesjíždí to, drží to a zadek ti také vidět není, jelikož máš přece bruchy a také suknici, nebo košili, která obyčejně sahala až k okraji té nohavice (standard byl tak nad kolena).

Variantu s našitou podrážkou na nohavici bych asi neriskoval. Je to dobové, ale jak psal Maser, není to zrovna dvakrát příjemné. Rasši si udělej nohavici celou i se šlapokou (jako punčochu) a pořiď nějaký kožený botky. To je dle mého nejpraktičtější řešení.
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

K tomu mě napadá, že papež káral Karla IV. za to, že nosí moc krátký kabát a je mu snad vidět zadek (nebo alespoň jsem to tak pochopil). Už jsem o tom přemýšlel, jak to vlastně ti tehdejší kočičáci nosili. To jim šel vidět zadek, tedy spodní prádlo?
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valkoun »

Souhlas, přecejenom ta nohavice s podrážkou je spíš záležitost dvora. Pokuď chceš dělat Zemana, určitě boty a to pořádné cestovní.
Btw. My drni si do bot, pokuď jsme k nim přišli, strkáme slámu, případně onuce. U tebe bych volil určitě krátké nohaive resp. ponožky jsou doložené z Herjolfsnes na Islandu

Maser. To víš doba se mění, dnes koukáme pod sukně my.. .-))
Nezabudovi Sláva!
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Maser: Myslím, že to bylo už v době, kdy kabátce byly tak krátké, že se nejmódnější nohavice k nim začaly přivazovat.

Časem možná dohledám jak to přesně bylo, určitě to doma v nějakým zdroji mám, jenom jsem děravá hlava...
Nezabud hrr!
Odpovědět